Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Τρεις παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους


Τρεις παρεμβάσεις θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες για τη μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, οι οποίες, ωστόσο, δεν αρκούν για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά. Το γεγονός αυτό καθυστερεί την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα θέσει σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της εκταμίευσης στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, δεδομένου ότι η Ελλάδα μέχρι τότε θα έχει ψηφίσει τα μέτρα και τον νέο προϋπολογισμό.


Χθες, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μ. Ντράγκι, επανέλαβε πως «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να προχωρήσει σε νομισματική χρηματοδότηση της Ελλάδας. Παράλληλα, όμως, επισήμανε ότι τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ θα διατεθούν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και από αυτές στις εθνικές κυβερνήσεις. «Εξαρτάται από αυτές αν θα τα χρησιμοποιήσουν για την Ελλάδα και ήδη την εποχή του PSI δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν», σημείωσε ο ίδιος.


Αυτή είναι η μία από τις τρεις παρεμβάσεις. Οι άλλες δύο αφορούν:

1. Στην μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (κατά 0,6-0,7%).

2. Στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αυτών, ώστε να ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και να γίνει καλύτερη διαχείρισή του.

Ακόμα και με αυτά, όμως, δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, το Reuters ανέφερε χθες ότι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Κομισιόν απέκλιναν στην αρχή κατά περίπου 40 δισ ευρώ. Πλέον υπάρχει σύγκλιση, αλλά παραμένει μία διαφορά της τάξης των 20 δισ ευρώ στις προβλέψεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν για το ύψος του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξετάζονται αρκετοί τρόποι. Μεταξύ αυτών, είναι και ένα πρόγραμμα επανγοράς ομολόγων. Σχέδιο το οποίο έχει αρκετά προβλήματα που θα πρέπει να προσπεραστούν. Είναι ενδεικτικό ότι η γερμανική εφημερίδα Welt έγραψε χθες ότι το σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων. Η Pimco, δια στόματος του διευθύνοντος αντιπροέδρου της, Μάιλς Μπροντσοου, χαρακτήρισε την επαναγορά ομολόγων« μια δυνατότητα». «Ωστόσο θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθεί χωρίς να αυξηθούν δραματικά οι τιμές με αποτέλεσμα να εκμηδενιστεί το όφελος για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

Από την πλευρά του ο Παντράικ Γκάρβεϊ, στρατηγικός αναλυτής σε θέματα ομολόγων της ING Groep NV, εκτίμησε ότι για τη χρηματοδότηση του σχεδίου απαιτείται ένα νέο bailout κι «ένα bailout με στόχο την αγορά απαξιωμένων ομολόγων δεν ηχεί συνετό, αφού η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να έχει ένα σημαντικό χρέος».

Στο Εurogroup της Δευτέρας (σήμερα συνεδριάζει η προπαρασκευαστική ομάδα του, το Εuroworking Group), θα μελετηθούν όλες αυτές οι προτάσεις και αναμένεται οι αποφάσεις να ληφθούν σε επόμενη συνεδρίασή του.

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΝΙΚΑ

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου