Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Τα αμερικανικά think tanks, η επαναγορά και το ΔΝΤ...

Η επαναγορά ομολόγων αποτελεί σωστό βήμα το οποίο θα διασφαλίσει τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά θα στηριχθεί κυρίως από τις ελληνικές τράπεζες και στις τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, επισημαίνουν στην «Κ» αρμόδιοι αναλυτές των σημαντικότερων αμερικανικών ινστιτούτων οι οποίοι ασχολούνται με την κρίση στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, δίνεται έμφαση και στο γεγονός ότι η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα. Τέλος, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι στην πορεία, και αφού προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θα υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας προς άλλα κράτη.
Ο υπεύθυνος για την Ευρώπη στο Council oForeigRelations, Τσαρλς Κάπτσαν, τόνισε στην «Κ» ότι η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων είναι «ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα διασφαλίσει τη μείωση του βάρους χρέους της Ελλάδας» και σημείωσε ότι «προς το παρόν οι αγορές έχουν αντιδράσει θετικά στην πρωτοβουλία». Εκτίμησε, ωστόσο, ότι «με δεδομένες τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας στην ελληνική οικονομία, είναι σαφές πως στο μέλλον θα χρειασθούν μέτρα για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να επανέλθει η χώρα σε πορεία επίλυσης των προβλημάτων». «Ο δρόμος θα είναι μακρύς και με αναταράξεις, αλλά φαίνεται πλέον μια αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ», τόνισε ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής, ο οποίος απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις «σαφείς διαβεβαιώσεις που έχουν παράσχει η Γερμανία και οι κύριοι Ευρωπαίοι εταίροι της ότι θα διασφαλίσουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος Ευρώπης στο Ινστιτούτο Πίτερσον για τη Διεθνή Οικονομία, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, εξέφρασε στην «Κ» την άποψη ότι η επαναγορά ομολόγων «σχεδιάστηκε για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα χρέους ώστε να περάσει η συμφωνία από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου». Με δηκτικό τρόπο περιέγραψε την επαναγορά ομολόγων ως «προκαταβολή» από την Ευρωζώνη προς το ΔΝΤ για να συνεχίσει να συμμετέχει το Ταμείο στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Παράλληλα, χαρακτήρισε «οικονομική ηλιθιότητα» τις εκτιμήσεις περί χρέους 120% ή 124% του ΑΕΠ το 2020, λέγοντας ότι κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει ποια θα είναι η σχέση του χρέους με το ΑΕΠ σε 8 ή 10 χρόνια. «Κοιτάξτε πόσο εσφαλμένες ήταν οι μέχρι τώρα προβλέψεις της τρόικας για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. 

Πρόκειται απλώς για πολιτική διαδικασία».

Σε ό, τι αφορά τη συμμετοχή στη διαδικασία επαναγοράς εκτίμησε ότι τα περισσότερα hedge funds δεν θα πωλούσαν τα ομόλογα που διαθέτουν εκτός εάν για κάποιον ιδιαίτερο λόγο ήθελαν να τερματίσουν την έκθεσή τους στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. «Θα το χαρακτήριζα έναν έκτακτο τραπεζικό φόρο. Φυσικά, οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεασθούν περισσότερο από κάθε άλλον, κάτι που φαίνεται και από τις τιμές των μετοχών τους».

Ο υπεύθυνος για την Ευρώπη του ιδρύματος Brookings, Ντάγκλας Ελιοτ, εμφανίσθηκε συγκρατημένος, μιλώντας για «κερδοσκόπους που αγόρασαν τα ομόλογα φθηνά, προσβλέποντας στη μεταπώλησή τους σε υψηλότερο τίμημα», οι οποίοι αυτή τη στιγμή ζυγίζουν τα δεδομένα σε σχέση με την τιμή που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, σημείωσε, υπάρχουν και πολλοί που «εγκλωβίστηκαν με τα ομόλογα στην κατοχή τους στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά δεν θέλουν να τα μεταπωλήσουν αν δεν επανακτήσουν ένα συγκεκριμένο μέρος της απώλειας που υπέστησαν».

ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_09/12/2012_504504

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου