Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ο ΑΧΜΑΝΤΙΝΕΤΖΑΝΤ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Ο Ιρανός πρόεδρος Mahmoud Ahmadinejad δήλωσε ότι τα προβλήματα σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του πρέπει να συζητηθούν άμεσα με τις ΗΠΑ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

 Iranian President Mahmoud Ahmadinejad

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και μερικοί σύμμαχοι τους κατηγορούν το Ιράν ότι επιδιώκει μη πολιτικούς σκοπούς για το πρόγραμμα πυρηνικής του ενέργειας. Το Ιράν απορρίπτει τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του να αναπτύξει και να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

«Πιστεύουμε στους φιλικούς δεσμούς μεταξύ λαών και κυβερνήσεων και το Ιράν χαιρετίζει όλες τις σχέσεις που βασίζονται στη δικαιοσύνη και τον αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε ο Αχμαντινεντζάντ σχολιάζοντας τις πιθανές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Ο Αχμαντινεντζάντ επανέλαβε ότι όλες οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν είναι πάντα ανοιχτές για διεθνείς ελέγχους.

« Επίσημοι εκπρόσωποι άλλων χωρών μπορούν να επιθεωρήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αφού το Ιράν είναι η μοναδική χώρα, η οποία άνοιξε τις πόρτες των πυρηνικών της εγκαταστάσεων στα διεθνή μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος.

Μιλώντας περαιτέρω για τις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ουάσιγκτον, ο Αχμαντινεντζάντ δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να δρομολογηθεί έρευνα για τον καθορισμό του ποιός και γιατί διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν πριν από 33 χρόνια».

Οι Ηνωμένες πολιτείες και το Ιράν δεν έχουν άμεσες διπλωματικές σχέσεις από τον  Απρίλιο του 1980. Οι δεσμοί κόπηκαν με την Ουάσιγκτον περίπου 5 μήνες αφότου φανατισμένοι Ιρανοί φοιτητές κατέλαβαν την αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, πιάνοντας ομήρους 52 διπλωμάτες των ΗΠΑ για 444 ημέρες.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΨΥΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου