Το μπρα ντε φερ μεταξύ δικαιοσύνης και προέδρου συνεχίζεται στην Αίγυπτο, καθώς η ένταση στη χώρα έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Το αιγυπτιακό Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε σε επ' αόριστον αναστολή του έργου του, διαμαρτυρόμενο για «πιέσεις» από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Χθες επρόκειτο να εκδώσει την καθοριστικής σημασίας απόφασή του για τη νομιμότητα της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο αναγκάστηκε να την αναβάλει, καθώς το κτίριο του δικαστηρίου είχε περικυκλωθεί από οπαδούς του Μοχάμεντ Μόρσι.
Οι δικαστές κατήγγειλαν την άσκηση «ψυχολογικής και υλικής πίεσης» και ανέστειλαν τις συνεδριάσεις.
Παρότι το νέο διάταγμα επιτρέπει στον Μόρσι ουσιαστικά να αγνοήσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, μια αρνητική γνωμοδότηση θα ήταν ένα «χαστούκι» προς τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Το Σάββατο ο Μόρσι επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα, όταν έκανε λόγο για κοινωνικό διάλογο . Αντιθέτως, όμως, κατάφερε να οξύνει την κατάσταση, μιλώντας για «εχθρούς της Αιγύπτου», που καμουφλάρονται με «αξιότιμα δικαστικά ενδύματα». Η αναφορά στο δικαστικό σώμα της χώρας μοιάζει με πολεμικό κάλεσμα, που θα επιδεινώσει την κρίση στην Αίγυπτο. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, αποτύπωσε στο Twitter την έκπληξή του, γράφοντας: «Μα, προς τα πού οδεύουμε;».
Στα ύψη η κοντρα ισλαμιστών και κοσμικών
Δημοψήφισμα σε 15 ημέρες
Δημοψήφισμα σε 15 ημέρες
Η ατμόσφαιρα αναμένεται ότι θα είναι ιδιαίτερα τεταμένη τις επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ηδη, οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αιγύπτιους δικαστές κάλεσε τα μέλη της να μην επιτηρήσουν το δημοψήφισμα. Η αντιπαράθεση μεταξύ ισλαμιστών και κοσμικών έχει φτάσει σε νέα επίπεδα πλέον, καθώς οι διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι και του διατάγματος που του δίνει υπερεξουσίες είναι καθημερινές. Από την άλλη, και οι υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έκαναν αισθητή την παρουσία και τη δύναμή τους με αντιδιαδήλωση.
Οι επικριτές του Μόρσι υποστηρίζουν ότι το Σύνταγμα αυτό βασίζεται στη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο, και άρα μετατρέπει την Αίγυπτο σε ισλαμικό κράτος. Οι ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι το νέο αυτό Σύνταγμα είναι η ορθή «μετατροπή» του Κορανίου σε σύγχρονο νομικό πλαίσιο. Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση στην Αίγυπτο, ο Μόρσι, στον οποίο είχαν στηριχθεί πολλές ελπίδες για εκσυγχρονισμό και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, έχει αρχίσει να καταφεύγει στις ίδιες πρακτικές με τον έκπτωτο Χόσνι Μουμπάρακ.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63747441
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου