Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ιταλία: Νίκη Μπερσάνι στις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Με τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι θα πορευτεί το επόμενο διάστημα το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας (PD) καθώς ο νυν γενικός γραμματέας του επικράτησε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού της κεντροαριστεράς, βάσει της καθαρής εικόνας που προκύπτει από τα exit poll.

Ιταλία: Νίκη Μπερσάνι στις εκλογές της Κεντροαριστεράς


Ο Μπερσάνι νίκησε τον 37χρονο δημοφιλή δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι. Τα exit poll που δημοσιοποιήθηκαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες των προκριματικών εκλογών δίνουν στον Πιερλουίτζι Μπερσάνι τη νίκη με ποσοστό 61,5% έναντι 38,5% για τον Ματέο Ρέντσι.

Με την κεντροαριστερά να ηγείται στις δημοσκοπήσεις εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2003, ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι μπαίνει σήμερα σε τροχιά να καταστεί πιθανώς ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης του Μάριο Μόντι.

«Ήταν σωστό να δοκιμάσω. Ήταν όμορφο να το κάνουμε αυτό μαζί. Σας ευχαριστώ από καρδιάς»: Με αυτό το μήνυμα στο Twitter παραδέτηκε την ήττα του ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, που μιλούσε για «ανανέωση» και «αλλαγή» με πρότυπο τον Δημοκρατικό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.


Στις κάλπες των προκριματικών στην πραγματικότητα δόθηκε μία μάχη γενεών, με τον νεαρό και άφθαρτο Ρέντσι να προβάλλει τον εαυτό του ως τη φωνή της νέας γενιάς που θέλει να «συνταξιοδοτήσει» ολόκληρη την τάξη των παλαιότερων πολιτικών.


Σε αντιδιαστολή, ο Μπερσάνι, ηλικίας 61 ετών, είναι συνυφασμένος με ακριβώς αυτή τη γενιά. Υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις, παραδέχεται πως το πολιτικό κατεστημένο που εκπροσωπεί έχει απογοητεύσει τους υποστηρικτές του στο παρελθόν, όμως δίνει έμφαση στη σημασία της εμπειρίας.


Στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι είχε λάβει ποσοστό 44,9% και ο Ματέο Ρέντσι 35,5%.


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=112958439

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου