Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τα deals του 2012 oδηγός για την αλλαγή του σκηνικού

Αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό για το μέλλον, τότε το 2012 αφήνει ισχυρή παρακαταθήκη για τη νέα χρονιά. Η εξάλειψη του country risk μετά την εκταμίευση της δόσης και την επερχόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις χαμηλές αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων αλλά και τη δύσκολη οικονομικά θέση πολλών υγιών και εξωστρεφών επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο σκηνικό για το 2013 όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις θα έχουν κυρίαρχο ρόλο στην αναδιανομή της πίτας που βρίσκεται σε εξέλιξη. 
Ήδη από το δεύτερο 6μηνο του 2012 και με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση τους τρεις τελευταίους μήνες της χρονιάς, οι επιχειρηματικές εξελίξεις και οι μετοχικές ανακατατάξεις άρχισαν να λαμβάνουν καταιγιστική μορφή περιλαμβάνοντας πλέον και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ξένα funds έσπευσαν να πάρουν θέσεις σε μεγάλες εισηγμένες εταιρείες αποκτώντας μειοψηφικά ή ακόμη και πλειοψηφικά πακέτα. Μεγάλα ξένα όνομα της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής έκαναν την εμφάνισή τους στις λίστες των ενδιαφερομένων για τις ελληνικές εταιρείες που οδεύουν προς ιδιωτικοποίηση, ενώ εμπορικές ή και μετοχικές συμφωνίες μεγάλου βεληνεκούς στα λιμάνια, τις τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα και τις αερομεταφορές έπεσαν στο τραπέζι και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς μέσα στους επόμενους μήνες.


Το 2012 δεν ήταν η χρονιά των πολλών και ηχηρών deals. Ήταν όμως η πρώτη μετά από πέντε χρόνια ύφεσης που το περιεχόμενο των επιχειρηματικών συμφωνιών έδειξε πως κάτι αλλάζει στην ελληνική οικονομία και με μαγιά πλέον τον μειωμένο «κίνδυνο χώρας», έθεσε τις βάσεις για την ταχύτερη αλλαγή του επιχειρηματικού σκηνικού από το επόμενο έτος. Το Capital.gr παρουσιάζει ορισμένα από τα σημαντικότερα. 

ΚΑΕ-Dufry    
Η συμφωνία εξαγοράς του 51% των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών από τον ελβετικό όμιλο Dufry AG αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα deals το 2012 επιβεβαιώνοντας ότι το country risk της Ελλάδας δεν είναι το ίδιο για όλες τις δουλειές. 

Η συμφωνία δίνει βαθιά ανάσα στον όμιλο της Folli Follie καθώς εκτός από τα 200,5 εκατ. ευρώ σε μετρητά που βάζει στο ταμείο της, μειώνει κατά επιπλέον 335 εκατ. ευρώ το δανεισμό της. Η Folli Follie αποκτά θετικές ταμειακές ροές μειώνοντας το δανεισμό της δεδομένου ότι το κόστος εξυπηρέτησης των τραπεζικών υποχρεώσεων έφτανε πλέον τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως. To deal αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013 μέσω της δημιουργίας νέας εταιρείας στην οποία θα εισφέρει ο κλάδος ταξιδιωτικού εμπορίου όπου η Dufry θα μετάσχει με αύξηση κεφαλαίου, ενώ οι δύο πλευρές προσδοκούν σε συνέργειες 10 εκατ. ευρώ μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.  Ο ελβετικός όμιλος έχει option απόκτησης και του υπόλοιπου 49% εντός της επόμενης τετραετίας.

Eurodrip-Paine & Partners 
Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ο κίνδυνος χώρας δεν ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις όταν το αντικείμενό τους είναι καινοτόμο και προσοδοφόρο, αποτελεί η συμφωνία εξαγοράς της Eurodrip από την Paine & Partners που ανακοινώθηκε επισήμως τον Οκτώβριο. Ο αμερικάνικος επενδυτικός όμιλος που επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων, συμφώνησε να αποκτήσει 67,5% της ελληνικής εταιρείας συστημάτων άρδευσης έναντι συνολικά 68 εκατ. ευρώ ή 1,53 ευρώ ανά μετοχή, τίμημα που αντιστοιχεί σε περίπου 10 φορές τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της Eurodrip. Την εξαγορά θα υλοποιήσει μετά την λήψη των σχετικών εγκρίσεων η συνδεδεμένη με το αμερικάνικο fund Waarmenk Holding η οποία είναι υποχρεωμένη στη συνέχεια να υποβάλει δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurodrip.

Fairfax Financial Holdings – Εurobank Properties

Η καναδική Fairfax Financial Holdings έχει αναδειχθεί φέτος σε μια από τις πλέον δραστήριες επενδυτικές εταιρείες στην Ελλάδα και δεν αποκλείεται να πρωταγωνιστήσει στα deals της επόμενης ημέρας. Ο ινδικής καταγωγής Prem Watsa, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax είχε επισκεφθεί ήδη από το 2011 την Αθήνα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες και πραγματοποιώντας επαφές με πολιτικούς και γνωστά επιχειρηματικά ονόματα. Μέσα στο 2012 απέκτησε το 5,4% της εταιρείας Jumbo, το 7,6% της εταιρείας καλλυντικών Γρ. Σαράντης, ενώ από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου η εταιρεία του εξαγόρασε έναντι 42,8 εκατ. ευρώ ποσοστό 14,8% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank Properties ανεβάζοντας τη συνολική συμμετοχή της στο 19,1%. 

Aegean – Olympic Airways
Σχεδόν είκοσι μήνες μετά την πρώτη προσπάθεια συγχώνευσης μεταξύ της Olympic Air και της Aegean που εμποδίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λόγους ανταγωνισμού, οι δύο εταιρείες επιχειρούν να ενώσουν πάλι τις δυνάμεις τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά οι μέτοχοι των δύο αεροπορικών εταιρειών ευελπιστούν πως υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις να εγκριθεί η συγχώνευση από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού όπου έχει αποσταλεί ο φάκελος, καθώς στην ελληνική αγορά έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται πλέον και τρίτος παίκτης, η Cyprus Airways, και συνεπώς θεωρούν πως δεν υφίσταται θέμα μονοπωλίου στις γραμμές εσωτερικού. Το deal περιλαμβάνει μόνο το πτητικό κομμάτι, δηλαδή την Olympic Air η οποία και θα αποτελεί θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ «Αεροπορία Αιγαίου» ενώ η Olympic Engineering και η Olympic Handling θα παραμείνουν στη MIG. Η Olympic θα αποτελεί θυγατρική της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας «Αεροπορία Αιγαίου». Το τίμημα της συναλλαγής έχει συμφωνηθεί στα 72 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί τμηματικά. Οι δύο εταιρείες θα διατηρήσουν τα εμπορικά σήματα, τις επωνυμίες, το επιμέρους πτητικό έργο και το στόλο τους, ενώ σταδιακά θα ενοποιηθούν οι διοικητικές, εμπορικές και τεχνικές υπηρεσίες. 

Δωδώνη- Strategic Initiatives 

Η πώληση της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη το Νοέμβριο του 2012 δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Η διαδικασία πέρασε από σαράντα κύματα, ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους κτηνοτρόφους, πυροδότησε πολιτική θύελλα αλλά τελικά ολοκληρώθηκε με την μεταβίβαση του 67,7% των μετοχών σε εταιρεία (Todyro Ltd) η οποία ελέγχεται από το ρωσικών συμφερόντων επενδυτικό fund Strategic Initiatives UK LLP  (ελέγχει το 90%) και την ελληνική εταιρεία Simos Food Group (10%). Το τίμημα της εξαγοράς καθορίστηκε σε 20,851 εκατ. ευρώ αποτιμώντας την Δωδώνη στην λογιστική της αξία, και παρότι δεν ήταν το υψηλότερο που προτάθηκε, κρίθηκε ως το καταλληλότερο από τους συμβούλους δεδομένου ότι δεν συναρτάτο από τραπεζικό δανεισμό κ.α. Δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 24,78% παραμένει η ΕΑΣ Ιωαννίνων ενώ από μικρότερα μερίδια της τάξης έχουν οι συνεταιρισμοί Πωγωνίου, Πρέβεζας, Θεσπρωτίας και Άρτας-Φιλιππιάδας. 
 
Vivartia-Exeed
Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται πως θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά η συμφωνία συνεργασίας που έκλεισε στα τέλη Σεπτεμβρίου ο όμιλος Vivartia με την Exeed Industries για την σύσταση κοινής εταιρείας που θα δραστηριοποιεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Από την διάθεση των προϊόντων της (γαλακτοκομικά, καταψυγμένα κ.α) σε συνολικά 14 χώρες της περιοχής που αριθμούν πάνω από 330 εκατ. καταναλωτές, η Vivartia προσδοκά να αντλεί έσοδα της τάξης των 160 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο προγραμματίζεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής γάλακτος της Vivartia στο Abu Dhabi, μια επένδυση που θα κοστίσει περίπου 70 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2014 οπότε και τοποθετείται χρονικά η έναρξη λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας.

Lamda Development – Dogus 
Στρατηγικής σημασίας θα αποτελέσει για τον όμιλο Lamda Development η συμφωνία που ανακοινώθηκε μέσα στο Δεκέμβριο για την είσοδο του τουρκικού κολοσσού DOĞUŞ στο μετοχικό κεφάλαιο της ζημιογόνου μαρίνας Φλοίσβου. Η δύο όμιλοι θα δημιουργήσουν κοινό (50-50%) επιχειρηματικό σχήμα, πρώτη «προίκα» του οποίου θα είναι οι μετοχές της εταιρείας Lamda Flisvos Holding, η οποία κατέχει το 77% της μαρίνας του Φλοίσβου και με τη σειρά της ελέγχεται κατά 61% από τη Lamda Developmnet. Το αντάλλαγμα θα είναι η συμμετοχή της τουρκικής D-Marine Investments Holding B.V (θυγατρικής της DOĞUŞ) σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας, με τίμημα που θα αντιστοιχεί σε επτά φορές τα λειτουργικά κέρδη της μαρίνας Φλοίσβου, αφαιρουμένων των δανειακών της υποχρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό, η τουρκική Dogus, που αποτελεί έναν από τους πλέον πολυσχιδείς επιχειρηματικούς ομίλους στη γειτονική χώρα, με 30.000 εργαζόμενους και επενδύσεις σε τράπεζες, ακίνητα, μέσα ενημέρωσης, ενέργεια κ.ά., θα καταστεί μεγαλομέτοχος στην πλέον σύγχρονη μαρίνα της Αττικής, ενώ θα βρεθεί στη θέση εκκίνησης για μια σειρά μεγαλύτερων επενδύσεων σε συνεργασία με την Lamda Development.

 
Cosco -  ΤΡΑΙΝΟΣΕ - Hewlett Packard

Δικαίως η συμφωνία της Cosco και ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την Hewlett Packard χαρακτηρίζεται ως η σημαντικότερη στρατηγική εμπορική συμφωνία του 2012 στην Ελλάδα. Όχι μόνο για τα άμεσα οικονομικά οφέλη προς την Cosco και την υπό αποκρατικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ που ξεκινά εμπορικά δρομολόγια από τον Ιανουάριο (γραμμή Πειραιάς-Θριάσιο) αλλά κυρίως γιατί αναβαθμίζει γεωπολιτικά το λιμάνι του Ικονίου και τον ελληνικό σιδηρόδρομο αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε διαμετακομιστικό κέντρο. Βάσει της συμφωνίας, ο Πειραιάς θα καταστεί κεντρικός κόμβος διανομής των προϊόντων της HP για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, τις χώρες της Μεσογείου και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τα προϊόντα της HP από τον Πειραιά θα διανέμονται προς τους τελικούς προορισμούς, θαλάσσια μέσω του terminal της COSCO και σιδηροδρομικά από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.  Λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές ωστόσο εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα διακινούνται περισσότερα από 20.000 κοντέινερ της HP η εφοδιαστική και μεταφορική δραστηριότητα της οποίας ανέρχεται σε 50 δισ. δολάρια. Εκτός από το μεταφορικό έργο, έμμεσο όφελος εκτιμάται ότι θα προκύψει από τη δημιουργία επιχειρήσεων ελαφράς μεταποίησης και συναρμολόγησης στην ευρύτερη περιοχή. 
  
Π. Γερμανός-Wind

H στρατηγική συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο μεταξύ του ομίλου Π. Γερμανού με τη Wind ήρθε να ταράξει ακόμη περισσότερο τα νερά στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στη χώρα μας. Βάσει της συμφωνίας, οι υπηρεσίες και τα προϊόντα της Wind θα διατίθενται κατ’ αποκλειστικότητα για 15 χρόνια από τα καταστήματα Public, Multirama και Getitnow.gr ενώ προβλέπεται ότι ο όμιλος Γερμανού θα αποκτήσει σταδιακά το 10% της Wind μέχρι και το 2016 εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι. 


ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΓΕΩΡΓΑ

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου