Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Νέο Αφγανιστάν: Μαλί

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σκοπεύει να συζητήσει την κατάσταση στο Μαλί (κράτος στη Δυτική Αφρική). Οι Αρχές της χώρας αυτής ζητούν την εισαγωγή στρατιωτικής δύναμης, η οποία θα βοηθήσει στην εξώθηση των τρομοκρατών από το βόρειο τμήμα της χώρας.


Πολλοί εμπειρογνώμονες εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούσαν για την απειλή αποσταθεροποίησης στην περιοχή, η οποία είναι συνέπεια της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Και σήμερα το Μαλί μπορεί να γίνει «αφρικανικό Αφγανιστάν».


Οι Τουαρέγκ παίζουν, μπορούμε να πούμε, πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναπτυσσόμενη κρίση. Ήδη έχουν πολεμήσει με το μέρος του Καντάφι. Μετά την ανατροπή του Καντάφι χιλιάδες Τουαρέγκ έμειναν άνεργοι και επέτρεψαν στη χώρα τους. Επωφελούμενοι του πραξικοπήματος της άνοιξης στο Μαλί, οι Τουαρέγκ κατέλαβαν το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της περιοχής Αζαβάντ (Azavad). Όμως ο αγώνας για την αυτοδιάθεση γρήγορα εξελίχθηκε σε θρησκευτικό πόλεμο. Οι Τουαρέγκ ήρθαν σε σύγκρουση με τους ριζοσπάστες ισλαμιστές, τους πρόσφατους συμμάχους τους. Και έχασαν τη μάχη.

Στο θέμα αναφέρεται ο Πρέσβης της Ρωσίας στο Μαλί Αλεξέι Ντουμιάν:

- Το κουβάρι των αντιθέσεων εξακολουθεί να υπάρχει. Μερικοί λένε ένα, άλλοι λένε άλλο. Ο Πρόεδρος, κατά τον εορτασμό της επετείου της ανεξαρτησίας, είπε μεταξύ άλλων: «δίνουμε την προτεραιότητα στις συνομιλίες. Όμως σε μερικές μέρες ο πρωθυπουργός δήλωσε: οι συνομιλίες δεν επιτυγχάνουν, γι΄αυτό είναι δυνατή μόνο η λύση με τη χρήση δύναμης. Την Παρασκευή εκεί πραγματοποιήθηκε διαδήλωση των υποστηριχτών της χούντας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εναντίον του ενδεχόμενου άφιξης εκεί ξένων στρατευμάτων της ECOWAS. Το βασικό μέρος της κοινής γνώμης υποστηρίζει την ταχύτερη επίλυση του προβλήματος, γιατί αντιλαμβάνεται ότι άλλη εναλλακτική λύση από τη χρήση δύναμης δεν υπάρχει.

Από την άλλη με τους γείτονες στην περιοχή το Μαλί αποτάθηκε στον ΟΗΕ για την έγκριση άδειας για το σχηματισμό στρατιωτικής δύναμης αποτελούμενης από 3,5 χιλ. στρατιωτικούς από τα αφρικανικά κράτη. Τη βοήθειά τους στους εκπαιδευτές είναι πρόθυμες να παράσχουν η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το «Εθνικό κίνημα για την απελευθέρωση του Αζαβάντ» των Τουαρέγκ είναι πρόθυμο να αγωνιστεί εναντίον των τρομοκρατών, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στη " Φωνή της Ρωσίας" ο εκπρόσωπος του κινήματος Μουσά Αχαρατουμάν (Moussa Ag Acharatoumane):

- Χωρίς τη συμμετοχή μας οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα γίνουν πραγματική τραγωδία για τους Τουαρέγκ και τις άλλες εθνικές ομάδες, που κατοικούν σ΄ αυτή τη ζώνη. Μάλιστα θεωρούμε ότι από μόνες τους οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν θα επιλύσουν όλα τα προβλήματα και, αναμφίβολα, θα επηρεάσουν όλες τις γειτονικές με το Μαλί χώρες, πράγμα που θα έχει πιο πολύπλοκες συνέπειες. Όμως αν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει υπόψη της ειρηνικές προθέσεις του κινήματός μας και μας θεωρεί παρόμοιους με τους εξτρεμιστές, θα πληγεί κυρίως η κοινότητα των Τουαρέγκ.

Γενικά, μια νέα «χρόνια», εξαντλητική διένεξη, αυτή τη φορά στην Αφρική, όπως φαίνεται, είναι αναπόφευκτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου