Μερικά από τα πιο διακεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ, ανάμεσά τους το Harvard, το Yale, το MIT, το Columbia και το Georgetown, γίνονται κοινωνοί της διεθνούς εκστρατείας δημόσιας διπλωματίας με το χαρακτηριστικό όνομα Repo(we)r Greece, δηλαδή «Ξαναδυναμώνουμε την Ελλάδα».
Η εθελοντική πρωτοβουλία Repo(we)r Greece «διηγείται» για περισσότερο από έναν χρόνο μια νέα ιστορία για την Ελλάδα, ένα αφήγημα για τη χώρα και τους ενεργούς ανθρώπους της. Έτσι όχι μόνο μας γεμίζει αισιοδοξία αλλά χτίζει σταδιακά μια σχέση εμπιστοσύνης με το εξωτερικό.
Η επισφράγιση της επιτυχημένης αυτής πορείας έρχεται με έναν ακαδημαϊκό κύκλο συζητήσεων σε 14 πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών από τις 3 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2013.
«Συχνά ακούμε για το λεγόμενο rebranding της Ελλάδας, όμως για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ξένων. Σε αυτό είναι αφιερωμένη η δική μας εκστρατεία» αναφέρει ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας κ. Αλέξανδρος Κωστόπουλος στο «Βήμα».
Δεδομένου ότι ο κύκλος των 14 ακαδημαϊκών εκδηλώσεων έχει διοργανωθεί από τα ίδια τα ιδρύματα με τη συνεργασία φοιτητών και καθηγητών, φαίνεται πως οι δίαυλοι επικοινωνίας που έχουν διαμορφωθεί αυτό τον ένα χρόνο του Repo(we)r Greece έχουν γερά θεμέλια. «Στόχος μας εξαρχής δεν ήταν να κάνουμε ένα happening, αλλά να χτίσουμε σταδιακά σχέσεις εμπιστοσύνης με θεσμικούς και ακαδημαϊκούς φορείς στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε» τονίζει ο κ. Κωστόπουλος.
Η πραγματική εικόνα αντανακλάται στα επιτεύγματα των πολλών
Με στόχο την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας και την κατάρριψη των αρνητικών στερεοτύπων που συχνά επικρατούν, το Repo(we)r Greece προβάλλει ιστορίες που ξεχωρίζουν ενώ εμπνέουν και σκέψεις για το αύριο που αναδεικνύουν την Ελλάδα που δημιουργεί και εξελίσσεται. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στον απολογισμό του πρώτου χρόνου, «η Ελλάδα δεν είναι οι αποτυχίες ή τα συμφέροντα των λίγων, αλλά οι ικανότητες, τα ταλέντα και τα επιτεύγματα των πολλών».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, στο Harvard, το Yale και το ΜΙΤ διοργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις στις οποίες οι ομιλητές θα καταθέσουν προτάσεις αναφορικά με τον ρόλο της χώρας μας και την αξιοπιστία της. Γύρω από αυτές θα γίνει συζήτηση με το κοινό. Σε άλλα ιδρύματα, όπως το Georgetown και το NYU, διοργανώνονται υψηλού επιπέδου συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης μεταξύ φοιτητών και καθηγητών σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό της χώρας μας στη διεθνή κοινότητα.
Στις εκδηλώσεις έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων εξέχοντες παράγοντες της πολιτικής και οικονομικής κοινότητας και εκπρόσωποι σημαντικών μέσων επικοινωνίας. Με την ολοκλήρωση του ακαδημαϊκού κύκλου συζητήσεων θα εκδοθεί ένα κείμενο βασικών συμπερασμάτων, το οποίο και θα αποσταλεί σε εκατό θεσμικούς παράγοντες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους δεξαμενών σκέψεως.
Ένας χρόνος Repo(we)r Greece
«Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια, μια ομάδα επαγγελματιών της επικοινωνίας και των διεθνών σχέσεων, το πρώτο που διαπιστώσαμε ήταν ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στο εξωτερικό που ενδιαφέρονται και ανησυχούν για την Ελλάδα» επισημαίνει ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Repo(we)r Greece Inc. στη Νέα Υόρκη, ο οποίος αποτελείται από Έλληνες αλλά και φίλους της Ελλάδας και συντονίζει πια ενεργά τις δράσεις στην άλλη μεριά του Ατλαντικού.
Ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί επίσης στη Γαλλία, στην Αυστρία και στην Ινδία, ενώ οι επόμενοι ακαδημαϊκοί κύκλοι συζητήσεων έχουν προγραμματιστεί για τον Καναδά και τη Γερμανία μέσα στους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, οι Repower ιστορίες και τα μηνύματα της εκστρατείας έχουν κερδίσει μέσα σε ένα χρόνο περισσότερους από 30.000 υποστηρικτές σε 106 χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση εκτός από την Ευρώπη, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στη Λατινική Αμερική και, φυσικά, στις ΗΠΑ. Η ενεργή ομάδα φίλων μέσα από τα social media και το repower-greece.com αριθμεί 5.000 μέλη.
Για να γίνει αυτό, διοργανώθηκαν 15 εκδηλώσεις – ανοιχτές συζητήσεις με θεσμικούς και ακαδημαϊκούς οργανισμούς όπου μέσα από ανοιχτή συζήτηση αναλύθηκαν ιδέες και κατατέθηκαν προτάσεις για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και δράσεις σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, fora και δεξαμενές σκέψης σε χώρες στρατηγικού ενδιαφέροντος και άνοιξαν δίαυλοι επικοινωνίας με φορείς της διασποράς και διεθνείς οργανισμού.
Οι αυριανοί πρωταγωνιστές
Κι αν ο ένας πυλώνας του Repo(we)r Greece είναι εξωστρεφής, ο δεύτερος κοιτάζει προς το εσωτερικό και τη νέα γενιά, τους μαθητές που θα πάρουν στα χέρια τους την Ελλάδα του αύριο. Για να κινητοποιηθεί η μαθητική κοινότητα, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με σχολεία από όλη την Ελλάδα το πρόγραμμα «Θέσεις των αυριανών πρωταγωνιστών», όπου μαθητές καταθέτουν, με την απλότητα και την ειλικρίνεια της ηλικίας τους, προτάσεις για το μέλλον της χώρας.
Όπως επισημαίνει ο εμπνευστής της εκστρατείας, η εθελοντική προσφορά δεν γίνεται για να τροφοδοτήσει έναν στείρο ανταγωνισμό με θέμα ποια πρωτοβουλία για το καλό της Ελλάδας είναι καλύτερη από τις άλλες. «Όποιος πει ότι εγώ θα σώσω τη χώρα, βρίσκεται εκτός πραγματικότητας». Ο συνδυασμός όμως πολλών αξιόλογων πρωτοβουλιών που απευθύνονται η κάθε μια και σε ένα διαφορετικό κοινό, μπορεί πραγματικά να δώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.
Πηγή: tovima.gr |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου