Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Shell: Δύο ενεργειακά σενάρια

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell εκτιμά ότι η ηλιακή ενέργεια -ένας κλάδος που εγκατέλειψε προ τετραετίας- μπορεί να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πηγή ενέργειας παγκοσμίως στο δεύτερο μισό του αιώνα που διανύουμε.


Η εκτίμηση ότι τα φωτοβολταϊκά θα είναι βασική πηγή ενέργειας παγκοσμίως ως το 2070 περιλαμβάνεται σε έκθεση της Shell για τα ενεργειακά σενάρια στην Ευρώπη.

Σε ένα διαφορετικό σενάριο το φυσικό αέριο παρουσιάζεται ως βασικό αέριο ως το 2030.

Η εκτίμηση της Shell για την ηλιακή ενέργεια, προϋποθέτει υψηλότερες τιμές στην ενέργεια, και έρχεται σε συνέχεια της έκρηξης που γνώρισε η αγορά από το 2000 και μετά.

Το 2000 η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ήταν 1 Γιγαβάτ και έφτασε τα 102 Γιγαβάτ στα τέλη του 2012, σύμφωνα με στοιχεία τους Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Τα χαμηλότερα κόστη εγκατάστασης και οι κρατικές επιδοτήσεις θα συμβάλλουν ώστε η ισχύς των φωτοβολταϊκών να φτάσει τα 600 Γιγαβάτ ως το 2035.

Η έρευνα της Shell στα αιολικά, τα φωτοβολταϊκά και το υδρογόνο μπήκαν στον “πάγο” το 2009 από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του πετρελαϊκού κολοσσού Τζέρον Βαν Ντερ Βιρ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα είναι αυτή με τον πλέον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, μετά από μια πενταετία που η Shell δαπάνησε 2,3 δισ. δολάρια σε έρευνες για εναλλακτικές πηγές ενέργειας, δέσμευση άνθρακα και αποθήκευση ενέργειας.

Η ζήτηση ενέργειας αναμένεται να διπλασιαστεί την επόμενη πεντηκονταετία εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού και της ανόδου του βιοτικού επιπέδου παγκοσμίως.

Παράλληλα, η Shell αναμένει εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα ως το 2100.

—Τα δύο ενεργειακά σενάρια

Στο πρώτο σενάριο έχει καταρτιστεί με βάση έναν ευμετάβλητο κόσμο οικονομικής ευημερίας. Προβλέπει σταθεροποίηση της ζήτησης για πετρέλαιο σε χαμηλά επίπεδα ως το 2035 και επιβράδυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας και της δέσμευσης άνθρακα εξαιτίας έλλειψης υποστήριξης από την κοινή γνώμη και ευνοϊκών πολιτικών.

Η ηλιακή ενέργεια θα κυριαρχήσει ως το 2100 καλύπτοντας το 38% της προσφοράς έναντι 10% του πετρελαίου και 7,5% του φυσικού αερίου.

Στο δεύτερο σενάριο η οικονομική ανάπτυξη θα είναι μετριασμένη και η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί ως το 2035. Έως τα τέλη του αιώνα, ηλεκτροκίνηση και υδρογονοκίνηση θα κυριαρχήσουν στους δρόμους, ενώ θα αναπτυχθούν σε μεγάλο βαθμό οι τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα.

Η Shell εκτιμά ότι η χρήση του υδρογόνου στις μετακινήσεις θα ξεπεράσει εκείνη στη βιομηχανία.

Η ολλανδική εταιρεία που εδρεύει στη Χάγη έχει εγκαταλείψει τα φωτοβολταϊκά αλλά επενδύει μεγάλα ποσά στα βιοκαύσιμα από υπολείμματα σακχαροκάλαμου τα οποία λαμβάνει από βιομηχανίες ζάχαρης.


Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου