Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Merkel: Καταλαβαίνω γιατί οι Έλληνες είναι οργισμένοι


Η Καγκελάριος Angela Merkel κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να δημιουργήσει ένα ισχυρό νομισματικό Επίτροπο με την εξουσία να παρεμβαίνει στις διαδικασίες εθνικού προϋπολογισμού προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ.

Σε ομιλία της στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο, η Merkel ανακεφαλαίωσε τις πράξεις των Ευρωπαίων ηγετών τα τελευταία τρία χρόνια για να λήξει η βαθύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τη δημιουργία της.


Η Merkel δήλωσε ότι οι επίπονες μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ήδη εμφανίζουν αποτελέσματα, εκθέτοντας το «περίγραμμα» μιας ένωσης σταθερότητας, για να ενισχύσει το ευρώ έναντι μελλοντικών κρίσεων.

Στην ομιλία της, δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει κάνει πολύ δρόμο, αλλά τώρα είναι η ώρα για νέα, τολμηρά βήματα και κάλεσε την Ευρώπη να δημιουργήσει ισχυρές εξουσίες για έναν επίτροπο με την ικανότητα να ασκεί βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς που απειλούν τη σταθερότητα του ευρώ.

«Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αληθινά δικαιώματα παρέμβασης σε εθνικούς προϋπολογισμούς», δήλωσε. Η Merkel τόνισε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντούνται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, δεν θα λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα ή για άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Αντίθετα, δήλωσε ότι οι ηγέτες θα θέσουν το πλαίσιο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν το Δεκέμβριο σχετικά με τη «μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης». Η Merkel έκανε λόγο ακόμη για περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά μια αλληλεγγύη που οδηγεί σε «περισσότερη ανταγωνιστικότητα, περισσότερο εναρμονισμό της ανταγωνιστικότητας μεταξύ των κρατών μελών».

Αναφορικά με την Ελλάδα τόνισε ότι η κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη, και πολλά πράγματα καθυστερούν πολύ να γίνουν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι κατανοεί γιατί οι Έλληνες πολίτες είναι οργισμένοι, και υπογράμμισε ότι παρά τις δυσκολίες, «βλέπω αλλαγή νοοτροπίας στην Ελλάδα».

Επαναδιατύπωσε ότι «θέλω η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη», καθώς και ότι πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας για να αποφασίσουμε για την Ελλάδα.



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου