Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο Σι Ζινπίνγκ νέος ηγέτης του ΚΚ της Κίνας

Tον Σι Ζινπίνγκ όρισε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας ως νέο γενικό γραμματέα, αντικαθιστώντας έτσι τον απερχόμενο ηγέτη και πρόεδρο της χώρας, Χου Ζιντάο.

Ο Σι Ζινπίνγκ νέος ηγέτης του ΚΚ της Κίνας
Ο Σι Ζινπίνγκ, επίσης, αναλαμβάνει από τον απερχόμενο πρόεδρο της Κίνας, την ηγεσία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Για τη θέση του πρωθυπουργού προωθείται ο Λι Κεγιάνγκ. Σημειολογικά ο 57χρονος Λι, εμφανίστηκε πίσω από τον Σι Ζίνπινγκ κατά τη διάρκεια της δημόσιας παρουσίασης των νέων κινέζων ηγετών.

Η νεοσύστατη ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC) όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, μειώνεται από 9 σε 7 μέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Η νέα διοικητική ομάδα περιλαμβάνει, τους Σι Ζινπινγκ, Λι Κεγιανγκ, Ζανγκ Ντεγιάνγκ, Γιου Ζεγκσενγκ, Λιου Γιουνσαν, Ουανγκ Κισαν, και Ζανγκ Γκαο λι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας.

Είναι η πρώτη πολιτική αλλαγή στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ηγεσίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εδώ και 10 χρόνια.

Ο Σι Τζινπίνγκ είναι ο πρώτος κινέζος ηγέτης που γεννήθηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το 1949. Είναι ο άνθρωπος του μηχανισμού εν αναμονή της απελευθέρωσης της ηγετικής θέσης. Γιος «ήρωα της επανάστασης», γεροδεμένος, με ροδοκόκκινο πρόσωπο και ολόισια χωρίστρα, ο Σι είναι ένας από τους «ερυθρούς πρίγκιπες» του κινεζικού καθεστώτος, μίας πραγματικής αριστοκρατίας που κρατά τα ηνία της σε πλήρη μετεξέλιξη Κίνας.
Η σύζυγός του είναι διάσημη τραγουδίστρια με βαθμό στρατηγού και η κόρη τους σπουδάζει με ψευδώνυμο στο Χάρβαρντ.
Ο Σι ακολούθησε την παραδοσιακή καριέρα του στελέχους του ΚΚΚ, έγινε αρχικά κομματικός ηγέτης επαρχίας, στη συνέχεια της Σανγκάης και εν τέλει εισήλθε στην Διαρκή Επιτροπή του Πολιτικού Γραφείου, το 2007, και αντιπρόεδρος το 2008, εν αναμονή της ανάρρησής του στην ανώτατη θέση της κινεζικής ηγεσίας.
Η κινεζική λογοκρισία έπνιξε τις αποκαλύψεις του πρακτορείου Bloomberg τον Ιούνιο ότι η περιουσία του αποτιμάται σε 376 εκατομμύρια δολάρια.
Σε διπλωματικό επίπεδο δεν αναμένεται καμία σημαντική στροφή. Ο Σι υπερασπίζεται "την ιστορική και εθνική υπερηφάνεια" της Κίνας, ως ανερχόμενης δύναμης στην περιοχή του Ειρηνικού. Θα συνεχίσει να ανταγωνίζεται σε επιρροή τις Ηνωμένες Πολιτείες και να ασκεί πιέσεις στην Ευρώπη, την πρώτη σε μέγεθος αγορά για τις κινεζικές εξαγωγές, για να επιλύσει την κρίση χρέους.
Στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Σι Τζινπίνγκ θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην απελευθέρωση του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης 2010 διανοούμενου αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό.
Ο Σι Τζινπίνγκ, ο επικεφαλής της «παγκόσμιας βιοτεχνίας» θα κληθεί να επανεφεύρει το «κινεζικό μοντέλο», αφού η Κίνα του αύριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 18ου συνεδρίου, θα ανταγωνισθεί τις πλέον ανεπτυγμένες δυτικές οικονομίες.
Υπό το βλέμμα μισού δισεκατομμυρίου χρηστών του Ιντερνετ, στους οποίους συνοψίζεται η κοινωνία των πολιτών στην Κίνα, ο Σι Τζινπίνγκ θα πρέπει να απευθυνθεί προς τη μεσαία τάξη των σχεδόν 700 εκατομμυρίων κινέζων καταναλωτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι ξένη προς τα κομμουνιστικά ιδεώδη και προς μία χώρα όπου ξεχειλίζει η οργή μπροστά στον άμετρο πλουτισμό της νέας "ερυθράς αριστοκρατίας", προκλήσεις που περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμών του εις βάρος μίας τολμηρής πολιτικής μεταρρύθμισης.
Ο Σι θεωρείται άνθρωπος των συμβιβασμών και, κατά συνέπεια, αποδεκτός τόσο από την μεταρρυθμιστική όσο και από την συντηρητική πτέρυγα του ΚΚΚ.
Ο Σι Τζινπίνγκ θα αναλάβει τον Μάρτιο την προεδρία της Κίνας από τον Χου Τζιντάο. Δεύτερος στην ιεραρχία και πρωθυπουργός θα είναι ο Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Μάρτιο τον Γουέν Τζιαμπάο.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63737955

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου