Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η BoJ έδρασε - οι ισοτιμίες του γεν δεν μπορούν να περιμένουν

Τράπεζα της Ιαπωνίας – ένα μη αναμενόμενο πρόγραμμα twist

Οι ανακοινώσεις της Bank Of Japan ήταν αναμενόμενες  -αναβάθμισε το στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, ενώ παρουσίασε και ένα απεριόριστο χρονικά πρόγραμμα αγοράς παγίων που αντέγραψε μια σελίδα από το βιβλίο στρατηγικής της Fed και εξέπληξε την αγορά -στην αρχή με την αρνητική έννοια για το γεν- αλλά στη συνέχεια οι traders κατάφεραν να διαβάσουν τα μικρά γράμματα και είδαν ότι οι αγορές παγίων δεν θα ξεκινήσουν με αυτή τη μορφή νωρίτερα από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Ορισμένοι υποψιάζονται πως η «ρήτρα» αυτή προστέθηκε ώστε να αποφευχθούν οι επιπτώσεις μιας αρνητικής έκπληξης της αγοράς μετά από τις τόσο υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Τα ποσά του απεριόριστου χρονικά προγράμματος αγοράς παγίων μοιάζουν τεράστια αν διαβάσει κανείς μόνο τους τίτλους  -13 τρισ. γεν το μήνα (περισσότερα από 109 δισ. ευρώ), ωστόσο αυτά περιλαμβάνουν κυλιόμενο βραχυπρόθεσμο χρέος, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέες αγορές  θα είναι πολύ μικρότερες -με στόχο επέκτασης των αγορών το 2014 κατά «μόλις» 10 τρισ. γεν. Το ποσό αυτό είναι σχετικά μικρό σε σχέση με τις αγορές που έχει εξαγγείλει η τράπεζα για το τρέχον έτος, άρα το μέτρο αυτό θα είναι μετά βίας το καύσιμο που θα ήθελαν να έχουν δει οι «αρκούδες» της αγοράς του γεν.

Οι ισοτιμίες του γεν από δω και περα

Είναι δύσκολο να αξιολογήσει κανείς την πιθανή αντίδραση στον απόηχο μιας τέτοιας συνάντησης, αλλά δεν βλέπω πως αυτή μεταβάλλει τελικά τις βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τη δράση της BoJ σε σχέση με το τι «ψηνόταν στο φούρνο» πριν τη συνάντηση. Πλησιάζει η λήξη της ιαπωνικής οικονομικής χρήσης και το άγνωστο γύρω από τη νέα ηγεσία της BoJ, άρα υποψιάζομαι πως η ελάχιστη αντίσταση βραχυπρόθεσμα είναι χαμηλότερη για την ώρα.

Γράφημα Δολάριο ΗΠΑ/γεν

Προχθές αναφέρθηκα στην τριπλή απόκλιση στην ισοτιμία δολαρίου/γεν. Αυτή είναι η τρίτη φορά το τρέχον έτος που βλέπουμε ένα απότομο, διήμερο sell-off. Αν αυτό συνεχιστεί για πολύ ακόμη, θα είναι η πιο σημαντική τεχνική διάσπαση του εντυπωσιακού ράλι της ισοτιμίας από τον περασμένο Οκτώβριο/αρχές Νοεμβρίου. Εάν η περιοχή της γραμμής Tenkan στα 88,90 δολάρια που τώρα δέχεται πιέσεις διασπαστεί, η επόμενη περιοχή ενδιαφέροντος εντοπίζεται χαμηλότερα, κάτω από τα 87, στη γραμμή Kijun που τώρα βρίσκεται στα 86,75. Ας σημειωθεί ότι ήταν η γραμμή Kijun που κράτησε την τελευταία πραγματική μάχη σταθεροποίησης της ισοτιμίας δολ/γεν πίσω στα τέλη Οκτωβρίου/αρχές Νοεμβρίου. Εκτιμώ πως το «cloud» τελικά θα ευθυγραμμιστεί με τη δράση στις τιμές ακόμα και τις επόμενες εβδομάδες, καθιστώντας τα τεχνικά σημεία λίγο πιο δυναμικά.




O Hardy είναι επικεφαλής στρατηγικής Forex της Saxo Bank.

Του John J Hardy

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου