Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Μεγάλο το κόστος του κινεζικού εμπάργκο στην ιαπωνική οικονομία


image
Πλήττονται οι εξαγωγές και διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα σε επίπεδα ρεκόρ
Οι ιαπωνικές εξαγωγές μειώθηκαν για έκτο μήνα τον Νοέμβριο, ενώ το εμπορικό έλλειμμα διογκώθηκε εξαιτίας της μεγάλης μείωσης εξαγωγών προς την Κίνα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,8% με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να αυξηθεί στα 11,3 δισ. δολάρια, το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί.

Παράλληλα, όμως, το Χρηματιστήριο του Τόκιο ξεπέρασε τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, θα πιέσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να επεκτείνει τη νομισματική χαλάρωση, κίνηση που θα μπορούσε να ενισχύσει τους εξαγωγείς καθώς αναμένεται πτώση της αξίας του γιεν.
Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το ενδεκάμηνο του 2012 διευρύνθηκε στα 6,28 τρισ. γιεν, υπερδιπλάσιο από το έλλειμμα ρεκόρ του 1980. Οι ιαπωνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ υπερέβησαν τις εξαγωγές προς την Κίνα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2008
Οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 14,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο εξαιτίας της διαφοράς μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας για τα νησιά Σενκάκου, η οποία προκάλεσε έξαρση του εθνικισμού στην Κίνα στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2012 και εξαιτίας της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας.

Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές κατασκευαστικού εξοπλισμού μειώθηκαν κατά σχεδόν 75% και η αξία των εξαγωγών αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 68% (ενώ βρισκόταν στο 84% τον Οκτώβριο). Οι εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ενωση μειώθηκαν κατά 19,9% ενώ αυτές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,3%. Οι αυξημένες αγορές κινητών τηλεφώνων από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα ευθύνονται σε κάποιο βαθμό για την αύξηση των εισαγωγών, σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Το σκληρό γιεν
Ο πρωθυπουργός κ. Αμπε είπε προχθές στον διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας ότι εκλέχτηκε με την εντολή να θέσει τέρμα στον αποπληθωρισμό και να διορθώσει το πρόβλημα του σκληρού γιεν, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να θέσει στόχο για ετήσιο πληθωρισμό στο 2%. Αναλυτές της JP Morgan Chase και της Bank of America προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προσθέσει 10 τρισ. γιεν στη νομισματική χαλάρωση μετά την αυριανή συνάντηση χάραξης πολιτικής.
«Η ύφεση οφείλεται κυρίως στη μεταποίηση. Ενώ ο κ. Αμπε θα είναι σε θέση να βοηθήσει τους εξαγωγείς μέσω της προώθησης της νομισματικής χαλάρωσης που θ’ αποδυναμώσει το γιεν, ίσως δυσκολευτεί να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, δεδομένου του αυξανόμενου χρέους της Ιαπωνίας», εκτιμά ο Τακούτζι Οκούμπο, επικεφαλής οικονομολόγος της Japan Macro Advisors με έδρα το Τόκιο.
Η Ιαπωνία βρίσκεται τεχνικά σε ύφεση, καθώς το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Ο Χιρομίτσι Σιρακάβα, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ιαπωνία της Credit Suisse με έδρα το Τόκιο, προβλέπει ότι το ιαπωνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το δ΄ τρίμηνο κατά 3,6% σε ετήσια βάση, ενώ το γ΄ τρίμηνο θα μειωθεί κατά 3,5% σε ετήσια βάση.
«Η βελτίωση των υπερπόντιων οικονομιών θα αυξήσει τις εξαγωγές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013», εκτιμά ο Γιούνκο Νισιόκα, επικεφαλής οικονομολόγος στην RBS Securities Japan. Ταυτόχρονα όμως, η αύξηση των εξαγωγών δεν αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το εμπορικό έλλειμμα καθώς το πιο αδύναμο γιεν θα αυξήσει το κόστος των εισαγωγών ενέργειας, προσθέτει.

Bloomberg
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου