Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Έληξε η «πολιορκία» του Ιν Αμένας

Ο αλγερινός στρατός πραγματοποίησε σήμερα την τελική επίθεση εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Ιν Αμένας σκοτώνοντας 11 ισλαμιστές, οι οποίοι προηγουμένως εκτέλεσαν επτά ξένους ομήρους.
"Η επίθεση τελείωσε και ο στρατός καθαρίζει τις εγκαταστάσεις από τα εκρηκτικά», δήλωσε τοπική πηγή.

Σύμφωνα με την αλγερινή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sonatrach, οι ένοπλοι ισλαμιστές οι ένοπλοι ισλαμιστές τοποθέτησαν εκρηκτικά στις εγκαταστάσεις του Ιν Αμένας.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών μεταξύ των ενόπλων ισλαμιστών, αλλά επίσης μεταξύ των ξένων και των αλγερινών ομήρων, παραμένει άγνωστος.

Νωρίτερα σήμερα, οι αλγερινές ειδικές δυνάμεις βρήκαν 15 απανθρακωμένα πτώματα για την αναγνώριση των οποίων γίνονται ήδη προσπάθειες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού κολοσσού BP Μπομπ Ντάντλεϊ ανακοίνωσε απόψε ότι οι 14 από τους 18 εργαζόμενους του ομίλου στο Ιν Αμένας της ανατολικής Αλγερίας είναι σώοι.

Ο Ντάντλεϊ διευκρίνισε ότι μεταξύ των διασωθέντων είναι και ο Αμερικανός Μαρκ Κομπ, ο διευθυντής της κοινοπραξίας του Ιν Αμένας. Η τύχη των υπόλοιπων τεσσάρων εργαζόμενων παραμένει άγνωστη.

"Τη στιγμή της επίθεσης υπήρχαν 18 εργαζόμενοι της BP» στις εγκαταστάσεις και οι 14 από αυτούς είναι «σώοι και αβλαβείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Όμως «ούτε οι τοπικές αρχές, ούτε οι ξένες κυβέρνησεις, ούτε η BP κατάφεραν να εντοπίσουν τους τέσσερις».

Επικαλούμενος το υπουργείο Εσωτερικών της Αλγερίας ο Ντάντλεϊ σημείωσε ότι η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας έχει ολοκληρωθεί και ο στρατός απομακρύνει τα εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει οι δράστες. Στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει μάλιστα ότι «οι τρομοκράτες ενδεχομένως σκόπευαν να καταστρέψουν ολόκληρη την εγκατάσταση».

Η Νορβηγία επιβεβαίωσε τη λήξη της στρατιωτικής επιχείρησης, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να δώσει έναν απολογισμό θυμάτων.

Ο Φρόντε 'Αντερσεν, εκπρόσωπος του νορβηγικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «το υπουργείο ενημερώθηκε ότι η στρατιωτική επιχείρηση ολοκληρώθηκε».

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια και από τη Βρετανία. Η επιχείρηση των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας «έβαλε τέλος στην κατάσταση ομηρίας» στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου του Ιν Αμένας, ανακοίνωσε απόψε από το Λονδίνο ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν και νέα θύματα.

"Η κατάσταση ομηρίας έλαβε τέλος μετά τη νέα επίθεση των αλγερινών δυνάμεων, από την οποία υπάρχουν νέα θύματα», είπε ο Χάμοντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο.

"Ζητήσαμε από τους Αλγερινούς να μας παράσχουν περισσότερες λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Για τις νέες απώλειες, τις οποίες χαρακτήρισε «λυπηρές» ο Χάμοντ τόνισε ότι «οι τρομοκράτες φέρουν ακέραια την ευθύνη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκρινε απόψε ότι ο τρόπος με τον οποίο οι αλγερινές αρχές χειρίστηκαν την κρίση των ομήρων στο Ιν Αμένας φαίνεται να ήταν η καλύτερη επιλογή δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τους ισλαμιστές ενόπλους.

"Δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας όλα τα δεδομένα αλλά όταν πρόκειται για ομηρία με τόσα άτομα και με τρομοκράτες τόσο ψυχρά αποφασισμένους, έτοιμους να δολοφονήσουν --πράγμα που έκαναν- τους ομήρους, μια χώρα όπως η Αλγερία έχει την απάντηση που εμένα μου φαίνεται η πλέον αρμόζουσα αφού δεν γινόταν να υπάρξει διαπραγμάτευση», είπε ο Ολάντ μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην πόλη Τουλ, στην κεντρική Γαλλία.

Η γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι θα διαρκέσει «όσο καιρό χρειαστεί για να ηττηθεί η τρομοκρατία» στο τμήμα αυτό της Αφρικής, δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ.

"Πολλές φορές με ρωτούν πόσο θα κρατήσει αυτό. Και απαντώ, γιατί αυτή είναι η μόνη αλήθεια που γνωρίζω, ότι θα κρατήσει όσο καιρό χρειαστεί για να ηττηθεί η τρομοκρατία στην περιοχή αυτή», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου