Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Δυσκολεύουν τα πράγματα στο Μάλι

Τα γεγονότα στο πεδίο φυσικού αερίου στο Tigantourine στην Αλγερία τις τελευταίες ώρες έχουν φέρει μια εντελώς νέα διάσταση στη γαλλική παρέμβαση στο Μάλι. Κανείς δεν είπε ποτέ ότι επρόκειτο να ήταν εύκολη, αλλά μια τόσο άμεση αντίδραση από τις ισλαμιστικές ομάδες τις οποίες πολεμούν τα γαλλικά στρατεύματα, με τους θανάτους πολιτών και τους ομήρους, φαίνεται να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους αυτών που προειδοποιούσαν κατά της παρέμβασης, αλλά επίσης και την ίδια τη βάση με την οποία ο Hollande αποφάσισε να πάει στο Μάλι: οι επιδράσεις της ισλαμικής εξέγερσης στο Βόρειο Μάλι δεν επρόκειτο ποτέ να μείνουν εκτός των συνόρων. Τα ισλαμικά δίκτυα στα οποία μετέχουν οι ομάδες των ανταρτών, οι αυτονομιστικές ομάδες των Tuareg οι οποίες αντιμετώπισαν την αρχική εξέγερση, η διακίνηση ναρκωτικών που παρέχουν τα κεφάλαια για τα όπλα που τροφοδοτούν τη σύγκρουση- όλα αυτά είναι περιφερειακά, δεν είναι ερωτήματα για το Μάλι. Τώρα η επίθεση στο πετρελαϊκό πεδίο στη Νότια Αλγερία, η οποία περιελάμβανε Αλγερινούς, Αμερικανούς, Βρετανούς, Ιρλανδούς, Νορβηγούς και Ιάπωνες ομήρους, έχει καταστήσει την κατάσταση παγκόσμια.

Όπως αναδείκνυε το memo μου «Η ΕΕ, η Αλγερία και το ζήτημα του Βορείου Μάλι» το οποίο δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση της Αλγερίας, η οποία ίσως κατανόησε καλύτερα τις ομάδες που συμμετέχουν στην εξέγερση στο Βόρειο Μάλι, από τη στιγμή που οι Ansar Dine και αλ Κάιντα στο ισλαμικό Maghreb είχαν τις ρίζες τους στην Αλγερία, ζούσαν πάντα με την πιθανότητα αυτή η διαμάχη να κλιμακωθεί άμεσα. Ήταν πάντα σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η παρέμβαση στο Μάλι να θέσει κίνδυνο επιθέσεων και αυξημένης αστάθειας στην αλγερινή πλευρά των συνόρων. Πραγματικά, αυτός ήταν ένας από τους λόγους που έδωσαν για να αντιταχθούν στη διεθνή παρέμβαση στο Μάλι στη διάρκεια του Φθινοπώρου του 2012.


Αν και οι Αλγερινοί έδωσαν μια επιφυλακτική υποστήριξη στη γαλλική παρέμβαση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και επέτρεψαν στους Γάλλους να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο τους, ο Bouteflika παρέμεινε πολύ επιφυλακτικός για τις επιπτώσεις της απόφασης του Hollande. Η αλγερινή κυβέρνηση εξέδωσε μια ανακοίνωση αργά το Σάββατο (12 Ιανουαρίου), όταν η γαλλική παρέμβαση ήταν ήδη σε εξέλιξη, επαναδιατυπώνοντας ότι η προτιμώμενη λύση τους παρέμενε ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των πλευρών στο Μάλι. Οι ανακοινώσεις που έρχονται από το «Τάγμα του αίματος», του ομίλου που ανέλαβε την ευθύνη για τις απαγωγές και τους ομήρους πριν από δύο ημέρες, επικαλούνται την απόφαση να επιτραπεί στη Γαλλία να χρησιμοποιήσει τον αλγερινό εναέριο χώρο ως την αιτία για την επίθεση στο αλγερινό έδαφος. Μερικοί στην κυβέρνηση της Αλγερίας θα μπορούσαν να αισθάνονται ότι εάν η γαλλική κυβέρνηση επρόκειτο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των τρομοκρατών και να σταματήσει την παρέμβαση στο Μάλι, αυτό μπορεί να εξυπηρετούσε καλύτερα τα άμεσα συμφέροντά τους.

Το ερώτημα τώρα ασφαλώς, δεν θα πρέπει να είναι εάν η αλγερινή κυβέρνηση έπραξε σωστά ή λανθασμένα, αλλά μάλλον, πηγαίνοντας πιο μακριά από την άμεση δράση από το στρατό τους, που περικύκλωσε το πεδίο φυσικού αερίου μεταξύ BP-Statoil-Sonatrach, εάν αυτό το περιστατικό θα έχει ως αποτέλεσμα να έρθει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη από την αλγερινή κυβέρνηση για τις γαλλικές προσπάθειες στο Μάλι ή όχι; Παρά τις προσπάθειες του Hollande στις συναντήσεις του με τον Bouteflika το Δεκέμβριο, να αφήσουν πίσω τους το επώδυνο παρελθόν (οι Αλγερία και Γαλλία), η γεμάτη ιστορία σχέση μεταξύ των δύο, σίγουρα θα καταστήσει την όποια συμμαχία πολύ δύσκολη. Παρόλα αυτά, τα χρόνια των εσωτερικών συγκρούσεων της Αλγερίας στη διάρκεια των οποίων οι Αλγερινοί πολεμούσαν τους «προδρόμους» των ισλαμικών ομάδων που τώρα ελέγχουν το Βόρειο Μάλι, σημαίνουν ότι οι πληροφορίες και η εμπειρία τους για αυτούς τους ομίλους, και η εμπειρία τους στη μάχη εναντίον τους, θα είναι ανεκτίμητη.


της Susi Dennison

*Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ:http://www.ecfr.eu/blog/entry/mali_and_algeria_they_told_us_so


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου