Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Έκδοση εντόκων γραμματίων 5 δισ.

Εν αναμονή της έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 31,3 δισ. ευρώ στις 26 Νοεμβρίου, το υπ. Οικονομικών προχωράει την επόμενη εβδομάδα σε έκδοση δύο ξεχωριστών εντόκων γραμματίων ύψους 5 δισ. ευρώ συνολικά, ώστε να καλύψει τις ισόποσες λήξεις γραμματίων της ερχόμενης Παρασκευής.


Χθες συνεδρίασε το Euroworking Group και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας ή το αργότερο έως τις 16 Νοεμβρίου, θα υπάρξει μία πολιτική δήλωση για απόφαση εντός Νοεμβρίου για την εκταμίευση της δόσης.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου αναφέρουν πως αυτή τη στιγμή αναμένεται ότι θα εγκριθεί η επόμενη δόση των 31,3 δισ. σε Eurogroup στις 26 Νοεμβρίου. Έπειτα, μέσα στον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανό σε νέα συνεδρίαση του Εurogroup να εγκριθεί και η εκταμίευση των άλλων 12 δισ. που αφορούν στη δόση του Σεπτεμβρίου (5 δισ.) και του Δεκεμβρίου (7 δισ.).

Ως τότε, όμως, η Ελλάδα θα καλύπτει τις υποχρεώσεις της με εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Την Τρίτη, ο ΟΔΔΗΧ προχωράει σε δύο δημοπρασίες. Η μία θα αφορά σε γραμμάτια ενός μήνα και συνολικού ύψους 3,4 δισ. Η δεύτερη, έχει να κάνει με γραμμάτια 3μηνης διάρκειας με στόχο να δανειστεί η Ελλάδα 1,6 δισ. Για να προχωρήσουν ομαλά αυτές οι εκδόσεις (που στηρίζονται έμμεσα από την ΕΚΤ), απαιτείται η πολιτική δέσμευση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Για τον λόγο αυτό και ο κ. Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος μιας αναβολής στην καταβολή της δόσης ακόμα και για το 2013, απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του υπ. Οικονομικών, δήλωνε λίγο αργότερα, πως δεδομένου ότι η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει το σύνολο των δόσεων που προβλέπονται στο πρόγραμμα μέχρι και τον Δεκέμβριο, είναι πιθανό η εκταμίευση να γίνει ακόμα και τον Ιανουάριο.

Πέραν αυτών, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως στο Eurogroup της Δευτέρας «περιμένουμε μια πολιτική δήλωση», μόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Eurogroup θα παρουσιαστεί η αρχική έκθεση της τρόικας που θα περιλαμβάνει και σενάρια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι ακόμα και τώρα υπαχουν σημαντικές διαφορές των εκτιμήσεων που κάνουν Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ για την πορεία του χρέους, σημειώνοντας ότι θα γίνει προσπάθεια να γεφυρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Πάντως, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε χθες ότι η Ελλάδα έκανε αυτό που πρέπει και η Ευρώπη τώρα θα κάνει αυτό που πρέπει.

Από την πλευρά της, η Moody’s ανέφερε πως ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός, ενώ η Fitch εκτίμησε ότι η έγκριση του πολυνομοσχεδίου δείχνει πώς ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ
www.kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Πάλι κάποιοι θα θησαυρίσουν, όσο εμείς λιμοκτονούμε... Και ποιος δεν θα αγόραζε αυτά τα γραμμάτια, γνωρίζοντας οτι υπάρχει μια κυβέρνηση που σε ένα μήνα θα τον εξοφλήσει και με το παραπάνω, ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιάσει νήπια. Επικερδής δουλειά δε βρίσκεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή