Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ρωσία: Η Μόσχα δεν θέλει να παρατείνει ένα αμερικανικό πρόγραμμα καταστροφής πυρηνικών Ναν-Λούγκαρ


Η Ρωσία επισήμανε στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν επιθυμεί την παράταση του προγράμματος αφοπλισμού Ναν-Λούγκαρ (Nunn-Lugar) του 1991, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στο να εξασφαλιστεί η καταστροφή των πυρηνικών και χημικών όπλων, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.


«Η αμερικανική πλευρά γνωρίζει ότι δεν θέλουμε νέα ανανέωση» μετά την εκπνοή του υφιστάμενου προγράμματος τον Μάιο του 2013, δήλωσε ο Ριάμπκοφ τονίζοντας ότι η κατάσταση έχει «αλλάξει» στη Ρωσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.


«Αυτή η συμφωνία δεν μας αρμόζει, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η κατάσταση έχει αλλάξει στη Ρωσία, και ότι οι οικονομικές μας δυνατότητες έχουν βελτιωθεί σημαντικά,» συνέχισε ο Ριάμπκοφ.

«Ένα μεγάλο μέρος από αυτό που έγινε χάρη στο πρόγραμμα Ναν-Λούγκαρ έχει ολοκληρωθεί και δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα», είπε ακόμη.

Το πρόγραμμα CTR (Cooperative Threat Reduction Programs) είναι πιο γνωστό ως Nunn-Lugar, από τα ονόματα των δυο γερουσιαστών των ΗΠΑ που το είχαν προωθήσει.

Είχε στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνταν από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ ευνοώντας, με αμερικανικές χρηματοδοτήσεις, την αναδιοργάνωση των στρατιωτικών βιομηχανιών, την προστασία των ευαίσθητων τεχνολογιών, αλλά επίσης και την παρακολούθηση και την καταστροφή των πυρηνικών και χημικών οπλοστασίων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου