Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Αίγυπτος: Επιτροπή της Άνω Βουλής Εγκρίνει Νομοσχέδιο που Αμφισβητεί τα Όρια της Κυπριακής ΑΟΖ και «Βάζει στο Παιχνίδι» την Άγκυρα

Η νομοθετική επιτροπή της Άνω Βουλής (Shura) της Αιγύπτου ενέκρινε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες, Τετάρτη, και το οποίο πρακτικά ακυρώνει τα σημερινά θαλάσσια όρια της ΑΟΖ ανάμεσα στην βορειοαφρικανική χώρα και την Κύπρο, όπως μεταδίδει το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Το νομοσχέδιο που ενεκρίθη χθες, και κατατέθηκε από τον βουλευτή Καλέντ Αμντέλ Καντέρ, αφορά τη συμφωνία που υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ το Φεβρουάριο του 2003. Όπως διατείνεται ο Αιγύπτιος βουλευτής, η συμφωνία αυτή είναι άκυρη για την χώρα του, με τη δικαιολογία ότι βάσει διεθνών συμφωνιών, η Αίγυπτος έπρεπε να παρίσταται στην υπογραφή της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τον Καντέρ, ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Ας σημειωθεί ότι το νέο νομοσχέδιο προβλέπει ότι πρέπει να οριοθετηθούν νέα όρια στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=67586

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου