Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Υπάρχει άραγε πιθανότητα για έναν δεύτερο παλαιστινιακό πόλεμο;

Ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών έχει προγραμματίσει το Σάββατο στις 17 Νοεμβρίου μία έκτακτη συνεδρίαση. Οι άραβες υπουργοί θα συναντηθούν στο Κάιρο κατόπιν αιτήματος της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αυτονομίας. Το ζήτημα είναι ένα: πώς να αντιδράσουν στις τελευταίες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί στις 14 Νοεμβρίου εξουδετέρωσαν έναν από τους αρχηγούς της στρατιωτικής πτέρυγας του Χαμάς τον Αχμέντ αλ-Τζαμπαρί και βομβάρδισαν γειτονιές της Γάζας.

15.11.2012 Сектор Газа обстрел взрыв
Η επιχείρηση των ισραηλινών στρατιωτικών αποτέλεσε απάντηση στις πυραυλικές επιθέσεις του εβραϊκού κράτους από τους μαχητές του κινήματος Χαμάς. Εκπρόσωποι του Ισραήλ έχουν ήδη προειδοποιήσει, πως η οποιαδήποτε απάντηση από την πλευρά του Χαμάς αυτόματα θα οδηγήσει στην έναρξη χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα.

Η κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία. Η Αίγυπτος ανακάλεσε τον πρέσβη της από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός πρέσβης εγκατέλειψε το Κάιρο. Η κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Παλαιστίνης, του Μαρόκο και της Αιγύπτου δεν ωφέλησε σχεδόν σε τίποτα. Δεν υπήρξαν οι οποιεσδήποτε δηλώσεις. Όλοι περιμένουν την αντίδραση του Χαμάς και των αραβικών κρατών. Εκεί υπάρχουν αρκετά μαχητικά πνεύματα. Ακόμη και το φιλοδυτικό Κατάρ κάλεσε να «τιμωρηθεί σκληρά» το Ισραήλ.

Το κύριο ζήτημα σχετικά με αυτά που συμβαίνουν: υπάρχει άραγε πιθανότητα για έναν δεύτερο πόλεμο στη Γάζα; Με άλλα λόγια – η επανάληψη της ισραηλινής επιχείρησης «συμπαγές μολύβι», η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ το 2008-2009. Ξεκίνησε σε παρόμοια βάση και συνεχίστηκε με την εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων και την επίθεση κατά της Γάζας από την θάλασσα.

Την σημερινή κλιμάκωση της κατάστασης στη Γάζα την επιδεινώνει σοβαρά το γεγονός, ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μουρσί –ένας από τους πρώην αρχηγούς της θρησκευτικής οργάνωσης «Αδελφοί μουσουλμάνοι» - είναι ριζικά προδιατεθειμένος εναντίων του Ισραήλ. Και η Αίγυπτος είναι η μόνη αραβική χώρα, η οποία έχει συνάψει με το Ισραήλ συνθήκη ειρήνης. Μερικοί Ρώσοι εμπειρογνώμονες για τη Μέση Ανατολή σχετικά με αυτό έχουν πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις. Αυτά είναι που λέει ο επικεφαλής του Ρωσικού Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Εβγκένι Σατανόβσκι.

- Θα χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μουρσί την επιχείρηση στη Γάζα για να διακόψει την ειρηνική συμφωνία με το Ισραήλ τώρα, είτε θα βρει κάποιο πρόσχημα αργότερα – δεν έχει πλέον μεγάλη σημασία. Ο Μουρσί σε οποιαδήποτε περίπτωση θα προσπαθεί να καταργήσει την ειρηνική συμφωνία με το Ισραήλ. Ο πόλεμος του Ισραήλ με την Αίγυπτο εξαιτίας της κατάστασης στο Σινά – είτε εξαιτίας της γενικής κρίσεως στην Αίγυπτο, είτε για κάποιον άλλο λόγο – είναι απαραίτητος για την αιγυπτιακή ηγεσία. Και εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

ΤΩΝ Αντρέι Φεντιάσιν, Βιτάλι Ραντνάγιεφ

ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2012_11_15/94696508/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου