Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΟ Χαλάρωση των όρων, αλλά όχι νέο δάνειο

Η Ρωσία είναι πιθανότατα έτοιμη να συζητήσει τη χαλάρωση των όρων του δανείου, που είχε χορηγηθεί προηγουμένως στην Κύπρο, παρά να δώσει ένα νέο δάνειο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ
Συγκεκριμένα δήλωσε πως η Ρωσία είναι «έτοιμη για χαλάρωση (των όρων)... Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι δυνατή και θα κοιτάξουμε τα επιτόκια». Τόνισε, ωστόσο, ότι οι «παραχωρήσεις μας δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Κύπρου» και επανέλαβε ότι «σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα αυτής της χώρας δεν μπορούν να επιλυθούν χωρίς την υποστήριξη από την πλευρά της ΕΕ».
Παράταση

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή είπε ότι αναμένει η Ρωσία να παρατείνει τη λήξη του υφιστάμενου δανείου στο 2022 από το 2016. Πρόκειται για το δάνειο που της είχε χορηγήσει η Ρωσία το 2011, ύψους 2,5 δισ. ευρώ με περίοδο αποπληρωμής 4,5 ετών με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, 4,5% ετησίως, ενώ πέρυσι είχε υποβάλει αίτημα για νέο δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ και του ΔΝΤ, η νήσος θα μπορούσε να χρειαστεί έως 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση χρειάζεται ως 7,5 δισ. ευρώ για τον προϋπολογισμό της χώρας.
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63777857

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου