Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Credit Agricole: Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την Εμπορική


Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alpha Bank για την απόκτηση από αυτήν του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας, έχει εισέλθει η Credit Agricole, όπως ανακοίνωσε επίσημα σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι προτάσεις είχαν υποβάλει, επίσης, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank.


Η Credit Agricole (μητρική της Εμπορικής Τράπεζας) και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης στις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την αίρεση των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες των εργασιακών συμβουλίων.


Η δεσμευτική προσφορά της Alpha Bank είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες και τις ρυθμίσεις που έθεσαν οι αρμόδιες αρχές, ήτοι:

- Η ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας από την Credit Agricole S.A., η οποία έχει ήδη εισφέρει 2,3 δισεκατομμύρια Ευρώ τον Ιούλιο του 2012, προβλέπεται να αυξηθεί σε 2,85 δισεκατομμύρια Ευρώ και η Credit Agricole S.A. προβλέπεται να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατομμυρίων Ευρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Credit Agricole S.A., σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank. Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Credit Agricole S.A. στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισεκατομμύρια ευρώ).

- Τιμή μεταβίβασης 1 ευρώ

- Αποπληρωμή σε τρεις δόσεις - η τελευταία εκ των οποίων είναι προγραμματισμένη για το τέλος του 2014 - της υπολειπόμενης αναχρηματοδότησης που θα έχει παράσχει η Credit Agricole S.A. στην Εμπορική κατά την ημέρα της μεταβίβασης, με εγγυήσεις ποιοτικών στοιχείων του ενεργητικού.

Η Credit Agricole S.A. εκτιμά ότι αυτή η διαδικασία θα βοηθούσε στην επίτευξη των στόχων φερεγγυότητας της Credit Agricole S.A. για το τέλος του 2013, όπως έχουν προηγούμενα ανακοινωθεί. Είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική του Ομίλου για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής του διάρθρωσης και την επικέντρωση στις βασικές του δραστηριότητες.

Η συναλλαγή αυτή θα συνεισέφερε στη συγκέντρωση της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας.

Η Credit Agricole S.A. θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό και την αγορά για την πρόοδο που επιτυγχάνεται στις συνομιλίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Νόμο.

<β. Alpha Bank: Ριζικές αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη της χώρας, με την πώληση της Εμπορικής

Ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί η έναρξη των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Alpha Bank και του γαλλικού τραπεζικού ομίλου της Credit Agricole, για την εξαγορά της θυγατρικής της στην Ελλάδα Εμπορικής Τράπεζας, εκτιμά η Alpha Bank, με επίσημη ανακοίνωση της.

Η Alpha Bank, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της, θα προχωρήσει στην ενοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας και θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιοργανώσεως που είχε ξεκινήσει η Credit Agricole μετά την εξαγορά της το 2006.

Η ενοποίηση των εργασιών αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργειών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Η εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης, τονίζεται από την Alpha Bank, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς το ενιαίο σχήμα θα κατέχει pro forma μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, και ηγετική θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το pro forma συνολικό ενεργητικό θα ανέρχεται σε ευρώ 78 δισ., με βάση την 31 Μαρτίου 2012.

Η εξαγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως την 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά τη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων των αρμόδιων εποπτικών αρχών και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεως με εκπροσώπους των εργαζομένων της Credit Agricole.

Συμμετοχή Γάλλων στο νέο σχήμα

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το ΤΧΣ θα κρίνει το ύψος της συμμετοχής των Γάλλων στο νέο σχήμα, όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις.

Όσον αφορά στο ύψος της συμμετοχής του γαλλικού τραπεζικού κολοσσού στη μετοχική σύνθεση του νέου σχήματος, αυτό εκ των πραγμάτων θα προσδιοριστεί επακριβώς μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ΤΧΣ, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα. Πάντως η δήλωση του γαλλικού ομίλου ότι θα αποκτήσει ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές του νέου σχήματος, συνολικής αξίας 150 εκ ευρώ, αποτελεί ένδειξη, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι η Credit Agricole εκτιμά θετικά τις αναπτυξιακές προοπτικές του υπό δημιουργία τραπεζικού ομίλου και θα παραμείνει, έστω και με μικρό ποσοστό, ως στρατηγικός επενδυτής.

Ιστορική διαδρομή δύο τραπεζών

H Εμπορική Τράπεζα αποτελεί μια από τις αρχαιότερες σε λειτουργία τράπεζες καθώς ιδρύθηκε το 1907. Τον Ιούνιο του 2000 η Εμπορική Τράπεζα σύναψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον διεθνή χρηματοοικονομικό όμιλο της Crédit Agricole, που απέκτησε αρχικά το 6,7% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής, ενώ σήμερα κατέχει το 100%.

Η Crédit Agricole, μητρικός όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα λιανικής στη Γαλλία. Συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου της Crédit Agricole είναι η διεθνής του παρουσία, καθώς έχει περισσότερους από 160.000 υπαλλήλους σε 74 χώρες, 58 εκατ. πελάτες παγκοσμίως και 11.850 καταστήματα σε περισσότερες από 20 χώρες.

Η ιστορία της Alpha Bank παρουσιάζει μία πλούσια επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία υπερβαίνει τα 130 έτη παρουσίας στην οικονομική ζωή της χώρας. Οι ρίζες της Τραπέζης ευρίσκονται στον Εμπορικό Οίκο Ι.Φ. Κωστοπούλου, ο οποίος, λίγο καιρό μετά την ίδρυσή του το 1879 στην Καλαμάτα, ανέπτυξε και τραπεζικές δραστηριότητες. Σταθμός αυτής της πορείας υπήρξε το έτος 1916, όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, με τη συνεργασία της Λαϊκής Τραπέζης, δημιούργησε, με έδρα πάντοτε την Καλαμάτα, την Τράπεζα Ι.Φ. Κωστοπούλου με τη μορφή της Ετερόρρυθμης Εταιρίας, η οποία δύο έτη αργότερα, το 1918, έδωσε τη θέση της στην Τράπεζα Καλαμών, που λειτουργούσε πλέον ως Ανώνυμη Εταιρία.

Το 1924 η Τράπεζα Καλαμών συγχωνεύθηκε με το τραπεζικό τμήμα του οίκου Ι.Φ. Κωστοπούλου και δημιουργήθηκε η Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως, με έδρα την Αθήνα, που ανέπτυξε ένα περιφερειακό δίκτυο υποκαταστημάτων στην Νότιο Πελοπόννησο. Το 1947 μετονομάσθηκε σε Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως και το 1972 σε Τράπεζα Πίστεως.

Το 1999 η Alpha Τράπεζα Πίστεως -ονομασία που υιοθετήθηκε το 1994- προέβη σε εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση που είχε γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων ολοκληρώθηκε το αμέσως επόμενο έτος, ενώ η νέα διευρυμένη Τράπεζα που προέκυψε ονομάσθηκε Alpha Bank. Εκτός Ελλάδος η Τράπεζα δραστηριοποιείται στις αγορές της Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Κύπρου και Ουκρανίας, ενώ έχει παρουσία και στο Λονδίνο.

Επόμενα βήματα αναδιάρθρωσης εγχώριου τραπεζικού συστήματος

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Εμπορικής Τράπεζας, στο νέο της ιδιοκτήτη, που ακολουθεί την ενσωμάτωση τους υγιούς τμήματος της AΤΕbank στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλάζει ο σύγχρονος τραπεζικός χάρτης της χώρας.

Η διαδικασία μετασχηματισμού του θα ολοκληρωθεί μετά τις εξελίξεις που συνδέονται με την πορεία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ).

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος θα είναι η δημιουργία τριών- τεσσάρων, το πολύ, ισχυρών τραπεζικών ομίλων που θα αναλάβουν να συμβάλουν στο δύσκολο έργο της επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας της εγχώριας οικονομίας με στόχο την οριστική έξοδο από την κρίση.

Ενδιαφέρον αποκτούν πλέον οι επόμενες στρατηγικές κινήσεις των ισχυρών τραπεζικών ομίλων, της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, που συμμετείχαν ενεργά μέχρι χθες στην διεκδίκηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τελικές προθέσεις άλλων ξένων τραπεζικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, όπως του γαλλικού ομίλου της Societe Generale, μέσω της Geniki Bank και του πορτογαλικού ομίλου της Millennium Bank. Κατά καιρούς διάφορα σενάρια εξόδου ή παραμονής στην χώρα μας έχουν δει το φως της δημοσιότητας και για το λόγο αυτό αναμένεται στο προσεχές μέλλον η δημοσιοποίηση των τελικών τους προθέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ενσωμάτωση της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank, όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία, άλλο ένα ιστορικό όνομα τράπεζας, σβήνεται από τον εγχώριο τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Έχουν προηγηθεί τράπεζες όπως η Ιονική, η Εργασίας, η Εθνική Στεγαστική, η Εθνική Κτηματική, η Αθηνών, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος αλλά και νεότερες σε ιστορία όπως η ΕΤΒΑ, η Τράπεζα Κρήτης, η Μακεδονίας Θράκης, η Τράπεζα Χίου, η Δωρική, η Aspis, η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδος που στην πορεία των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν εξαγορασθεί ή ενσωματωθεί από άλλους τραπεζικούς ομίλους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου