Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τα αλλιώτικα Χριστούγεννα των Άγγλων


Τα Χριστούγεννα στο νησί αποτελούν μεγάλο γεγονός.

Όχι τόσο από θρησκευτικής άποψης, αλλά επειδή είναι η καλύτερη τους ευκαιρία για να ξεσαλώσουν, να πιουν, να παρτάρουν και γενικά να περάσουν καλά.

Μια και οι περισσότεροι είναι άθεοι, πολλές φορές δεν θα δεις να αναγράφονται οι λέξεις Merry Christmas, αλλά κάτι τύπου καλές γιορτές – festive season.

Παρακάτω σου παραθέτω λοιπόν, κάποιες συνήθειες και έθιμα που λαμβάνουν χώρα την εποχή των γιορτών στη Μεγάλη Βρετανία.

Black Friday.
Είναι μια Αμερικανιά που προσπαθούν να την περάσουν και σε εμάς εδώ στο νησί.
Μετά την ημέρα των ευχαριστιών που νομίζω πέφτει Πέμπτη, υποτίθεται πρέπει να κάνεις όλα σου τα ψώνια των Χριστουγέννων. Από κάποιους ακολουθείται, αλλά συνήθως πέφτει στο τέλος του μήνα και δεν υπάρχει αρκετό χρήμα για να το θέσει σε λειτουργία. Θα έλεγα ότι στην Μ. Βρετανία το πρώτο σ/κ του Δεκέμβρη είναι αυτό που οι περισσότεροι κάνουν τα ψώνια τους.
Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί που τα έχουν τελειώσει από το Πάσχα...μιλάμε για οργάνωση...

Mad Friday.
Είναι η Παρασκευή πριν τα Χριστούγεννα και είναι η Παρασκευή που όλες οι εταιρίες σε κάθε, μα κάθε πόλη, έχουν τα Χριστουγεννιάτικα δείπνα/μεσημεριανά dos τους.
Η πόλη μετά τις 12.00 γεμίζει «κοστούμια» από όλους τους εργαζόμενους που κατακλύζουν το κέντρο για να γιορτάσουν με συναδέλφους τις γιορτές που έρχονται.
Μέχρι τις 16.00 όλοι έχουν γίνει λιάδα και αυτό συνεχίζεται μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες το Σάββατο.
Δεν έχεις κανέναν φόβο να παρεξηγηθείς στα μάτια του μάνατζερ σου, μια και ο ίδιος είναι επίσης μεθυσμένος.  

Christmas Eve.
Στις 24 Δεκεμβρίου, όλοι κάνουν ρεβεγιόν σε κάποιο σπίτι ή σε κάποιο μπαρ.
Αν είσαι λίγους παραπάνω μήνες στο νησί, ίσως έχει πάρει το μάτι σου ότι από τα τέλη Μαΐου τα μαγαζιά αρχίζουν να κάνουν τις πρώτες κρατήσεις για τις μέρες των Χριστουγέννων.
Μάλλον έχεις απορήσει ή ακόμα και γελάσει ή και αναθεματίσει, αλλά όπως είπαμε και σε προηγούμενο άρθρο, the early bird catches the worm.
Γενικά, αν έχεις σκοπό να φας εκτός σπιτιού, καλό θα είναι να κάνεις τις κρατήσεις σου από νωρίς –Σεπτέμβρη μήνα, νομίζω είναι καλά.
Αν μιλάμε για Λονδίνο ειδικά κέντρο για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, θέλεις οπωσδήποτε κράτηση για να πας κάπου της προκοπής και η κράτηση να γίνει πολύ-πολύ-πολύ νωρίς.

Christmas Day.
25 Δεκεμβρίου όλες οι οικογένειες μαζεύονται μαζί στο σπίτι ή σε κάποιο restaurant.
Όπως και με την παραμονή, οι κρατήσεις γίνονται από νωρίς.
Το έθιμο της γαλοπούλας καλά κρατεί και εδώ, αλλά η γέμιση δεν είναι αυτή που κάνουμε στην Ελλάδα.
Προσωπικά τη βρίσκω μια αηδία και μισή, όμως εδώ τη θεωρούν κάτι το εξαιρετικό.
Τρώνε για γλυκό ένα κέικ με φρούτα και ξηρούς καρπούς, που προσωπικά μου φέρνει κάτι σε καρυδόπιτα αλλά χωρίς το σιρόπι.
Το ονομάζουν Christmass Cake.
Τα δώρα επίσης ανοίγονται τα Χριστούγεννα, σε αντίθεση με εμάς που τα φέρνει ο Άγιος Βασίλης την Πρωτοχρονιά.

Boxing Day.
Shop till you drop! Εκπτώσεις–εκπτώσεις και πάλι εκπτώσεις. Ονομάστηκε έτσι, γιατί στις 26 Δεκεμβρίου το υπηρετικό προσωπικό είχε ρεπό και συνήθως άνοιγε και τα δώρα του.
Πλέον, είναι η μέρα που αρχίζουν οι εκπτώσεις.
Και ενώ στην Ελλάδα όλοι καθόμαστε οικογενειακά και με φίλους, οι Βρετανοί παίρνουν τις οικογένειες τους και κατεβαίνουν στο κέντρο για να ψωνίσουν, να φάνε και να προλάβουν όλες τις ευκαιρίες.
Οι εκπτώσεις συνεχίζονται μέχρι και τέλος Ιανουαρίου και στο κέντρο κάθε πόλης υπάρχει ένας καταναλωτικός οργασμός.

Πρωτοχρονιά.
Η αλλαγή του χρόνου θέλει τους πάντες κάπου να πίνουν και να γιορτάζουν.
Οι κρατήσεις των χώρων έχουν γίνει μήνες πριν και όλοι απλά βρίσκονται στο μέρος που έχει συμφωνηθεί για να τους μπει ο καινούριος χρόνος.
Πάρτι μέχρι πρωίας και την επομένη κάπου για φαγητό.
Η Βασιλόπιτα σαν έθιμο δεν υπάρχει αλλά τρώνε το Christmass cake που περίσσεψε ή κάποιο άλλο γλυκό.

Ένα μεγάλο έθιμο που λατρεύεται και ακολουθείται ευλαβικά τις ημέρες αυτές, είναι η αποστολή Χριστουγεννιάτικων καρτών.
Μπορεί κάποιος να επιλέξει να μην κάνει δώρα, αλλά σίγουρα θα στείλει κάρτες.
Το να μπαίνεις σε σπίτι και να βλέπεις πολλές κάρτες παρατεταγμένες, σημαίνει ότι ο οικοδεσπότης έχει κύρος και πολλούς φίλους που τον αγαπούν και τον σκέφτονται στις γιορτές.
Οπότε και λεφτά να μην έχεις για δώρα, τις κάρτες σου πρέπει να τις στείλεις αν θες να είσαιup-to-date με τα έθιμα της νέας σου χώρας.

Γενικά.
Οι πόλεις μαζί με τις βιτρίνες βάζουν τα γιορτινά τους από μέσα Νοέμβρη, λίγο μετά δηλαδή από τη νύχτα των πυροτεχνημάτων - Guy Fawkes Night.
Συνήθως γίνεται μια μικρή παρέλαση στο κέντρο της πόλης όπου ανάβουν τα λαμπιόνια και στολίζεται το δέντρο στην κεντρική πλατεία.
Υπάρχουν Χριστουγεννιάτικα μάρκετς και μπορείς να δοκιμάσεις μήλα σε ξυλάκι βουτηγμένα σε σοκολάτα, ζεστό κρασάκι ή τοπικά προϊόντα και γλυκά, όπως τα scottish tablets, που τα φτιάχνουν για τις γιορτές και είναι φουλ στη ζάχαρη.  

Μπορεί να είσαι μακριά από αγαπημένα άτομα και συνήθειες, αλλά μην ξεχνάς ότι κι εσύ χρειάζεσαι να γεμίσεις τις μπαταρίες σου με λίγη γιορτινή διάθεση, για να βγει και ο χρόνος που έρχεται. Διασκέδασε όσο μπορείς, στόλισε το σπίτι σου (έχει πολλές καλές και φτηνές ευκαιρίες για στολισμό, μέχρι και στο poundland) και βάλε και ένα χαμόγελο στα χείλη σου.

Περισσότερο από όλους το χρειάζεσαι εσύ, μια και είσαι ξενιτεμένο! 

Πηγή http://www.eyedoll.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου