Τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας δεν είναι τίποτα παρά ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει η Phoenix Capital Research, στη νέα της ανάλυση με τίτλο "Sovereign Bonds: The Real Story" (κρατικά ομόλογα: η πραγματική ιστορία), την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα χαμένη μεταξύ των μέτρων λιτότητας και του χρέους, τα πακέτα διάσωσης στην ουσία είναι ένα ζήτημα που αφορά τις τράπεζες της ΕΕ και τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ. Είναι, με άλλα λόγια ένα δίκτυ ασφαλείας έναντι των ελληνικών ομολόγων.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υπενθυμίζει:
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος υπενθυμίζει:
- Πριν από το δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης, η ΕΚΤ εξαιρέθηκε από το haircut των ελληνικών ομολόγων
- Περίπου το 80% των χρημάτων διάσωσης πήγαν σε τράπεζες της ΕΕ που ήταν κάτοχοι ελληνικών ομολόγων και όχι στην ελληνική οικονομία.
Όσον αφορά την πρώτη επισύμανση, η Phoenix αναφέρει ότι η η ΕΚΤ επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ να εκδώσουν πάνω από 1 τρισ. ευρώ ομόλογα, σε αντάλλαγμα την στήριξη της ρευστότητας των τραπεζών μέσω των προγραμμάτων LTROs 1 και 2 τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Φεβρουάριο του 2012.
Έτσι, όταν η ΕΚΤ δεν δέχτηκε να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε με νέα μικρότερης διάρκειας, στην ουσία εξασφάλιζε ότι ο ισολογισμό της θα παρέμενε άθικτος και ως εκ τούτου θα μπορούσε να παρέχει ακόμα και υψηλής ποιότητας εξασφαλίσεις για τις τράπεζες.
Έτσι, η ΕΚΤ επέτρεψε ουσιαστικά οι τράπεζες που είχαν έκθεση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα να αποφύγουν να επωμιστούν απώλειες, επομένως δεν χρειαζόταν να δημιουργήσεις νέες εγγυήσεις για χαρτοφυλάκια συναλλαγών τους.
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει επωφεληθεί από όλα αυτά τα χρήματα. Στην ουσία δεν έχει τίποτα να κάνει με βοήθεια προς την Ελλάδα. Όλα έχουν να κάνουν με την ασφάλιση ότι οι τράπεζες της ΕΕ που χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση θα στηριχθούν με κάθε δυνατό μέσο.
Η Phoenix θεωρεί ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ο μικρός παίκτης σε αυτό το χάλι που επικρατεί στην ευρωζώνη. Η χώρα μας έχει μια αγορά κρατικών ομολόγων μόλις 300 δισ. ευρώ. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες 1,78 τρισ. ευρώ και 1,87 τρισ. ευρώ εξωτερικού χρέους, αντίστοιχα, καταλήγει ο οίκος.
ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου