Η αιφνιδιαστική απόφαση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής έμελλε να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις όχι μόνο στην ίδια τη Λευκωσία (η οποία από εκεί που ήταν φορολογικός παράδεισος πλέον κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε φορολογική κόλαση) αλλά και περίπου 2.300 χιλιόμετρα μακριά, στην παγωμένη Μόσχα.
Οι Ρώσοι καταθέτες, όντας βασικός πυλώνας του υπερτροφικού κυπριακού τραπεζικού συστήματος, πλέον καλούνται (χωρίς προηγούμενη διαβούλευση) να επωμιστούν ένα σημαντικό μέρος από τα βάρη της διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Oσο για το ύψος των ρωσικών καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, αυτό υπολογίζεται μεταξύ 20 και 35 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 40.000 είναι οι Ρώσοι που ζουν μόνιμα στην Κύπρο.
Oπως ήταν αναμενόμενο, η εν λόγω απόφαση του Eurogroup προκάλεσε την άμεση και εντονότατη αντίδραση του Κρεμλίνου. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συγκάλεσε χθες το πρωί έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού του επιτελείου στο πλαίσιο μάλιστα της οποίας αποκήρυξε ως «άδικο, αντιεπαγγελματικό και επικίνδυνο» το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων.
Λίγο αργότερα, και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έσπευσε να εξαπολύσει επίθεση προς την Ευρώπη κάνοντας λόγο για «κατάσχεση ρωσικών χρημάτων» καθώς και για «αμφιλεγόμενες αποφάσεις» που φέρνουν μάλιστα στο μυαλό «πρακτικές της σοβιετικής περιόδου». Μάλιστα, ο Μεντβέντεφ προχώρησε ακόμη παραπέρα προειδοποιώντας πως η Ρωσία ίσως αναγκαστεί να εισαγάγει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο, χωρίς ωστόσο να μπει σε λεπτομέρειες.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η Λευκωσία χρωστάει στη Ρωσία 2,5 δισ. ευρώ από δάνειο που έλαβε το 2011, και πως η Μόσχα επί του παρόντος μελετά εάν θα προχωρήσει σε επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του εν λόγω δανείου (κατά πέντε έτη, έως το 2021) καθώς και σε αναδιάρθρωση (χαλάρωση) των όρων της αποπληρωμής αυτού.
Από τη μεριά τους, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο επιθυμούν την εν λόγω επιμήκυνση. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι Ρώσοι επιφυλάσσονται. Κι όλα αυτά ενώ ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στη Μόσχα.
Χωρίς διαβούλευση
Ενδεικτικές της ρωσικής ενόχλησης ήταν και οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Ρώσος ομόλογος του Σαρρή, ο Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος κατήγγειλε πως η απόφαση του Eurogroup ελήφθη «χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη Μόσχα» και κατά παραβίαση «της συμφωνίας στην οποία είχαμε καταλήξει με την ΕΕ για συντονισμένη δράση» στο θέμα της Κύπρου.
Ενδεικτικές της ρωσικής ενόχλησης ήταν και οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Ρώσος ομόλογος του Σαρρή, ο Αντόν Σιλουάνοφ, ο οποίος κατήγγειλε πως η απόφαση του Eurogroup ελήφθη «χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τη Μόσχα» και κατά παραβίαση «της συμφωνίας στην οποία είχαμε καταλήξει με την ΕΕ για συντονισμένη δράση» στο θέμα της Κύπρου.
Πάντως, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Σατάλοφ άφησε να εννοηθεί πως το Κρεμλίνο θα δεχόταν ως «απολύτως δίκαιη» τη δασμολόγηση εάν αυτή αφορούσε μόνο στα επιτόκια των καταθέσεων.
Υπάρχουν ωστόσο και αναλυτές που υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις του Σαββατοκύριακου θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία στον Πούτιν να εμφανιστεί ως θιασώτης της χρηματοπιστωτικής διαφάνειας και πως αυτές αποτελούν τη λιγότερο επώδυνη λύση για τους Ρώσους επιχειρηματίες/καταθέτες (διότι αποφεύγονται για παράδειγμα οι περισσότερο επώδυνοι περιορισμοί/έλεγχοι στις μετακινήσεις κεφαλαίων).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63799103
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου