Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Open Door: Δεν Περνάνε στην Επόμενη Φάση Όλες οι Εταιρείες

Δεν περνάνε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού όλες οι εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον για το open door. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του energia, στη short list που θα ανακοινωθεί άμεσα ενδεχομένως να μείνουν εκτός παραπάνω από μία εταιρεία, στο σύνολο των εταιριών, και για διαφορετικούς λόγους. Έτσι, επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ που μετέδωσε το energia στις 4/1/2013.
Ήδη, το σχετικό κείμενο που θα δοθεί στη δημοσιότητα είναι στη φάση της τελικής διατύπωσης και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να ανακοινωθεί αύριο, Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, καθώς θα πρέπει να περάσει από όλα τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής του ΥΠΕΚΑ.
Στις αρχικές σκέψεις ήταν να παραμείνουν όλες οι εταιρείες και ο όποιος αποκλεισμός να γίνεται στις διάφορες φάσεις του διαγωνισμού, ανάλογα με τη δυνατότητα συμμετοχής κάθε υποψηφίου επενδυτή. Εν τέλει αποφασίσθηκε να εφαρμοσθούν αυστηρά τα κριτήρια που θέτει ο διαγωνισμός και να γίνει από τώρα μια πρώτη αξιολόγηση. Οι εταιρείες που θα παραμείνουν στη short list θα υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και τη σύμβαση μίσθωσης.

Στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι ο κύκλος αυτός να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου, να γίνει η ανάθεση και να ξεκινήσει η έναρξη των ερευνών στις τρεις περιοχές, Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο κα Κατάκολο, από το Σεπτέμβριο, καθώς θα απαιτηθεί στο ενδιάμεσο διάστημα και μια σειρά αδειοδοτήσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι για τη διαδικασία του open door προσφορές κατέθεσαν:
Για την περιοχή των Ιωαννίνων οι εταιρείες ΕΛ .ΠΕ .-Edison International SPA-Melrose Resources, Energean Oil & Gas-Petra Petroleum-Schlumberger, Arctic Hunter Energy-KO Enterprises και Chariot Oil-Gas Ltd.
Για το Κατάκολο οι , Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumberger και Greek Oil Energy Ventures Ltd.
Και για τον Πατραϊκό Κόλπο οι , Energean Oil & Gas-Troian Oil-Schlumbergerκαι ΕΛ .ΠΕ .-Edison International SPA-Melrose Resources.
Οι σεισμικές έρευνες
Στη φάση ολοκλήρωσης των ερευνών του στη νότια Κρήτη βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος της νορβηγικής PGS. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, θα χρειασθεί μία εβδομάδα ακόμη για να τελειώσουν οι σεισμικές έρευνες από το Nordic Explorer στη συγκεκριμένη περιοχή. Στη συνέχεια θα ανέβει και πάλι στο Ιόνιο, προκειμένου να ολοκληρώσει τις έρευνες στις μεγάλες γραμμές. Ειδικότερα, θα εξερευνηθούν μεγάλα βάθη στον κόλπο της Κυπαρισσίας.
Η PGS κινείται με εξαιρετικά ταχύτατους ρυθμούς, που έχουν εντυπωσιάσει τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει τελειώσει το σύνολο των σεισμικών ερευνών και στις δύο περιοχές που ανέλαβε. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επεξεργασία των στοιχείων που θα έχουν αντληθεί, διαδικασία η οποία θα χρειασθεί τουλάχιστον ένα πεντάμηνο. Συνεπώς, τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών θα παραδοθούν από την PGS στο ΥΠΕΚΑ περί τα τέλη Ιουλίου.
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΠΗΓΗ; http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66130

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου