Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ουκρανία-Shell, Κοντά σε Συμφωνία για το Φυσικό Αέριο από Σχιστόλιθο

Ένα βήμα πιο κοντά στη μεγάλη συμφωνία φυσικού αερίου από σχιστόλιθο με την Shell έρχεται η Ουκρανία, καθώς οι τοπικές αρχές της περιφέρειας Donetsk ενέκριναν τη σχεδιαζόμενη συμφωνία κατανομής της παραγωγής.
Η Ουκρανία, η οποία ελπίζει τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο να βοηθήσουν στον τερματισμό της μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τον περασμένο Μάιο επέλεξε την Shell ως εταίρο για την ανάπτυξη του πεδίου φυσικού αερίου Yuzivska.
Βουλευτές του τοπικού συμβουλίου του Donetsk ψήφισαν υπέρ της έγκρισης της συμφωνίας με την Shell, απομακρύνοντας και το τελευταίο εμπόδιο.

Η Ουκρανία θεωρείται ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρας της Ευρώπης, μετά τη Γαλλία και τη Νορβηγία, σε αποθέματα φυσικού αερίου από σχιστόλιθο περίπου 1.2 τρις κυβικά μέτρα.
«Εάν η έρευνα στην περιοχή Yuzivska πετύχει, θα μπορέσουμε να παράγουμε κάποια λίγα δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως σε μόλις 5 χρόνια, ενώ σε 10 χρόνια θα φθάσουμε στα 8-10 δις κυβικά μέτρα», είπε ο υπουργός περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, Oleh Proskuryakov, στο συμβούλιο.
«Στο απόγειό της σε 13-15 χρόνια, η ετήσια παραγωγή ίσως υπερβεί τα 20 δις κυβικά μέτρα. Αυτό δε θα ενισχύσει μόνο την ενεργειακή μας ανεξαρτησία αλλά θα μειώσει επίσης και τις τιμές φυσικού αερίου».
Η Ουκρανία σήμερα πληρώνει περίπου 322€ ανά 1,000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, όπως καθορίζει η συμφωνία που υπεγράφη το 2009 με την κυβέρνηση Tymoshenko. Η σημερινή κυβέρνηση του Κίεβο θεωρεί υπερβολική την τιμή, ωστόσο δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμη τη Μόσχα να την μειώσει.
«Δεύτερον, η συμφωνία κατανομής της παραγωγής του πεδίου Yuzivska αποτελεί το μεγαλύτερο έργο στην Ουκρανία που θα προσελκύσει δεκάδες δις δολαρίων σε επενδύσεις», είπε ο Proskuryakov.
«Η Shell βλέπει επενδύσεις αξίας 7.48δις € βάσει του πιο πιθανού σεναρίου, και πάνω από 37.4δις € βάσει του πιο αισιόδοξου σεναρίου». 
Η αντιπροσωπεία της Shell στην Ουκρανία αρνήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία ή να επισημάνει αναμενόμενη ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας. Ωστόσο βάσει των όρων του διαγωνισμού, οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο μέχρι τον Μάιο να προβούν στην υπογραφή της συμφωνίας.
ΠΗΓΗ; EurActiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου