Τα πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και η μελέτη του ΚΕΠΕ και του πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύουν περίτρανα ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια καταγράφοντας τις ακριβότερες τιμές ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε προϊόντα και υπηρεσίες, με τεράστιες αποκλίσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 27.
Αναλυτικότερα, η Ελλάδα στη διάρκεια του 2011 βρίσκεται στην πρώτη θέση της ΕΕ σε ό,τι αφορά στις τιμές σε γαλακτοκομικά και αυγά με απόκλιση μέχρι και 31,5% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το 2010 ήταν στη δεύτερη αντίστοιχα. Παράλληλα, σε κατηγορίες βασικών προϊόντων καθημερινής διατροφής όπως λίπη-έλαια, ψωμί-δημητριακά και ψάρια, οι τιμές στην Ελλάδα φαίνεται κατά πολύ να ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρότι υπάρχει σημαντική εγχώρια παραγωγή στα εν λόγω προϊόντα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Eυρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε γραπτές ερωτήσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας για ακόμα μια φορά το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που ταλανίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ την ίδια στιγμή το εισόδημα των Ελλήνων συρρικνώνεται δραματικά. Μέσα από τα ερωτήματά του, καλεί αφενός την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί με τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού και να προχωρήσουν από κοινού σε δράσεις για τη διερεύνηση πρακτικών που νοθεύουν τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, και αφετέρου να προβεί σε συστάσεις αναλαμβάνοντας παράλληλα δράσεις για τον εξορθολογισμό και την άμεση αποκλιμάκωσή των τιμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι 4 στους 10 Έλληνες αδυνατούν να αγοράσουν τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης και ιδιαίτερα τα τρόφιμα.
Σε σχετική του δήλωση ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε: "Δεν είναι δυνατόν παρά την οικονομική ύφεση και τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, μείωση των μισθών κατά 30% την τελευταία διετία, μείωση του κόστους παραγωγής, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έκρηξη της ανεργίας, οι τιμές στην ελληνική αγορά να παραμένουν στα ύψη. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να παρέμβει και να βάλει τέλος στα ολιγοπώλια, στα μονοπώλια και στα καρτέλ των πολυεθνικών που έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αύξηση και τη διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, καθώς και να άρει όλα τα εμπόδια σε τομείς της αγοράς όπως το λιανεμπόριο, διασφαλίζοντας διαφανείς συνθήκες κατά τη διαμόρφωση και τον καθορισμό των τιμών. Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, πέρα από συστάσεις και παραινέσεις για κοινωνικές περικοπές, είναι σκόπιμο να αναληφθούν ουσιαστικές και αποτελεσματικές δράσεις για τον εξορθολογισμό και την άμεση αποκλιμάκωση των τιμών με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας ".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου