Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αυξάνεται Σημαντικά η Παραγωγή Πετρελαίου της Κίνας σε Τρίτες Χώρες


Η πρόθεση της Κίνας να εξαγοράσει περιουσιακά στοιχεία σε τρίτες χώρες είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έκδηλη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς η Κίνα δεν διαθέτει επαρκείς εγχώριες πηγές για να τροφοδοτήσει την τεράστια οικονομία της και αναγκάζεται να τις αναζητήσει σε μέρη όπως η Αφρική, η Νότια Αμερική ή ακόμα και η Βόρεια Αμερική.
Αυτό που όμως δεν είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσει την αντίστοιχη παραγωγή σημαντικών μελών του OPEC, όπως το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ. Οι αυξημένοι αυτοί όγκοι ήρθαν ως αποτέλεσμα των τεράστιων επενδύσεων που πραγματοποιούν οι κινεζικές κρατικές πετρελαϊκές, οι οποίες πέρυσι ξεπέρασαν τα 35 δις. δολάρια.
Πιο αναλυτικά, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η υπεράκτια κινεζική παραγωγή θα αποφέρει 3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα ως το 2015, όσο περίπου δηλαδή παράγει το Κουβέιτ. «Η Κίνα προορίζεται να γίνει μεγάλη παραγωγός πέρα από τα σύνορά της», αναγνώρισε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής οικονομολόγος του IEA, μιλώντας στους Financial Times.

Πέρα από τα 35 δις. δολάρια που δαπανήθηκαν πέρυσι για εξαγορές, οι κινεζικοί πετρελαϊκοί όμιλοι έχουν δαπανήσει συνολικά 92 δις. δολάρια από το 2009 και μετά. Εκτός όμως από την αύξηση της παραγωγής, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για αυτές τις επενδύσεις: Οι Κινέζοι αποκτούν με τον τρόπο αυτό τη νέα τεχνολογία από επιχειρήσεις της Δύσης και την μεταφέρουν στο έδαφός τους.
πηγή http://energia.gr/article.asp?art_id=67059

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου