Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Νέες θέσεις σε ελληνικά ομόλογα ανοίγουν ορισμένα hedge funds


Ορισμένα επενδυτικά ταμεία αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) άρχισαν να αγοράζουν και πάλι ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερ.


Τα ταμεία αυτά, τα οποία αποσκοπούν σε βραχυπρόθεσμο κέρδος και δεν είναι θεσμικού χαρακτήρα επενδυτές, θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία προσέλκυαν λίγους επενδυτές μετά το «κούρεμα» που υπέστησαν οι ιδιώτες επενδυτές τον περασμένο Μάρτιο, μπορεί να αποτελούν τώρα ευκαιρία, καθώς αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα μπορεί να κρατηθεί σε τροχιά για να επιτύχει τους όρους και να λάβει τη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη.


Η φημολογία ότι το χρέος της Ελλάδας ενδέχεται να ελαφρυνθεί περισσότερο, αυτή τη φορά από τους δημόσιους πιστωτές της και τις κεντρικές τράπεζες, ενθαρρύνει επίσης το ενδιαφέρον μεγάλων αγοραστών.

Αν και οι όγκοι των αγορών ελληνικών ομολόγων είναι ακόμη χαμηλοί, καθώς πολλά ταμεία αποφεύγουν την επένδυση σε τίτλους που πωλούνται σε σχεδόν 17% της ονομαστικής τους αξίας, ένας επενδυτής - η Adelante Asset Management που διαχειρίζεται περίπου 110 εκατ. δολάρια - θεωρεί ότι η επιφυλακτικότητα ήταν υπερβολική.

Το ταμείο αυτό διπλασίασε τις επενδύσεις του σε ένα καλάθι ελληνικών ομολόγων στην τιμή των 14 σεντς περίπου πριν μερικές εβδομάδες. Ο διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, με έδρα το Λονδίνο, κ. Τζούλιαν 'Ανταμς έκανε την πρώτη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα στην τιμή των 12,5 σεντς, λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, επιδιώκοντας να κερδίσει το ένα τρίτο με την πώληση των τίτλων όταν θα έφθαναν στην τιμή των 16 ή 17 σεντς.

Ωστόσο, αν και ο στόχος αυτός έχει ήδη επιτευχθεί, ο 'Ανταμς αποφάσισε να αυξήσει την έκθεσή του στο ελληνικό χρέος στο 4% από 2%.

«Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα. Αν αυτά ολοκληρωθούν, τότε μία τιμή πάνω από τα 20 σεντς θα ήταν δυνατή για τα ομόλογα», δήλωσε ο κ. 'Ανταμς. Ο 'Ανταμς προβλέπει επίσης μία πιο μακροπρόθεσμη ώθηση από τη διαγραφή κάποιου μέρους του ελληνικού χρέους από την πλευρά των δημόσιων πιστωτών: «Το ΔΝΤ έκανε κάποιες προσομοιώσεις, που δείχνουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη διαγραφή χρέους. Αυτή πρέπει να γίνει από τον δημόσιο τομέα, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά θετικό για τους ιδιώτες ομολογιούχους», δήλωσε.

Ο 'Ανταμς δεν είναι ο μόνος που παίρνει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα: «Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι… το περιβάλλον είναι πιο ευνοϊκό», δήλωσε ένας χρηματιστής με έδρα στο Λονδίνο στο Ρόιτερ. Ο ίδιος γνωρίζει τουλάχιστον έναν ακόμη μάνατζερ hedge fund, ο οποίος θέλει να αυξήσει τη θέση του σε ελληνικό χρέος.

Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2027 μειώθηκαν από 29% στο τέλος του Μαΐου σε κάτω από 23%. Η διαφορά μεταξύ των τιμών ζήτησης και προσφοράς των 10ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε σε μία ποσοστιαία μονάδα, υποδηλώνοντας ότι έχει αυξηθεί η ρευστότητα σε σχέση με τον Μάιο, όταν η διαφορά αυτή ήταν περίπου διπλάσια και σε σχέση με τις 9 ποσοστιαίες μονάδες στην κορύφωση της κρίσης.

«Είδαμε μία αύξηση στους όγκους τις τελευταίες 3-4 ημέρες, αλλά είναι ακόμη πολύ χαμηλοί, περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια ευρώ ημερησίως», δήλωσε ένα χρηματιστής στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι κάποιες ξένες τράπεζες και hedge funds ήταν αγοραστές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου