Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο Επίτροπος Μπαρνιέ “παγώνει” την απόφαση για την απαγόρευση τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο!




Η Ενωση Διαδικτυακού Στοιχηματισμού (Remote Gambling Association – RGA) και η Ευρωπαϊκή Ενωση Τυχερών Παιγνίων και Στοιχηματισμού(European Gamins and Betting Association – EGBA) υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη μη γνωστοποίηση των κανονισμών που, κατά την άποψή τους, θα επεκτείνουν το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο διαδικτυακό στοιχηματισμό και θα επιφέρουν σκληρά μέτρα επιβολής, ενώ η συμμόρφωση της νέας ελληνικής νομοθεσίας με τη νομοθεσία της Ε. Ε. παραμένει αμφίβολη.

Η επιδιωκόμενη επέκταση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ, με την επιβολή σκληρών μέτρων κατά των ξένων εταιρειών (αποκλεισμό παικτών, αλλά και πρόστιμα σε τράπεζες και παρόχους), επιφέρει, όπως είναι φυσιολογικό, την αποχώρηση των εταιρειών από την ελληνική αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν Θα έχει πλέον το δικαίωμα να παίζει Στοίχημα παρά μόνο στον ΟΠΑΠ, ενώ οι εταιρείες δεν Θα έχουν πλέον κανέναν λόγο να διαφημίζονται στην Ελλάδα και έτσι τα ελληνικά ΜΜΕ Θα οδηγηθούν σε οικονομικό μαρασμό, αφού θα χάσουν ένα πολύ σημαντικό, το σημαντικότερο όλων, έσοδό τους.
Η EGBA και η RGA, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των μεγαλύτερων Ευρωπαίων παρόχων διαδικτυακού στοιχηματισμού, πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε στην έναρξη της αδειοδότησης των παρόχων διαδικτυακού στοιχηματισμού. Αυτό ήταν ένα βασικό μέτρο της νέας νομοθεσίας περί των τυχερών παιγνίων που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2011, αλλά αθετήθηκε από την ίδια την ελληνική Πολιτεία.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι συγκεκριμένες ενώσεις (και όχι αδικαιολόγητα, καθώς αυτό αντιλαμβανόμαστε όλοι μας) η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εκχωρήσει στον ΟΠΑΠ, τον νυν μονοπωλιακό πάροχο τυχερών συμβατικών (offline) παιγνίων, επέκταση της άδειας για 10 επιπλέον έτη, από το 2020 έως το 2030, αλλά και να επεκτείνει το μονοπώλιο, προκειμένου να συμπεριλάβει και τον διαδικτυακό στοιχηματισμό στην επέκταση της αδείας. Παράλληλα, καταγγέλλουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία επέδειξε περιφρόνηση για το Δίκαιο της Ε.Ε. και ότι είναι πλήρως αδιαφανής, ενώ τονίζουν πως το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκε η Επιτροπή σύμφωνα με την Οδηγία 98/34/ΕΚ, αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη της αυθαιρεσίας που επιχειρείται. Τονίζουμε πάλι ότι οι κανονισμοί εισάγουν αυστηρά μέτρα, όπως, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό Παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) και πληρωμών μέσω τραπεζών, πρόστιμα σε τράπεζες που δεν θα εμποδίζουν τη διακίνηση χρημάτων, πρόστιμα σε διαδικτυακούς παρόχους που προσφέρουν υπηρεσίες στοιχηματισμού και πρόστιμα σε παρόχους που δεν έχουν λάβει άδεια. Αδεια που θέλουν να την εξασφαλίσουν, αλλά που το ελληνικό κράτος στην πραγματικότητα δεν θέλει να τους τη δώσει, παρά τη νομοθεσία που το ίδιο θέσπισε. Κι όλα αυτά, κόντρα σε όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση…
Επεμβαίνει ο Επίτροπος  Barnier
Σύμφωνα με τη Sigrid Ligne, Γενική Γραμματέα της EGBA ο Επίτροπος Barnier επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι θα αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του ως προς τη διασφάλιση της συμμόρφωσης της νομοθεσίας περί των τυχερών παιγνίων των Κρατών-Μελών με το δίκαιο της Ε.Ε. «Ευελπιστούμε, είπε η ίδια, ότι ο Επίτροπος θα διερευνήσει άμεσα την καταγγελία μας, καθώς και αρκετές άλλες εκκρεμείς καταγγελίες και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ως προς την Ελλάδα». Αν ο Επίτροπος αποδεχθεί την καταγγελία των Ενώσεων, αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να έρθει στην Αθήνα η ενημέρωση από τις Βρυξέλλες για πάγωμα όλων των διαδικασιών, μέχρι να αποφανθεί η Επιτροπή της Κομισιόν αν η απόφαση της ΕΕΕΠ είναι σύννομη με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η καταγγελία των Ενώσεων στηρίζεται στο παράγωγο Δίκαιο με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο ένα Κράτος Μέλος πρέπει να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με την «Οδηγία 98/34», όπως αυτή έχει τροποποιηθεί. Αυτό ισχύει για τον λόγο ότι η Οδηγία απαιτεί την κοινοποίηση όλων των κανόνων για τις υπηρεσίες, οι οποίες προσδιορίζονται ως προϋποθέσεις γενικής φύσεως σχετικά με την ανάληψη και την παροχή υπηρεσιών, όπως είναι οι υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο. Όπως ήδη εξηγήσαμε σε πρόσφατο άρθρο, μετά τη γνωστοποίηση ακολουθεί μια περίοδος απραξίας κατά τη διάρκεια της οποίας το παράγωγο Δίκαιο δεν πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή. Η αμέλεια ειδοποίησης έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη δυνατότητας εφαρμογής των απαιτήσεων κατά τους αδειοδοτημένους φορείς παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με το Αρθρο 8 της Οδηγίας, τα Κράτη Μέλη υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν οποιοδήποτε προσχέδιο τεχνικών κανονισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτως ώστε αυτή να μπορεί να αξιολογήσει τη συμβατότητα του προσχεδίου με το κοινοτικό Δίκαιο. Επιπρόσθετα, τα Κράτη Μέλη είναι υποχρεωμένα να κοινοποιήσουν εκ νέου τους τεχνικούς κανονισμούς στην Κομισιόν σε περίπτωση κατά την οποία αυτοί έχουν τύχει τροποποίησης.
Αυτό, κατά τις ενώσεις των εταιρειών, δεν έχει γίνει από την ΕΕΕΠ και δεν συνάδει με τους κανόνες της Ε.Ε.
Πιθανό πρόστιμο από την Ε.Ε.
Από έγκυρους νομικούς κύκλους γίνεται η εκτίμηση ότι αν τελικά η Κομισιόν θεωρήσει παράβαση των κανονισμών της τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό τον τομέα, τότε μπορεί να επιβάλει υψηλό χρηματικό πρόστιμο, θυμίζουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν η Ε. Ε. επέβαλε χρηματική ποινή στη χώρα μας για το θέμα με τα «φρουτάκια». Το ΥΠΟΙΚ είχε απαγορεύσει όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εκτός και αν επρόκειτο για καζίνο. Εκείνος ο νόμος της απαγόρευσης παραβίαζε βασικές αρχές του κοινοτικού δικαίου της Ε.Ε. και το 2006 τιμωρηθήκαμε με πρόστιμο 3.500.000 ευρώ ετησίως. Μέχρι να υπάρξει συμμόρφωση στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα πλήρωσε πάνω από 35 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα. Είχαμε λεφτά, βλέπετε, ως χώρα και τα πετούσαμε στα πρόστιμα…
Αποχωρούν οι εταιρείες
Ήδη, με επίσημες ανακοινώσεις τους, μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες ανέφεραν ότι αποσύρονται από την ελληνική αγορά διαδικτυακού στοιχήματος «έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στο νομοθετικό μέτωπο». Κι αυτό γιατί η ελληνική νομοθεσία για τον τζόγο δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή.
Πηγή http://www.24betgr.com/%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B9%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου