Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Φορολογικό "πόλεμο" στους διαδικτυακούς "κολοσσούς" κηρύσσει η Βρετανία


Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να διερευνήσει τη δυνατότητα επιβολής ενόςνέου φόρου παγκόσμιας εμβέλειας στους διαδικτυακούς κολοσσούς, όπως ηGoogle ή η Amazon, προκειμένου να αυξηθεί η φορολογία αυτών των επιχειρήσεων, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Telegraph. To βρετανικό υπ. Οικονομικών επιθυμεί να συνεργασθεί με αντίστοιχες υπηρεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προκειμένου να κλείσει την "τρύπα" που επιτρέπει στους διαδικτυακούς κολοσσούς να πληρώνουν μερικά εκατομμύρια φόρων την στιγμή που κερδίζουν δισεκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο υπ. Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει την Τετάρτη το διορισμό ενόςσυμβουλίου που θα καθοδηγείται από έναν ειδικό σε φορολογικά ζητήματα προκειμένου να εξετασθεί η εφαρμογή ενός νέου τέλους, μετά τα στοιχεία που ανακοίνωσε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία το βρετανικό τμήμα της Amazon έχει πληρώσει 2,3 εκατ. λίρες φόρους για πωλήσεις ύψους 7,1 δισ. λιρών, ενώ και η Google το 2011 πλήρωσε 6 εκατ. λίρες φόρους για 2,5 δισ. λίρες έσοδα στη Βρετανία.


Οι διαδικτυακοί "γίγαντες" αποκρούουν, βεβαίως, τις κατηγορίες, με τον επικεφαλής της Google UK, Ματτ Μπρίττιν να δηλώνει πως οι Βρετανοί βουλευτές κατηγορούν τις εταιρείες για ένα σύστημα που σχεδίασαν οι ίδιοι: "Η Google 'παίζει' με τους κανόνες που έχουν θέσει οι πολιτικοί. Οι μόνοι άνθρωποι που έχουν εναλλακτικές επιλογές είναι αυτοί που θέτουν τους φορολογικούς δείκτες, οι πολιτικοί", μεταφέρεται δήλωσή του στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το βρετανικό υπ. Οικονομικών σχεδιάζει να συνάψει συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις κυβερνήσεις τουΤζέρσεϋ, του Γκουέρνσεϋ και της Νήσου Μαν (κτήσεις του βρετανικού βασιλικού στέμματος και φορολογικοί "παράδεισοι"), οι οποίες θα αποστέλλουν πληροφορίες για τα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών που βρίσκονται μέσα στη δικαιοδοσία τους.

Πηγή:http://www.emea.gr/archives/%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%85%CE%B1%CE%BA%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου