Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σχιστόλιθου απειλεί τη ρωσική οικονομία

Η Ρωσία απειλείται από νέα σχιστολιθική επανάσταση, αυτή τη φορά πετρελαϊκή, - θεωρεί η συμβουλευτική εταιρεία PricewaterhouseCoopers. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κατά τις επόμενες δεκαετίες, η παραγωγή πετρελαίου από σχιστόλιθο θα αυξάνεται με εκρηκτικό ρυθμό, πράγμα που θα προκαλέσει κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.
© Φωτογραφία: Flickr.com/SkyTruth/cc-by-nc-sa 3.0
Και αν οι ρωσικές εταιρείες αγνοήσουν αυτή τη "σχιστολιθική επανάσταση", όπως συνέβη με το φυσικό αέριο, ο κρατικός προϋπολογισμός θα πληγεί. Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου αυτού χαρακτηρίζουν την πρόληψη αυτή παράλογη.

Μέχρι το 2035 το ποσοστό του πετρελαίου σχιστόλιθου στην παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού» θα φτάσει το 12%, προβλέπει η PricewaterhouseCoopers. Για σύγκριση σήμερα αυτός ο δείχτης δεν υπερβαίνει το 1%. Ως παράδειγμα η εταιρία φέρνει τις ΗΠΑ, όπου μέσα στην περασμένη δεκαετία η εξόρυξη πετρελαίου σχιστόλιθου πενταπλασιάστηκε. Παρόλο που αυτό δεν βοήθησε τη χώρα να εγκαταλείψει την εισαγωγή πρώτης ύλης. Εξάλλου και το κόστος παραγωγής προκαλεί στους ανεξάρτητους εξαγωγείς μεγάλα ερωτηματικά. Ακολουθεί η άποψη ενός από τους επικεφαλής της Infestkafe Ντμίτρι Ανταμίντοφ:

- Αν λάβουμε υπόψη το πλήρες κόστος του κοιτάσματος, το οποίο αρχίζει να αξιοποιείται σήμερα, το κόστος του ηπειρωτικού πετρελαίου είναι $ 35 ανά βαρέλι. Και του πετρελαίου της υφαλοκρηπίδας - περίπου $ 60-70. Αν μιλάμε για το κοίτασμα, το οποίο αξιοποιήθηκε πριν από 30 χρόνια, το κόστος του πετρελαίου εκεί είναι 5 έως 10 δολάρια. Το δε κόστος του πετρελαίου σχιστόλιθου κυμαίνεται από τα 80-100 έως τα 300 δολάρια.

Θεωρητικά οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μειώσουν το κόστος της εξόρυξης πετρελαίου από σχιστόλιθο. Όμως προς το παρόν προοπτικές σ΄ αυτό τον τομέα οι επιστήμονες δεν βλέπουν. Η διαδικασία εξόρυξης πρώτης ύλης από σχιστόλιθο είναι αρκετά πολύπλοκη. Και εν πάση περιπτώσει χρειάζονται μεγάλες υλικές δαπάνες.

Δεν πάνε όλα ομαλά και σε ό,τι αφορά την εκτίμηση των αποθεμάτων πετρελαίου σχιστόλιθου. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα κοιτάσματα είναι σχεδόν ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο τον κόσμο. Άλλοι είναι σίγουροι ότι η μερίδα του λέοντος αναλογεί στο έδαφος των ΗΠΑ. Και τέλος, παραμένει ανοικτό το θέμα της οικολογίας: ορισμένες χώρες έχουν ακόμη και απαγορεύσει την εξόρυξη πρώτης ύλης από σχιστόλιθο.

Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου υπενθυμίζουν ότι ουσιαστικά κάθε τέταρτο του αιώνα οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας προμηνύουν για την αγορά «σχιστολιθική επανάσταση». Αυτό συμβαίνει ανάλογα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και συνήθως τελειώνει χωρίς τίποτα το νέο.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_02_22/105702927/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου