Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Εξασθενεί η οικονομία της Ευρωζώνης


image
Βαθύτερη ύφεση φέτος και ανοιχτό παράθυρο για μείωση επιτοκίων σύντομα από την ΕΚΤ
Η προοπτική για την οικονομία της Ευρωζώνης επιδεινώνεται και αναιμική ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο δανεισμού. Παράλληλα ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (ΟΜΤ), εφόσον πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις.


Ετοιμοι για δράση
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε» σε αγορές ομολόγων, «οι οποίες θα βοηθήσουν να αποφύγουμε ακραία σενάρια», δήλωσε χθες ο κ. Ντράγκι ερωτηθείς αν η τράπεζα επιθυμεί να λάβει αίτημα βοήθειας από την ισπανική κυβέρνηση. Ο κ. Ντράγκι επανέλαβε αρκετές φορές ότι την απόφαση μπορεί να λάβει μόνο η ισπανική κυβέρνηση και προσπάθησε να αποφύγει να σχολιάσει περαιτέρω το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Ωστόσο, αποφάσισε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος τόνισε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα παροχής βοήθειας προς την Ευρωζώνη αν προηγουμένως δεν λάβει εγγυήσεις από την ΕΚΤ για το πόσο θα μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού της Ισπανίας. «Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε εκ των προτέρων, δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματο δούναι και λαβείν», δήλωσε χθες ο κ. Ντράγκι, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αποτελεί έναν πλήρως αποτελεσματικό μηχανισμό βοήθειας που σχεδιάστηκε για να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης. Ερωτηθείς δε αν είναι ικανοποιημένος με τον ρυθμό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε Ιταλία και Ισπανία, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης απάντησε ότι σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ ικανοποιητικά. Οσο πιο γρήγορα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθει η σταθερότητα, εκτίμησε ο κ. Ντράγκι παραδεχόμενος ότι την τελική απόφαση για τον ρυθμό εφαρμογής των αλλαγών μπορούν να τη λάβουν μόνο οι πολίτες των χωρών.

Βαθύτερη ύφεση
Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος για μεγαλύτερη ύφεση φέτος, ενώ ο πληθωρισμός θα παραμείνει επάνω από το όριο του 2% το 2012 και προβλέπεται να υποχωρήσει κάτω από το όριο στην πορεία του 2013, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις «θα πρέπει να παραμείνουν περιορισμένες». Ακόμη ένας κίνδυνος για διόγκωση του πληθωρισμού είναι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας που επιβάλλουν αρκετές χώρες στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτίμησε ο κ. Ντράγκι.

Χαμηλότερα επιτόκια
Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σχεδόν άφησε να εννοηθεί ότι τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο δανεισμού. «Υπάρχουν πολλές πιθανότητες η ΕΚΤ να χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να υποστηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης. Μια μείωση του επιτοκίου, ακόμη και αν δεν ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται στα μέτρα», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Κάρστεν Μπρζέσκι, οικονομολόγος της ING. «Σίγουρα αναθεωρείται η προοπτική και υπάρχει η εικόνα ασθενέστερης οικονομίας», παραδέχθηκε ο κ. Ντράγκι, μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις για την Ευρωζώνη, η οποία πλέον αναμένεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,1% το 2013 ύστερα από ύφεση 0,4% το 2012.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να καθυστερήσει την απόφαση για νέα μείωση του επιτοκίου δανεισμού μέχρι τις αρχές του 2013, φοβούμενη ότι η επίδραση δεν πρόκειται να φτάσει στις χώρες της περιφέρειας.

Του Κωστα Καρκαγιαννη
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.forologoumenos.gr/permalink/21689.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου