Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαϊκή συσπείρωση «Νοτίων»


Την ανάγκη άμεσης δράσης, κυρίως όσον αφορά την «Τραπεζική Ένωση» επισήμαναν για μία ακόμα φορά οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, που συναντήθηκαν σήμερα στη Μάλτα με ηγέτες χωρών της Βορείου Αφρικής, στο πλαίσιο της ομάδας μεσογειακών χωρών “5+5″
Οι πρωθυπουργοί των τεσσάρων κρατών  διαμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια και ότι αναμένουν πολλά από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει εκφράσει τις αμφιβολίες της για τη λειτουργία ενός ανεξάρτητου ευρωπαϊκού φορέα, που θα άρχιζε να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2013 και θα έλεγχε αποκλειστικά τις τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτή ακριβώς η δέσμευση της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουνίου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα έχει ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος επιθυμεί διακαώς η χρηματοδότηση των ισπανικών τραπεζών να γίνεται απευθείας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να μην επιβαρυνθεί επιπλέον το έλλειμμα της χώρας του. Όπως επισήμανε, «αν υπάρχει θέληση όλα γίνονται». Την επιτακτική ανάγκη του φορέα τόνισε και ο Γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έκανε λόγο για «ετοιμότητα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ως προς τη διευθέτηση τέτοιων ζητημάτων». Στο ερώτημα πάντως αν τελικά η Ισπανία θα ζητήσει βοήθεια, οι ηγέτες μάλλον απέφυγαν να απαντήσουν.

http://www.newsdaily.com/stories/bre8941dd-us-europe-banks/
CategoryΕιδησεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου