Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Το ΣΔΟΕ θα βλέπει όλες τις καταθέσεις

Με διαδικασίες-εξπρές εντός 24ώρου θα ανοίγει το ΣΔΟΕ τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογουμένων οι οποίοι ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά και παράνομο πλουτισμό.
Μέχρι το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος»
Μέχρι το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος»
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή των φοροελεγκτικών υπηρεσιών με τις τράπεζες και με το που θα υποβάλλεται αίτημα για άνοιγμα λογαριασμού, αυτό θα πραγματοποιείται εντός 24 ωρών.
Στόχος είναι να μπει τέρμα στις καθυστερήσεις και στα εμπόδια που παρατηρούνται σήμερα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Το οικονομικό επιτελείο μετά την έκθεση-καταπέλτη της τρόικας για τις απογοητευτικές επιδόσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού, επισπεύδει τις δράσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εσόδων.
Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου, μέχρι το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα έχουν άμεση πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Ηλεκτρονικά
Μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής θα διασυνδεθούν τα πληροφοριακά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφοριακά συστήματα των τραπεζών. Ολα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων θα συγκεντρώνονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.
Οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν άμεσα, την επόμενη μέρα, με την ηλεκτρονική διαβίβαση όλων των στοιχείων που ζητήθηκαν. Με τον τρόπο αυτόν η διασταύρωση των στοιχείων και ο φορολογικός έλεγχος θα ολοκληρώνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
Το ΣΔΟΕ έχει ήδη ζητήσει το άνοιγμα περισσότερων από 4.000 τραπεζικών λογαριασμών, αλλά ούτε οι μισοί δεν έχουν ανοίξει. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί προσώπων που ελέγχονται για φοροδιαφυγή και οικονομικά εγκλήματα, μπορεί να απαιτηθεί χρονικό διάστημα οκτώ μηνών ή ακόμη και ενός έτους.
Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται «ύποπτη» να ελέγχεται άμεσα.
Το σχέδιο διασύνδεσης των ελεγκτικών μηχανισμών με τις τράπεζες προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν από την έκθεση του ΔΝΤ και της Κομισιόν για τη φορολογική διοίκηση. Το υπουργείο εκτιμά ότι «η άμεση διασύνδεση με τα τραπεζικά συστήματα θα μειώσει στο ελάχιστο τις καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση αιτημάτων του ΣΔΟΕ και των λοιπών ελεγκτικών υπηρεσιών για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών».
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου