Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Κύπρος: Άνετο προβάδισμα Αναστασιάδη στην «κούρσα» των προεδρικών εκλογών

Ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται και στην τέταρτη μεγάλη παγκύπρια έρευνα κάλπης για τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, που παρουσίασε χθες βράδυ το ΡΙΚ. Η δημοσκόπηση έγινε από την εταιρεία Cypro network στο διάστημα 3-13 Ιανουαρίου με δείγμα 1404 ατόμων, σε παγκύπρια κλίμακα, με τη μέθοδο της τυχαίας πολυσταδιακής, στρωματοποιημένης δειγματοληψίας. Η δημοσκόπηση αναλύθηκε από τον εκλογολόγο, επιστημονικό συνεργάτη του ΡΙΚ Γιάννη Μαυρή και τον διευθυντή της εταιρείας Cypro network Χρίστο Μιχαηλίδη.
Στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει 38%, ο Σταύρος Μαλάς 23,7%, ο Γιώργος Λιλλήκας 19,7%, η Πραξούλα Αντωνιάδου 1,7%, η Αντρη-Μακαρία Στυλιανού 0,4%, ο Λάκης Ιωάννου 0,3%, ο Σόλων Γρηγορίου επίσης 0,3% . Το ίδιο ποσοστό παίρνει και ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους του ΕΛΑΜ, το οποίο έχει σχέσεις με την «Χρυσή Αυγή». Από τη δημοσκόπηση είναι φανέρο ότι οι εκλογές θα κριθούν στον δεύτερο γύρο.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ΡΙΚ, το ποσοστό του κυρίου Αναστασιάδη αυξάνεται σχεδόν κατά μία εκατοστιαία μονάδα, του κυρίου Μαλά πάνω από μισή μονάδα, ενώ του κυρίου Λιλλήκα μειώνεται κατά 0,7%.

Συγκριτικά, από την πρώτη έρευνα κάλπης, τον περασμένο Οκτώβριο, περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, κατά πέντε και πλέον εκατοστιαίες μονάδες.

Στην τέταρτη έρευνα κάλπης του ΡΙΚ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά διευκρινισμένη πρόθεση ψήφου σε δείγμα 1195 ατόμων ( δηλαδή αφαίρεση όσων απάντησαν από το δείγμα «δεν γνωρίζω», «δεν απαντώ», «κανένα», με τον Νίκο Αναστασιάδη να συγκεντρώνει 45,1%,( +/-2,28%), τον Σταύρο Μαλά 28,2% (+/-2,6%) και τον Γιώργο Λιλλήκα 23,4% (+/-2.4).

Στα σενάρια του δεύτερου γύρου, με υποψηφίους τους Νίκο Αναστασιάδη και Σταύρο Μαλά, εκλέγεται ο πρώτος με 43,8%, ενώ ο δεύτερος εξασφαλίζει 29,9%. Με υποψηφίους τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται και πάλι ο πρώτος με 41,1% έναντι 31,8% του ανθυποψηφίου του. Με υποψηφίους στον δεύτερο γύρο τους Σταύρο Μαλά και Γιώργο Λιλλήκα, εκλέγεται ο πρώτος με 31% έναντι 26,9% του δεύτερου.

Το 61% του εκλογικού σώματος, ανεξαρτήτως της πρόθεσης ψήφου, πιστεύει ότι πρόεδρος θα εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Σταύρο Μαλά είναι 13% και για τον Γιώργο Λιλλήκα 10% .

Ως προς τις συσπειρώσεις των κομμάτων, η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη συγκεντρώνει το 95,5% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, το 3,1% του ΑΚΕΛ, το 45,8% του ΔΗΚΟ, το 2,9% της ΕΔΕΚ, το 50% του ΕΥΡΩΚΟ και το 15,4% των Οικολόγων.

Η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά συσπειρώνει το 78,2% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ και αποσπά 0,7% από τον ΔΗΣΥ, 9,8% από το ΔΗΚΟ, 5,7% από την Εδέκ και 7,7% από τους Οικολόγους.

Η υποψηφιότητα του Γιώργου Λιλλήκα συγκεντρώνει το 80% των ψηφοφόρων της ΕΔΕΚ, το 2% του ΔΗΣΥ, το 10,1% του ΑΚΕΛ, το 39,9% του ΔΗΚΟ, το 50% του ΕΥΡΩΚΟ και το 53,8% των Οικολόγων.

Στη δημοτικότητα των τριών βασικών υποψηφίων, ο Νίκος Αναστασιάδης προηγείται με 47% και ακολουθούν οι Σταύρος Μαλάς με 35% και Γιώργος Λιλλήκας με 33%.

Στα ερωτήματα, ποιος από τους τρεις μπορεί να διαχειριστεί πιο καλά την οικονομική κρίση και να διαπραγματευθεί καλύτερα με την τρόικα, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 38% και 39%, αντιστοίχως, ο Σταύρος Μαλάς 21 και 20% και ο Γιώργος Λιλλήκας 13 και 14%.

Καταλληλότερο από τους τρεις να χειριστεί το Κυπριακό στην παρούσα φάση, οι ερωτηθέντες θεωρούν τον Νίκο Αναστασιάδη με ποσοστό 39% και ακολουθούν οι Σταύρος Μαλάς με 21% και ο Γιώργος Λιλλήκας με 14%.

Σε συντριπτικό ποσοστό, που αγγίζει το 84%, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απαντούν ότι τα μέτρα για το έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών. Ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, το 30% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι καμιά πολιτική δύναμη δεν τηρεί ορθή στάση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στο ερώτημα για τον βαθμό ικανοποίησης από τον τρόπο που ο πρόεδρος Χριστόφιας χειρίζεται τα θέματα της τρόικας, το 71% απάντησε αρνητικά.

Σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες, ανοδική πορεία διαγράφει το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η Κύπρος πρέπει να υπογράψει το μνημόνιο με την Τρόικα και διαμορφώνεται στο 57%.

Καθοδικά κινείται το ποσοστό πρόθεσης αποχής από την ψηφοφορία, αλλά ένα μήνα πριν από τις εκλογές, παραμένει αρκετά ψηλό, στο 17%.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου