Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Γάλλοι για πετρέλαια και για... Ελληνικά Πετρέλαια


Σε δύο μέτωπα φαίνεται ότι εστιάζεται το γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των πετρελαίων στη χώρα μας. Όπως αναφέρθηκε και στις επίσημες δηλώσεις ο πρώτος τομέας αφορά το upstream δηλαδή στην έρευνα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου και ήδη υπάρχει καταγεγραμμένο ενδιαφέρον από τον γαλλικό κολοσσό Total να συμμετάσχει σε πιθανό νέο γύρο παραχωρήσεων για τη συνεκμετάλλευση περιοχών εντός της ελληνικής επικράτειας. Στο άκουσμα της πληροφορίας δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεώρησαν ότι η γαλλική εταιρεία ενδιαφέρεται για την περιοχή νοτίως της Κρήτης. Χωρίς να αποκλείεται και αυτό, πληροφορίες θέλουν τους Γάλλους να έχουν ήδη κάνει προσεγγίσεις και για άλλες περιοχές όπως το Ιόνιο και η θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και οι όποιες εξελίξεις μετατίθενται χρονικά για το φθινόπωρο –τέλος του 2013 όταν και θα είναι διαθέσιμες οι σεισμικές έρευνες της PGS και θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο γύρο παραχωρήσεων– ανάλογα φυσικά και με τα ευρήματα.


Σε αρχικό στάδιο, αλλά υπαρκτό, είναι το ενδιαφέρον των γάλλων της Total και για έναν άλλο πετρελαϊκό τομέα στη χώρα μας, το downstream, δηλαδή στη διύλιση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η γαλλική εταιρεία εξετάζει να συμμετάσχει στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων αποκτώντας έτσι μια στρατηγική συμμετοχή συνολικά στην ελληνική αγορά πετρελαίου. Η διαδικασία πώλησης του 35% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στην εταιρεία –που πιθανόν να συνδυαστεί και με την πώληση ποσοστού που κατέχει ο όμιλος Λάτση στην εταιρεία– έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η Total είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία πετρελαίου και αερίου στον κόσμο, λειτουργεί σε πάνω από 130 χώρες και έχει 96 χιλιάδες εργαζόμενους, με τζίρο 184,6 δισ. και καθαρά κέρδη 11,4 δισ. ευρώ (2011). Στον τομέα του downstream είναι η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης στη Δ. Ευρώπη και η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας στην Αφρική, με ικανότητα διύλισης 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως και δίκτυο 14819 πρατηρίων περίπου τρεις φορές το συνολικό ελληνικό δίκτυο πρατηρίων. Οι πωλήσεις πετρελαϊκών προϊόντων της εταιρείας φτάνουν τα 3,8 εκατ. βαρέλια  ημερησίως, ενώ οι φίρμες της εταιρείας περιλαμβάνουν τα σήματα TOTAL, Elf, Elan, AS 24.


Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου