Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

ΙΓΜΕ: Σχιστολιθικό Αέριο στη Βόρεια Ελλάδα

Κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου διαθέτει η χώρα μας στην Πίνδο, την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη του ΙΓΜΕ. Τα στοιχεία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο υφυπουργός Ενέργειας, Μάκης Παπαγεωργίου, ο οποίος τόνισε τους περιορισμούς, αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ε.Ε.
Στελέχη που ασχολούνται με τον τομέα υδρογονανθράκων αλλά και πολιτικοί, όπως η ευρωβουλευτής Ν. Τζαβέλα, επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης διερεύνησης των κοιτασμάτων, καθώς ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Την ίδια στιγμή, όμως, η αμερικανική εμπειρία δείχνει ότι η άντληση υδρογονανθράκων από σχιστόλιθο συνοδεύεται από βαρύ περιβαλλοντικό κόστος και συνεπώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.
Αν μη τι άλλο, η είδηση αξιολογείται ως θετική και πλέον αυτό που χρειάζεται είναι να γίνουν περισσότερες έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν με ακρίβεια οι διαθέσιμες ποσότητες και τα κοιτάσματα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από το ΙΓΜΕ, σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς από τα γεωλογικά τμήματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας. Η μελέτη έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος κατόπιν εντολής τού τότε αρμόδιου υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη, για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχουν τέτοιοι υδρογονάνθρακες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου