Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αυστρία: Μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις

Από κοινού και εποικοδομητικά, για αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις στις αυστριακές ένοπλες δυνάμεις, μετά την σαφή ετυμηγορία στο προχθεσινό δημοψήφισμα υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, προτίθενται να εργαστούν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι στην Αυστρία, οι Σοσιαλδημοκράτες και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Στο προχθεσινό δημοψήφισμα, στο οποίο το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 52,4% (πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο), οι Αυστριακοί ψηφοφόροι είχαν ταχθεί, με μεγάλη πλειοψηφία, σε ποσοστό 59,7%, υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, έναντι 40,3% των υποστηρικτών ενός επαγγελματικού στρατού.

Μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν και ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας που θα προτείνει, στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το καλοκαίρι, μέτρα που θα καθιστούν «ελκυστικότερη» τη στρατιωτική θητεία και που θα υλοποιηθούν πριν τις γενικές βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου.

Ως προς το επιπλέον κόστος στον προϋπολογισμό για τις μεταρρυθμίσεις στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι Φάιμαν και Σπίντελεγκερ, ανέφεραν πως πρέπει να καθοριστεί πρώτα το περιεχόμενό τους, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν και οι πιθανές δυνατότητες περικοπών σε κάποιες δαπάνες.

Ο Σπίντελεγκερ θεωρεί, πως στο πλαίσιο μιας «ελκυστικότερης» στρατιωτικής θητείας θα μπορούσε για παράδειγμα να βρεθεί στο επίκεντρο η αντιμετώπιση καταστροφών και να προωθηθούν κοινές ασκήσεις στρατιωτών με πυροσβέστες και στελέχη άλλων υπηρεσιών προστασίας, ή μια διευρυμένη εκπαίδευση σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών.

Χαιρετίζοντας ο ίδιος το αποτέλεσμα υπέρ της διατήρησης της στρατιωτικής θητείας, την οποία είχε υποστηρίξει το κόμμα του, τόνισε πως αποδεικνύει ότι η υπευθυνότητα και αλληλεγγύη αποτελούν μεγάλες αξίες, ενώ άσκησε κριτική σε όσους επιδιώκουν να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα ως διάσπαση του πληθυσμού σε ηλικιωμένους και νέους, καθώς, όπως είπε, στη δημοκρατία αποφασίζουν όλοι οι πολίτες.

Σε σημερινές αναλύσεις των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, διαπιστώνεται πως πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών και ο πληθυσμός στην περιφέρεια, ψήφισαν υπέρ της διατήρησης της στρατιωτικής θητείας, ενώ ο πληθυσμός στις πόλεις και νέοι ηλικίας μεταξύ 16-29 ετών, επέλεξαν την καθιέρωση επαγγελματικού στρατού.

Αναλυτές θεωρούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως «νίκη» του Λαϊκού Κόμματος το οποίο υποστήριξε τη διατήρηση της στρατιωτικής θητείας και ως «ήττα» των Σοσιαλδημοκρατών που ήθελαν την κατάργησή της και την αντικατάστασή της με επαγγελματικό στρατό.

Αντιδρώντας στην κριτική στελεχών του κόμματός του, για την τότε πρωτοβουλία και πρότασή του, ως προς τη διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος, ο αντιπρόεδρος των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών και θεωρούμενος ως ισχυρότερος πολιτικός τους, ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, ανέλαβε, με σημερινές δηλώσεις του, την ευθύνη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλάζοντας πριν από δυόμισι χρόνια τη στάση που εκπροσωπούσαν επί δεκαετίες για διατήρηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, υποστήριξαν την καθιέρωση ενός επαγγελματικού στρατού στη χώρα, ενώ το Λαϊκό Κόμμα, έχοντας κάνει την αντίθετη στροφή, σε σχέση με την προηγούμενη θέση του, τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Η στροφή στη στάση των Σοσιαλδημοκρατών προκλήθηκε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις τοπικές εκλογές στη Βιέννη, τον Οκτώβριο του 2010, είχε ζητήσει την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, θέση που υιοθέτησε κατόπιν το κόμμα του στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, χωρίς όμως να μπορέσει τελικά να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε αντίθεση με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, από το οποίο προέρχεται ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας και ως εκ τούτου, ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χάιντς Φίσερ, τοποθετούνταν εξ αρχής κατηγορηματικά, υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.

Οι υποστηρικτές της διατήρησης της στρατιωτικής θητείας διακήρυτταν πως μία κατάργησή της θα αποτελούσε ένα επιπλέον βήμα στην κατεύθυνση ένταξης της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ --την οποία απορρίπτει κατηγορηματικά η συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών, όπως διαπιστώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις-- και εγκατάλειψη του καθεστώτος της διαρκούς ουδετερότητάς της, που ισχύει από το 1955 και φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τον πληθυσμό της, με την συντριπτική πλειονότητά του να υποστηρίζει τη διατήρησή του.

Μετά από το προχθεσινό δημοψήφισμα, η Αυστρία θα συνεχίσει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις έξι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες ισχύει σήμερα η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και που είναι Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία, Δανία, Εσθονία και Αυστρία.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου