Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το άγνωστο “μπρα-ντε-φερ” Σαμαρά – Ντράγκι


Ένα άγνωστο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης μπρα ντε φερ εξελίσσεται μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Μάριο Ντράγκι και αφορά το ελληνικό χρέος και τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας σε πάνελ που διοργανώθηκε, είπε εν ολίγοις ότι θα μπορούσε ο Μ. Ντράγκι να αποδεχθεί ένα roll over για τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή τη συμμετοχή των ιδιωτών (τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων, ασφαλιστικών) στην προσπάθεια μείωσης του ελληνικού χρέους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με συμφωνία για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή κούρεμα και πληρωμή νέου κουπονιού για πολύ αργότερα.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε επίσης από το Παρίσι την ΕΚΤ να επεκτείνει τη διάρκεια ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων ώστε η Ελλάδα να πάρει ανάσα. “Θα ρωτήσω τον κ. Ντράγκι αν μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική για το χρέος” είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας επίσης ότι η κεντρική τράπεζα κατέχει πολλά ομόλογα και θα ήταν θετικό να συμμετάσχει ώστε να μειωθεί το χρέος.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Handelsblatt σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Πέραν του γεγονότος ότι τα κρατικά ταμεία έχουν λεφτά μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είδηση που «έπαιξε» και στην Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει με την αποδοχή χαμηλότερων επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα ή θα μπορούσε να εγκρίνει μετακύλιση του χρόνου ωρίμανσης, πληρωμή δηλαδή αργότερα. «Θα μπορούσα να φανταστώ, επίσης, την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, όπως γίνεται και για την Ισπανία, η οποία πραγματοποιείται απευθείας μέσω του ESM και δεν επιβαρύνει το χρέος. Αυτό θα ήταν μια σημαντική ανακούφιση», είπε.
Προφανώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τα ζητήματα που εδώ και λίγο καιρό έχουν μπει στο τραπέζι για το πώς θα μπορούσε να μειωθεί το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, κάτω από 120% του ΑΕΠ το 2020.
Ωστόσο, σε συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη ο Μ. Ντράγκι απέκλεισε το ενδεχόμενο μετακύλισης του ελληνικού χρέους επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε έμμεση χρηματοδότηση την οποία δεν επιτρέπουν οι κανόνες της ΕΕ.
Είναι εμφανής, λοιπόν, μια προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να θέσει όσο πιο επίσημα γίνεται το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη θύλακες αντίστασης, ακόμη κι από τον μετριοπαθή, Μ. Ντράγκι.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο οίκος Fitch προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο roll over του ελληνικού χρέους θα σήμαινε πιστωτικό γεγονός, δηλαδή χρεοκοπία.
O διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης έσπευσε να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε συμμετοχή ιδιωτών στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα θεωρηθεί ως πιστωτικό συμβάν (event), δηλαδή ως ένδειξη χρεοκοπίας του δανειολήπτη.
Όμως, ποιος νοιάζεται για τους οίκους αξιολόγησης εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα…
Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην έδρα της ΕΚΤ (11/9) ο κ. Σαμαράς είχε θέσει στον Ντράγκι δυο κρίσιμα θέματα:
1.Η αφαίρεση από το ελληνικό χρέος του ποσού που δίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, πράγμα που θα σημάνει μια τεράστια ανάσα για την Ελλάδα αφού θα πληρώνει μικρότερα τοκοχρεολύσια.
2.Η ΕΚΤ να παραιτηθεί από τα κέρδη και τα κουπόνια στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2012-2016. Η ΕΚΤ κατέχει συνολικά 34 δισ. ευρώ σε ομόλογα και μια παραίτηση των δικαιωμάτων της θα έδινε «ανάσα» 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη… μαγιά για την επιμήκυνση η οποία θα μπορούσε να γίνει χωρίς να βάλουν τα άλλα κράτη ξανά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδα. Παράλληλα, με το σχέδιο αυτό η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 1,4 δισ. από τα ομόλογα που κατέχει η Τράπεζα της Ελλάδος. Το σχέδιο αυτό είναι στην ουσία αυτό που λέμε τόσο καιρό ως κούρεμα του επίσημου τομέα (Οfficial Sector Involvment) ο οποίος την είχε γλιτώσει στο προηγούμενο κούρεμα.
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου