Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κίνα: Εμπορικό πλεόνασμα και αύξηση των εξαγωγών για τον Οκτώβριο

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα πως κατά τον μήνα Οκτώβριο κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα και αύξηση των εξαγωγών της, παρουσιάζοντας σημάδια επιτάχυνσης της οικονομίας της την ώρα που το Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμάζεται να αναδείξει τη νέα κρατική ηγεσία της δεύτερης οικονομίας του κόσμου.


Οι εξαγωγές μέσα στον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 11,6%, στα 175,6 δισ. δολάρια, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση μόλις 2,4%, φθάνοντας τα 143,6 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία των τελωνείων.

Συνεπώς, το εμπορικό πλεόνασμα για τον Οκτώβριο ανήλθε στα 32 δισ. δολάρια, έναντι 27,7 δισ. τον Σεπτέμβριο.

Παρά τους ευοίωνους αριθμούς, η πρώτη εξαγωγική δύναμη του κόσμου μετά βίας θα κατορθώσει να υλοποιήσει τον στόχο της για αύξηση 10% του όγκου του εξωτερικού εμπορίου της για το 2012, καθώς η σχετική ανάπτυξη που έχει σημειωθεί κατά το πρώτο δεκάμηνο του έτους έχει φθάσει το 6,3%.

Κατά το περασμένο έτος, οι εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 20% και οι εισαγωγές κατά 25%.
Παράλληλα, η Κίνα είδε τις συναλλαγές της με τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της, την ΕΕ, να μειώνονται κατά 3% εξαιτίας της κρίσης που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο και να διαμορφώνονται στα 452,8 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης του εξωτερικού εμπορίου και κυρίως των εξαγωγών καθιστούν απολύτως επιτακτικό έναν επαναπροσανατολισμό της κινεζικής οικονομίας, προκειμένου να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εσωτερική ζήτηση.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 18ο Συνέδριο του ΚΚ Κίνας, ο πρόεδρος της χώρας Χου Ζιντάο ζήτησε «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης» για την Κίνα και τον διπλασιασμό του εισοδήματος των πολιτών της μέσα σε μία δεκαετία.

Ο νέος προσανατολισμός ναι μεν ενδέχεται να χαροποιήσει τους οικονομικούς εταίρους της Κίνας, αλλά μόνον στην περίπτωση που αυτός θα συνοδεύεται από μία αύξηση των εισαγωγών της, καθώς πολλές χώρες—με επικεφαλής τις ΗΠΑ—εκφράζουν παράπονα για το εμπορικό έλλειμμά τους στις συναλλαγές με την Κίνα.

Την Παρασκευή, η Κίνα ανακοίνωσε μία σειρά ενθαρρυντικών στοιχείων για τους οικονομικούς της δείκτες τον Οκτώβριο, μεταξύ των οποίων και μία σημαντική αύξηση της βιομηχανικής της παραγωγής εν σχέσει προς τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας μία αναθέρμανση της δραστηριότητας έπειτα από τρία συνεχόμενα τρίμηνα επιβράδυνσης της ανάπτυξης, η οποία είχε υποχωρήσει στο 7,4% κατά το τρίτο τρίμηνο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου