Ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με την οποία προτείνει, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιηθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και του κ.Φούλε.
Ο κ.Αβραμόπουλος, στην απαντητική του επιστολή, σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη επί της αρχής σε συναντήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει καλή προετοιμασία και το κυριότερο, να διασφαλισθεί ότι αυτές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, στην παρούσα φάση η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην προσεχή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών με τον κ. Νίμιτς, που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές προόδου για το θέμα της ονομασίας και κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση, δεν τίθεται θέμα συνάντησης των υπουργών των δύο χωρών με τον κ. Φούλε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αλληλογραφία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, ανέφερε ότι στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Επίτροπο Φούλε έχει υπάρξει αλληλογραφία μεταξύ τους, υπό το φως της δεδηλωμένης και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της ΕΕ το Δεκέμβριο, επιθυμίας των κρατών μελών της ΕΕ για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Ο κ.Δελαβέκουρας σημείωσε ότι στην απαντητική επιστολή του, ο κ. Αβραμόπουλος έχει ενημερώσει τον κ. Φούλε ότι στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως οι υφιστάμενοι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιακών στελεχών του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Επιτροπής, προκειμένου η τελευταία να έχει ουσιαστική ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δεδομένου ότι πλέον, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.
Ως προς το ενδεχόμενο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών με τον Επίτροπο Φούλε προκειμένου, όπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Φούλε, να προωθηθεί η ελληνική πρωτοβουλία υπογραφής μνημονίου κατανόησης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο κ.Δελαβέκουρας, δεν είναι αντίθετη επί της αρχής σε συναντήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει καλή προετοιμασία και το κυριότερο, να διασφαλισθεί ότι αυτές θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας υπενθυμίζει ότι η ουσία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων υπό τον κ. Νίμιτς, η οποία επανενεργοποιήθηκε χάρη στην ελληνική πρωτοβουλία, δεν σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα όργανά της, αλλά έχει διαμορφωθεί βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην προσεχή συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών με τον κ. Νίμιτς, που έχει προγραμματισθεί για το τέλος Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη (29-30 Ιανουαρίου 2013), προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν προοπτικές προόδου και κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση, δεν τίθεται θέμα συνάντησης των Υπουργών των δύο χωρών με τον κ. Φούλε», αναφέρεται ακόμη στη δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με πρόταση του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ, για τριμερή συνάντηση μεταξύ του Στέφαν Φούλε και των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ανέφερε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία είναι «θετική» και μπορεί να συμβάλει επιπρόσθετα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=65861
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου