Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΕΚΤ Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα

Δεκτά γίνονται και πάλι τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ανοίγει ο δρόμος για άντληση φτηνότερου χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες.
Δεκτά τα ελληνικά ομόλογα
Οπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's, θα δέχεται και πάλι ως ενέχυρο ομόλογα εγγυημένα από το Ελληνικό Δημόσιο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ, αντί του έκτακτου μηχανισμού ELA της ΤτΕ, και το κόστος άντλησης χρήματος θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 2 μονάδες.

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται θετική από τους τραπεζίτες, αφού σταδιακά θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Στο μεταξύ η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προκάλεσε κλίμα ευφορίας και στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στη δευτερογενή αγορά στο 11,75% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου στο 10,32%.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63756350

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου