Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

«ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ» ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Νέα κυβέρνηση με σφραγίδα Μπερλουσκόνι

Κι όμως, έπειτα από δύο μήνες αβεβαιότητας, αδιέξοδων διαπραγματεύσεων και σεναρίων περί νέας προσφυγής στις κάλπες, η Ιταλία πλέον έχει κυβέρνηση.
Νέα κυβέρνηση με σφραγίδα Μπερλουσκόνι
Ο λόγος για ένα σχήμα αποτελούμενο από συνολικά 20 προσωπικότητες, υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, το οποίο έχει έντονη τη σφραγίδα του Μπερλουσκόνι, ενώ παράλληλα θυμίζει σε πολλά την προηγούμενη κυβέρνηση του Μάριο Μόντι.
Κι αυτό διότι αποτελεί προϊόν ενός «ιστορικού συμβιβασμού» μεταξύ των κομμάτων, που έχει τεχνοκρατικό αέρα και καθαρά φιλοευρωπαϊκό/μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό.
Στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, που ορκίστηκε χθες το πρωί στη Ρώμη, συμμετέχουν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα PD (με συνολικά εννέα υπουργούς), το κεντροδεξιό μπερλουσκονικό Κόμμα του Λαού της Ελευθερίας PDL (με πέντε), η κεντρώα παράταξη του Μάριο Μόντι (με τρεις), καθώς και μερικοί επιφανείς τεχνοκράτες.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χτυπάει το καμπανάκι για την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Δίπλα του, φανερά ικανοποιημένος, ο προκάτοχός του και κυβερνητικός εταίρος
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα χτυπάει το καμπανάκι για την έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Δίπλα του, φανερά ικανοποιημένος, ο προκάτοχός του και κυβερνητικός εταίρος Μάριο Μόντι
Μιλάμε κοινώς για έναν «μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό», ο οποίος δηλώνει πιστός στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ευρώ, καθώς και στην ανάγκη ανανέωσης της ιταλικής οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο χαρακτήρισε, χθες, από το Κυρηνάλιο Μέγαρο την εν λόγω κυβερνητική σύνθεση ως «τη μόνη εφικτή» δεδομένων των συνθηκών στη χώρα.
Από την παραπάνω σκοπιά λοιπόν, το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν διαφέρει ιδιαιτέρως από την προηγούμενη κυβέρνηση Μόντι, πράγμα που εξηγεί σε έναν βαθμό και τα πανηγύρια με τα οποία οι αγορές υποδέχτηκαν την είδηση του σχηματισμού του. Αλλωστε, υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα (ο οποίος ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος) ξεχώριζε ως ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας του Μόντι.
Ο Ατζελίνο Αλφάνο έχει διπλό ρόλο: είναι ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς και ο νέος υπ. Εσωτερικών
Ο Ατζελίνο Αλφάνο έχει διπλό ρόλο: είναι ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς και ο νέος υπ. Εσωτερικών
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης ερμηνεύεται από πολλούς ως «νίκη» για την Κεντροδεξιά και για το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ο οποίος, αν και τυπικά δεύτερος στις εκλογές του Φεβρουαρίου, τελικώς κατάφερε για ακόμη μία φορά να πρωταγωνιστήσει στη νομή της εξουσίας.
Ο Αντζελίνο Αλφάνο, στενότατος συνεργάτης του καβαλιέρε και γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, πλέον κατέχει δύο εξέχοντα πόστα: αυτό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αυτό του νέου υπουργού Εσωτερικών. Από την πλευρά του, ο κεντρώος σχηματισμός του Μάριο Μόντι εκπροσωπείται στη νέα κυβέρνηση κυρίως από τον Μάριο Μάουρο, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας.
Ο 70χρονος Φαμπρίτσιο Σακομάνι αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών
Ο 70χρονος Φαμπρίτσιο Σακομάνι αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών
Το νέο υπουργικό συμβούλιο έχει έντονο άρωμα γυναίκας, ενώ μεταξύ των νέων υπουργών ξεχωρίζουν και καταξιωμένοι τεχνοκράτες, όπως ο 70χρονος Φ. Σακομάνι και ο 55χρονος Ε. Τζιοβανίνι, που αναλαμβάνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αντίστοιχα. Οσο για την ηγεσία του υπΕξ, σε αυτήν τοποθετήθηκε η 65χρονη πρώην επίτροπος και ευρωβουλευτής, Εμα Μπονίνο.
Χαρακτηριστικό της νέας κυβέρνησης είναι πως από αυτή λείπουν μεγάλα ονόματα (όπως για παράδειγμα αυτά των Αμάτο, Ντ' Αλέμα, Μπερλουσκόνι κ.ά.). Καλούμενοι πάντως να προβλέψουν τα μελλούμενα, οι περισσότεροι αναλυτές προειδοποιούν πως η συγκατοίκηση των διαφορετικών τάσεων στη νέα κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ
Τα μεγάλα μέτωπα και οι «σκόπελοι» για τον Λέτα
Αγαπητός στην Ευρώπη και οπαδός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο 46χρονος Ενρίκο Λέτα ξεκινάει τη θητεία του στην πρωθυπουργία έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από διόλου ευκαταφρόνητες προκλήσεις κυρίως στο μέτωπο της Οικονομίας και δευτερευόντως στο εσωτερικό του κόμματός του.
Για τον Λέτα (ο οποίος υπενθυμίζεται πως πολιτικά ανήκει στη Δεξιά πτέρυγα του Κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος), το πρώτο μεγάλο στοίχημα θα είναι να καταφέρει να εξασφαλίσει τη μερική χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών απαιτήσεων απέναντι στην Ιταλία (επί της ουσίας, μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη των στόχων).
Ο ίδιος, πάντως, το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ανέλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ήταν να μιλήσει για την ανάγκη χαλάρωσης της λιτότητας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως μιλάμε για έναν πολιτικό ο οποίος είχε υπερασπιστεί τις πολιτικές λιτότητας της προηγούμενης κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, όπερ σημαίνει πως αυτός προτίθεται να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Τούτο είναι πολύ πιθανό να τον φέρει σε κόντρα με την Κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, κυρίως αναφορικά με το θέμα του φόρου ακίνητης περιουσίας. O Λαός της Ελευθερίας ζητά μετ' επιτάσεως την κατάργηση του εν λόγω φόρου που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση Μόντι και την επιστροφή των χρημάτων σε όσους πλήρωσαν.
Κατά τα λοιπά, ο 46χρονος Λέτα δεν αποκλείεται να δεχθεί πυρά και μέσα από το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, μερίδα του οποίου δεν βλέπει θετικά την κυβερνητική συνεργασία με τον Μπερλουσκόνι. Ακόμη και ο Ματέο Ρέντσι ίσως αντιδράσει εάν νιώσει πως απειλείται το άστρο του. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο μόνος που τρίβει τα χέρια του με ευχαρίστηση είναι ο Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος θα δικαιούται πλέον να στήνει στον ίδιο (κυβερνητικό) τοίχο την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά και να τους επιτίθεται.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Διπλός ρόλος για τον Αλφάνο, τραπεζίτης στο υπ. Οικονομικών
Από τους υπουργούς της νέας ιταλικής κυβέρνησης, κάποιοι έμελλε να ξεχωρίσουν «άμα τη εμφανίσει» τους, άλλοι λόγω πολιτικών δεσμών και άλλοι λόγω χαρτοφυλακίου. Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι μπορεί να λείπει από την κυβερνητική σύνθεση, αλλά η Κεντροδεξιά διατηρεί μάλλον ισχυρή παρουσία σε αυτήν κυρίως μέσω του Αντζελίνο Αλφάνο και της Μπεατρίτσε Λορεντσίν.
«Δεξί χέρι» του Μπερλουσκόνι, ο 42χρονος Αλφάνο πλέον έχει διπλό ρόλο: είναι ο νέος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καθώς και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ενώ η Λορεντσίν πήρε θέση στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας. Από την πλευρά των τεχνοκρατών, ξεχωρίζουν ο 70χρονος Φαμπρίτσιο Σακομάνι στο υπουργείο Οικονομικών και ο 55χρονος Ενρίκο Τζιοβανίνι (μέχρι προχθές πρόεδρος της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας) στο υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας.
Οπαδός της δημοσιονομικής ορθοδοξίας και βετεράνος του χρηματοπιστωτικού συστήματος με κύρος διεθνώς μεταξύ των τραπεζιτών, ο 70χρονος Σακομάνι έρχεται να αναλάβει την καυτή πατάτα των Οικονομικών σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Πρόκειται για έναν άνθρωπο χωρίς κομματικούς δεσμούς, ο οποίος έχει υπηρετήσει σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του (από το 1967 και μετά) στην Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας, φτάνοντας έως τη θέση του υποδιοικητή, ενώ έχει περάσει και από τις τάξεις του ΔΝΤ, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Ενδεικτικά, ο ίδιος είχε το περασμένο διάστημα στηρίξει δημοσίως τις πολιτικές λιτότητας του Μάριο Μόντι, γεγονός που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του μπερλουσκονικού στρατοπέδου. Μάλιστα, λέγεται πως η μπερλουσκονική παράταξη είχε στο πρόσφατο παρελθόν μπλοκάρει την ανέλιξη του Σακομάνι στην ιεραρχία της Κεντρικής Τράπεζας.
ΑΡΙΘΜΟΣ - ΡΕΚΟΡ
7 γυναίκες στο νέο σχήμα
Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν και 7 γυναίκες, πλήθος - ρεκόρ για τα δεδομένα της Ιταλίας. Μεταξύ αυτών βρίσκει κανείς μια αθλήτρια γεννημένη στη Γερμανία: την πρωταθλήτρια του κανό, Γιοσέφα Ιντεμ, που διορίστηκε υπουργός Αθλητισμού, και μια οφθαλμίατρο γεννημένη στο Κονγκό, τη Σεσίλ Κιέντζε. Συγκεκριμένα, η Κιέντζε αναλαμβάνει το υπουργείο για την Ενταξη των Μεταναστών στην Κοινωνία και καταγράφεται στην ιστορία ως πρώτη μαύρη γυναίκα υπουργός στα ιταλικά χρονικά. Ο διορισμός της φυσικά προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση της ξενοφοβικής Λέγκα του Βορρά.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και η 69χρονη Αννα Μαρία Καντσελιέρι, μέλος της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης από το υπουργείο Εσωτερικών. Μένει να δούμε ποια στάση θα κρατήσει η 69χρονη απέναντι στον μπλεγμένο με τη δικαιοσύνη Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος πλέον βέβαια έχει το προνόμιο να είναι κυβερνητικός εταίρος.
ΑΠΟ ΑΝΕΡΓΟ
Σφαίρες κατά αστυνομικών
Την ίδια ώρα που ορκιζόταν η κυβέρνηση της Ιταλίας, λίγα μέτρα μακριά οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Οπλισμένος και «αποφασισμένος να σκοτώσει πολιτικούς», ένας 49χρονος από την Καλαβρία ονόματι Λουίτζι Πρέιτι προσπάθησε να προσεγγίσει το πρωθυπουργικό μέγαρο και όταν είδε ότι δεν μπορούσε, άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά δύο από αυτούς και να συλληφθεί. Οι Αρχές έκαναν λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό». Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν πως ο δράστης, προσφάτως διαζευγμένος και άνεργος, ήταν απελπισμένος και ψυχολογικά ασταθής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου