Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Η ΙΝΔΙΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ BRAHMOS ΜΕ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΟΗΓΗΣΗΣ


Η Ινδία ενισχύει τους υπερηχητικούς πυραύλους cruise BrahMos με την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων πλοήγησης, από τους ρωσικούς στρατηγικούς πυραύλους cruise μεγάλου βεληνεκούς Kh-555 και Kh-101, προσθέτοντας τεχνολογία GPS-GLONASS στην υπάρχουσα αδρανειακή πλατφόρμα Doppler, ανέφερε την Τρίτη το Izvestia επικαλούμενο πηγές από το στρατιωτικό-βιομηχανικό χώρο.


Η ενσωμάτωση των συστημάτων πλοήγησης από τους Kh-555 θα μετατρέψει τους BrahMos από υπερηχητικούς πυραύλους cruise σε «σούπερ-πυραύλους» με μια σχεδόν υπο-στρατηγική δυνατότητα πάνω από το φυσιολογικό εύρος τους, ικανοί να χτυπήσουν στόχους πάνω από 180-300 μίλια (300-500χλμ.), από θαλάσσης, ξηράς και εναέριους εκτοξευτές πυραύλων και μπορούν να οπλισθούν με πυρηνική κεφαλή, είπε η πηγή.

Η εγκατάσταση του προηγμένου συστήματος πλοήγησης είναι βελτιστοποιημένη για τη νέα έκδοση των εκτοξευόμενων από αέρος πυραύλων BrahMos, τους οποίους θα φέρουν τα Ινδικά μαχητικά ρωσικής κατασκευής Sukhoi Su-30MKI. Η Ινδία σχεδιάζει να αναπτύξει πάνω από 200 προηγμένα αεροσκάφη μέχρι το 2020.

Αναλυτές λένε ότι η προσθήκη των δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης θα βελτιώσει την ακρίβεια του όπλου.

«Η συμβατική πλατφόρμα Doppler INS έχει μια εγγενή ολίσθηση, έτσι όσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές του όπλου, τόσο μεγαλύτερο είναι το περιθώριο σφάλματος», δήλωσε ο Douglas Barrie, αναλυτής εναέριων συρράξεων στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, με έδρα το Λονδίνο. «Το νέο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης βελτιώνει την ακρίβεια θέσης του πυραύλου. Επίσης, από επενδυτικής σκοπιάς είναι λογικό να επαναχρησιμοποιούνται υπο-συστήματα τα οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί».

Ο πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Μηχανολογίας Όπλων Hugh Price συμφώνησε. «Η δορυφορική πλοήγηση σημαίνει ότι ο πύραυλος θα έχει πλέον ακρίβεια μόλις λίγων μέτρων», είπε.

Ο συνδυασμός του εκτοξευόμενου από αέρος BrahMos με τον Su-30 θα δώσει στην Ινδία μια δυνατότητα χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας παρόμοια με αυτή των ρωσικών Tu-95MS και Tu-160 στρατηγικών βομβαρδιστικών, δήλωσε ο αναλυτής της αεροπορίας και εκδότης του περιοδικού Vzelt, Vladimir Sherbakov.

«Αυτός ο πύραυλος είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη δύναμη των Ινδικών ενόπλων δυνάμεων και οι Ινδοί εταίροι μας πιστεύουν πολύ σε αυτό», είπε.

Ο κύριος δυνητικός αντίπαλος της Ινδίας, το Πακιστάν, δεν διαθέτει σύγχρονη αεράμυνα με ικανότητα εμπλοκής στόχων πέραν αυτής των BrahMos, δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος της Ρωσίας.

Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό πραγματοποίησε στις 7 του Οκτώβρη επιτυχημένη δοκιμή από τη θαλάσσια έκδοση του όπλου, από τη φρεγάτα INS Teg ανοιχτά των ακτών της Γκόα, ανέφερε η νέα Indian Express.

Οι BrahMos μπορεί να φτάσουν σε ταχύτητα 2.8 Mach σε επίπεδα χαμηλά μέχρι 30 πόδια (10 μέτρα) ή να πετάξει σε υψηλού προφίλ επιθέσεις κατάδυσης. Ο πύραυλος αναπτύχθηκε από κοινού από Ινδία-Ρωσία, βασισμένος στον NPO Mashinostroyenie 3M55 Onyx (NATO SS-N-26).




ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΨΥΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου