Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ισπανία: Νέο ρεκόρ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το Νοέμβριο

Η Τράπεζα της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες της χώρας σκαρφάλωσαν σε νέο ιστορικό υψηλό το Νοέμβριο, ενώ τα συνολικά δάνεια συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007, κάτι που δείχνει την άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δανειστές. 
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ ($2,69 δισ.) στα 191,63 δισ. ευρώ ή στο 11,4% του συνολικού όγκου των δανείων το Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Αυτό είναι αυξημένο από το 11,2% που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο και συγκρίνεται με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 7,5% ένα χρόνο νωρίτερα (Νοέμβριος 2011).


Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν συμπληρώσει 20 διαδοχικούς μήνες ανόδου λόγω των μαζικών πτωχεύσεων από κατασκευαστικές επιχειρήσεις και ενώ η ανεργία σημειώνει ραγδαία άνοδο. Η ισπανική κυβέρνηση αναγκάστηκε το περασμένο έτος να παρέμβει για να ανακεφαλαιοποιήσει αρκετές προβληματικές τράπεζες οι οποίες είχαν ανακοινώσει ζημιές ρεκόρ. 

Οι τράπεζες βλέπουν ταυτόχρονα τις δραστηριότητες τους να συρρικνώνονται λόγω της παρατεταμένης ύφεσης η οποία ξεκίνησε όταν κατέρρευσε η φούσκα στην ισπανική αγορά ακινήτων πριν από πέντε χρόνια. Τα συνολικά δάνεια υποχώρησαν 5,7% το Νοέμβριο σε ετήσια βάση εν μέσω της αδύναμης ζήτησης για δάνεια από τους καταναλωτές και ενώ οι τράπεζες υιοθετούν πιο αυστηρά κριτήρια για τα δάνεια που χορηγούν. 

Τα συνολικά δάνεια υποχώρησαν το Νοέμβριο στα 1,683 τρισ. δολ. από 1,688 τρισ. δολ. τον Οκτώβριο. 

© Dow Jones Newswires



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου