Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία και NASA σημαίνει Σελήνη;

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) και η Εθνική Διεύθυνση Αεροναυτικής και Εξερεύνησης του Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή μιας λειτουργικής μονάδας για το υπό κατασκευή επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion, που θα πραγματοποιεί πτήσεις εκτός των ορίων της περίγειας τροχιάς, στη βάση του ευρωπαϊκού μεταγωγικού διαστημικού σκάφος ATV. (Πρόκειται για τη συντομογραφία του Αυτοματοποιημένου Οχήματος Μεταφοράς, Automated Transfer Vehicle).
Зонд Заря космос НАСА
Η πρώτη πτήση του Orion έχει προγραμματιστεί για το 2017, όταν το διαστημόπλοιο θα πρέπει πραγματοποιώντας μη επανδρωμένη πτήση να φτάσει στη Σελήνη. Η δεύτερη πτήση έχει ήδη προγραμματιστεί να είναι επανδρωμένη και θα πραγματοποιηθεί το 2021.

Το ATV χρησιμοποιείται για την υποστήριξη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) από το 2008. Κατά το διάστημα αυτό τρία ATV ταξίδευσαν ως το Σταθμό κι ετοιμάζεται να πετάξει ένα τέταρτο, που ονομάζεται «Albert Einstein». Μετά την πτήση του πέμπτου ATV το 2014, το πρόγραμμα σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί. Εκτός του ATV η NASA σχεδιάζει σχεδιάζει το διαστημόπλοιο Orion από κοινού με το νέο πύραυλο-μεταφορέα SLS. Αυτή η διασύνδεση πρέπει να εξασφαλίσει στις ΗΠΑ την ενεργό επιστροφή στις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις μετά την εποχή των διαστημικών λεωφορείων.

Σε ό,τι αφορά στο περαιτέρω πρόγραμμα παρουσίας του ανθρώπου στο Διάστημα, αυτό δεν είναι σαφές. Λίγο ως πολύ έχει προσδιοριστεί η πρώτη αποστολή (η εξερευνητική αποστολή Exploration Mission 1 ή EM-1), κατά την οποία το διαστημόπλοιο Οrion θα πραγματοποιήσει μη επανδρωμένη πτήση στη Σελήνη στις 17 Δεκεμβρίου του 2017. Ένα δεύτερο Orion μπορεί να εκτοξευθεί για τη Σελήνη το 2021, με πλήρωμα τεσσάρων (ή και λιγότερων) ανθρώπων. Αναμένεται ότι το πλήρωμα θα παραμείνει τρεις ή τέσσερις ημέρες σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Η ένταξη της Ευρώπης στο πρόγραμμα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων των ΗΠΑ μπορεί να σημαίνει ότι στο βαθμό, που προχωρούν οι εργασίες προετοιμασίας, θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή Ευρωπαίου εκπροσώπου στο μελλοντικό πλήρωμα της πρώτης επανδρωμένης αποστολής. Καθ’ όσον η λειτουργία του ΔΔΣ είναι αυτή τη στιγμή εγγυημένη μόνο μέχρι το 2020, η απόφαση αυτή διασφαλίζει ένα είδος «ομαλής μετάβασης» από τη μια μορφή επανδρωμένων αποστολών σε άλλη.

Η βασική ένσταση, που εκφράζεται σχετικά με το πρόγραμμα του Οrion, είναι η έλλειψη σαφούς στόχου αυτών των αποστολών. Εικάζεται ότι όλα όσα γίνονται στον τομέα των επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων, πρέπει να οδηγήσουν τον άνθρωπο στον Άρη. Αλλά σαφές σχέδιο για να φτάσουμε στον Κόκκινο Πλανήτη μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Άλλη μια ιδέα είναι να χρησιμοποιηθεί το Orion για επανδρωμένη πτήση σε αστεροειδή. Ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος και ενδιαφέρων, αλλά δεν προκαλεί ομόθυμη συναίνεση.

Σε ό,τι αφορά τώρα στη Ρωσία, το πρόγραμμα διαστημικής δραστηριότητας της χώρας έως το 2020, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, κατατάσσει τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις ως τρίτη προτεραιότητα (μετά την ανάπτυξη του τομέα των διαστημικών υπηρεσιών και της διαστημικής επιστήμης), καθ’ όσον μέχρι τότε θα συνδέεται κυρίως με τον ΔΔΣ. Ωστόσο στο κείμενο του προγράμματος υπάρχει και η αναφορά στο γεγονός ότι στα επόμενα επτά χρόνια θα πρέπει να συγκροτηθεί ένα επιστημονικό-τεχνολογικό απόθεμα για τις μελλοντικές πτήσεις του ανθρώπου στο μακρινό Διάστημα και πρωτίστως την πτήση στη Σελήνη, ενώ οι πτήσεις σε άλλους πλανήτες, παραμένουν προς το παρόν μια αρκετά μακροπρόθεσμη επένδυση.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_01_21/101798549/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου