Μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 17,2 τρισ. ευρώ έως το 2020, καθώς και μία νέα παγκόσμια ύφεση θα είχε σαν αποτέλεσμα μία έξοδος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας από το ευρώ, σύμφωνα νέα μελέτη του ομίλου οικονομικών ερευνών Prognos για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, την οποία δημοσιεύει το Spiegel.
Η μελέτη εκτιμά ότι μία έξοδος μόνο της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σχετικά περιορισμένη επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές στην περίπτωση που η ελληνική έξοδος προκαλέσει ένα ντόμινο αποχωρήσεων και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης από το κοινό νόμισμα.
Οι ερευνητές κατέληξαν σε ιδιαίτερα ζοφερές εκτιμήσεις, καθώς δεν υπολόγισαν μόνο τις ζημιές των πιστωτών από τα δάνεια που έχουν δώσει στις πληγείσες από την κρίση χώρες. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις πιθανές συνέπειες από μία κατάρρευση του ευρώ στην οικονομική ανάπτυξη στις 42 πιο σημαντικές βιομηχανικές και αναδυόμενες οικονομίες, στις οποίες αντιστοιχεί περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Χρησιμοποιώντας ένα οικονομετρικό μοντέλο, η Prognos υπολόγισε αρχικά τις επιπτώσεις από μία έξοδο της Ελλάδα και στη συνέχεια υπολόγισε βήμα- βήμα τις συνέπειες και από την έξοδο της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Στη γενική εκτίμησή τους, οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μία μεμονωμένη έξοδος και χρεοκοπία της Ελλάδας πιθανόν να μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ από καθαρά οικονομική άποψη», αναφέρει η ανακοίνωση του ιδρύματος Bertelsmann, προσθέτοντας: «Συγχρόνως, είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί εάν και σε και ποια έκταση ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα εξόδου χωρών του Νότου από το ευρώ. Αν συμβεί αυτό, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι καταστροφικές».
Μία έξοδος μόνο της Ελλάδας θα οδηγούσε, σύμφωνα με την έρευνα, σε μία απώλεια του ΑΕΠ της χώρας κατά 164 δισ. ευρώ έως το 2020 ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλή, λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της ανεργίας και μίας μεγάλης μείωσης στην εγχώρια ζήτηση. Το κόστος για τη Γερμανία θα ήταν 64 δισ. δολάρια από την απώλεια πιστώσεων και 73 δισ. ευρώ από την απώλεια οικονομικής ανάπτυξης από το 2013 έως το 2020, αλλά τα ποσά αυτά αντιστοιχούν μόνο στο 2,9% του γερμανικού ΑΕΠ.
Οι επιπτώσεις από την έξοδο από το ευρώ και των άλλων χωρών του Νότου θα ήταν πιο δραματικές.
Αν έφευγε και η Πορτογαλία, η Γερμανία θα είχε απώλειες 225 δισ. ευρώ έως το 2020 και θα έπρεπε να διαγράψει πιστώσεις ύψους 99 δισ. ευρώ. Οι απώλειες σε παγκόσμιο επίπεδο θα ανέρχονταν σε 2,4 τρισ. ευρώ, των ΗΠΑ σε 365 δισ. ευρώ και της Κίνας σε 275 δισ. ευρώ. Αν εκτός από την Ελλάδα και την Πορτογαλία, έφευγε από το ευρώ και η Ισπανία, η Γερμανία θα έχανε 850 δισ. ευρώ του ΑΕΠ της έως το 2020 και θα έπρεπε να διαγράψει πιστώσεις 266 δισ. ευρώ. Οι ΗΠΑ θα έχαναν 1,2 τρισ. ευρώ και συνολικά οι 42 χώρες που αναλύονται στο οικονομετρικό μοντέλο της Prognos θα έχαναν 7,9 τρισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που αποχωρούσε και η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, «η κατάσταση θα ξέφευγε εντελώς από τον έλεγχο», αναφέρει η μελέτη. Τότε, η Γερμανία θα είχε απώλειες 1,7 τρισ. ευρώ και θα διέγραφε δάνεια ύψους 455 δισ. ευρώ, ενώ οι άνεργοι στη χώρα θα αυξανόταν περισσότερο από 1 εκατομμύριο έως το 2015. Θα υπήρχε μία «δραματική διεθνής ύφεση και παγκόσμια οικονομική κρίση», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Bertelsmann.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υφίσταντο η Γαλλία, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία. «Στην τρέχουσα κατάσταση, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν θα μετατραπεί σε μία ανεξέλεγκτη πυρκαγιά», προειδοποίησε ο Πρόεδρος του ιδρύματος Bertelsmann Άαρτ ντε Γκόις.
Η Prognos έκανε στην έρευνά της την υπόθεση ότι οι χώρες της Νότιας Ευρωζώνης που θα έφευγαν από το ευρώ θα προχωρούσαν σε υποτίμηση κατά 50% των νέων νομισμάτων τους και σε «κούρεμα» κατά 60% του χρέους τους έναντι τόσο των ιδιωτών όσο και των δημόσιων πιστωτών, ενώ θα εξυπηρετούσαν το υπόλοιπο 40% του χρέους τους με νόμισμα αναφοράς το ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου