Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Η διαφθορά, απειλή για την Κίνα

Κάτω από μυστικότητα ξεκίνησαν οι εργασίες του 18ου Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο απερχόμενος πρόεδρος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη για πολιτικές αλλαγές, βάζοντας όμως φρένο στις προσδοκίες για γενναίες μεταρρυθμίσεις.
Μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του 18ου Εθνικού Συνεδρίου. Κάτω, ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Ζιντάο
Μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του 18ου Εθνικού Συνεδρίου. Κάτω, ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Ζιντάο
Πριν κλείσουν ερμητικά οι πόρτες του Μεγάρου του Λαού, της τεράστιας αμφιθεατρικής αίθουσας του Πεκίνου, που φιλοξενεί υπό άκρα μυστικότητα τις εργασίες του 18ου Εθνικού Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την εκλογή της επόμενης ηγεσίας, ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Ζιντάο μίλησε για το χθες και το αύριο, πάντα υπό τη σκιά του πολύκροτου σκανδάλου διαφθοράς του Μπο Σιλάι.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Χου Ζιντάο στη διάρκειας 90 λεπτών ομιλία του, η οποία επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, καλώντας ειδικά τα μέλη του ΚΚΚ να είναι υποδείγματα ηθικής και χρηστής άσκησης της εξουσίας. «Εάν δεν χειριστούμε σωστά αυτό το ζήτημα, μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για το κόμμα και να προκαλέσει ακόμη και την κατάρρευσή του», προειδοποίησε ο 70χρονος πρόεδρος, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο που άλλαξε τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός του κόμματος και έγινε μάθημα για το Κόμμα. Ο Χου Ζιντάο, ο οποίος διέγραψε τον πρώην υπουργό Εμπορίου Μπο Σιλάι λόγω κατηγοριών για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, τόνισε ότι η διαφθορά στο ΚΚΚ θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρό ή γηραιό είναι ένα άτομο.
Στην ομιλία του, που σήμανε την έναρξη του ιστορικού συνεδρίου, το οποίο θα διαρκέσει επτά ημέρες και θα αναδείξει μετά από 10 χρόνια την επόμενη γενιά ηγετών της παγκόσμιας υπερδύναμης, ο Χου έδωσε έμφαση στην ανάγκη για πολιτικές αλλαγές αλλά έβαλε «φρένο» σε όποιες προσδοκίες για γενναίες μεταρρυθμίσεις. «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία στη βελτίωση του δημοκρατικού συστήματος για να διασφαλίσουμε ότι ο λαός θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα εκλογών και δημοκρατικών αποφάσεων», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, ωστόσο επεσήμανε ότι στην Κίνα δεν θα υπάρξει δημοκρατία δυτικού τύπου και ότι η νέα ηγεσία δεν θα εισαγάγει καινοτόμες μεταρρυθμίσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά θα εστιάσει στη σταδιακή αλλαγή, τη σταθερότητα και την οικονομία.
Η διαφθορά, απειλή για την Κίνα
Ανάπτυξη
«Πρέπει να στοχεύουμε πιο ψηλά, να εργαζόμαστε σκληρότερα και να επιδιώκουμε την ανάπτυξη μέσω επιστημονικών μεθόδων, να προωθούμε την κοινωνική αρμονία και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων», δήλωσε ο Χου.
Την τελευταία δεκαετία επί προεδρίας Χου και πρωθυπουργίας Γουέν Τζιαμπάο η «χώρα του Δράκου» έχει γνωρίσει έκρηξη οικονομικής ανάπτυξης, επέκταση των αστικών της κέντρων και αύξηση της παγκόσμιας επιρροής της, ενώ τη μέχρι σήμερα απροθυμία για μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο διάδοχος του Χου, Σι Τζινπίνγκ, μαζί με άλλες προκλήσεις, όπως τα περιβαλλοντικά και τα φλέγοντα κοινωνικά προβλήματα, τη διαφθορά και τον επιβραδυνόμενο ρυθμό αύξησης της ανάπτυξης.
Ο απερχόμενος πρόεδρος καλωσόρισε τον μεταρρυθμιστή «γαλαζοαίματο» Σι, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει επίσημα τα νέα καθήκοντά του στις 15 Νοεμβρίου. Παρόλο που και ο νέος πρόεδρος και ο νέος πρωθυπουργός (Λι Κεκιάνγκ) έχουν επιλεγεί εδώ και χρόνια, το συνέδριο θεωρείται κρίσιμο, αφού θα καθορίσει τις ισορροπίες στην εξουσία, ανάμεσα στους «ελιτιστές» και τους «λαϊκιστές» του Κόμματος.
Ο διάλογος ενός ανταποκριτή με τηλεοπτικό παρουσιαστή
Ούτε exit polls ούτε αναλυτές
Αίσθηση προκάλεσε μια αμήχανη στιχομυθία ανάμεσα σε Αμερικανό τηλεοπτικό παρουσιαστή και στον ανταποκριτή στην Κίνα για το συνέδριο του ΚΚΚ, που ξεκίνησε δύο ημέρες μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.
«Τζιμ, εδώ μέσα γίνεται η επιλογή ενός νέου ηγέτη για τη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο!», είπε ο ανταποκριτής.
«Τι λένε τα exit polls;», ρώτησε ο παρουσιαστής.
«Δεν υπάρχουν, κανείς δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως».
«Τι πιστεύουν οι τοπικοί αναλυτές;»
«Δεν είναι ξεκάθαρο», απάντησε ο ανταποκριτής, «επειδή είναι στη φυλακή».
«Ομως σίγουρα γίνεται σούσουρο στο Twitter?».
«Είναι απαγορευμένο. Υπάρχει όμως το τοπικό Twitter, το Weibo!».
«Τι λένε εκεί;».
«Τίποτα, γιατί δεν ξέρουν κάτι παραπάνω από μένα, ούτε θα μάθουν για άλλες έξι μέρες».
«Τίποτα εντυπωσιακό από την εκστρατεία; Επιθετική διαφήμιση; Ντιμπέιτ;», επέμεινε ο παρουσιαστής.
«Oχι... ή μάλλον έγινε μία δίκη για φόνο».
«Ουάου! Και τι έγινε με αυτήν;»
«Κανείς δεν ξέρει», απάντησε ο ανταποκριτής.
«Δηλαδή μου λες ότι για άλλες έξι ημέρες δεν θα ξέρουμε τίποτα για τον επόμενο πρόεδρο;»
«Βασικά... ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Σι Τζισπίνγκ».
Οι αντιπρόσωποι και το πολιτμπιρό
Το συνέδριο σε αριθμούς
2.268 αντιπρόσωποι, οι οποίοι έχουν εκλεγεί από περισσότερα από 82 εκατομμύρια μέλη του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα, παρευρίσκονται στο συνέδριο.Το συνέδριο θα διαρκέσει επτά ημέρες συνολικά και θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο και πρωθυπουργό.
Την επομένη της λήξης των εργασιών του συνεδρίου -την επόμενη Πέμπτη- τα περίπου 200 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα συναντηθούν για να επιλέξουν τα 25 μέλη του επόμενου πολιτμπιρό (τα 14 θα είναι νέα πρόσωπα). Από αυτά θα προκύψει και η 7μελής (από 9μελής που ήταν μέχρι σήμερα) Μόνιμη Επιτροπή, στην οποία μόνο δύο από την απερχόμενη αναμένεται να διατηρήσουν θέση στη νέα σύνθεση. Το πρώτο Εθνικό Συνέδριο του ΚΚΚ έλαβε χώρα το 1921 με τη συμμετοχή μόλις 12 αντιπροσώπων για λογαριασμό 50 μελών του κόμματος.
ΕΝΤΑΣΗ
Η διαμάχη με την Ιαπωνία
Εκκληση να γίνει η Κίνα μια «ναυτική δύναμη» απηύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κίνας, σε μια γλώσσα που αναμένεται να προκαλέσει ανησυχία στις γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ. Στη χθεσινή του ομιλία, που σήμανε την έναρξη του 18ου Εθνικού Συνεδρίου του Κόμματος, ο Χου Ζιντάο δήλωσε ότι «το Πεκίνο πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του και τα ναυτικά του συμφέροντα» και να αντιμετωπίσει την αμερικανική δύναμη στον Ειρηνικό. Αμεση ήταν η αντίδραση του Τόκιο στην ομιλία του Κινέζου προέδρου, εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης για τα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού κατά το Πεκίνο) στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.
«Ολες οι χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, έχουν το δικαίωμα και το καθήκον να προστατεύσουν τα εδάφη τους και τα χωρικά τους ύδατα, όμως οι ενέργειες αυτές θα πρέπει να γίνονται ειρηνικά και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε η Ναόκο Σαΐκι, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας ότι τα Σενκάκου «αποτελούν ένα αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της Ιαπωνίας ιστορικά και βάσει του διεθνούς δικαίου».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63735100

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου