Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Διευρύνεται το μέτωπο κατά της Ευρω-λιτότητας


Τη δική της... κρίση φαίνεται ότι περνά η λιτότητα, με την Ευρώπη να προσανατολίζεται σε στροφή προς μια νέα στρατηγική χαλάρωσης της λιτότητας. Αυτή την εβδομάδα, η νέα ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να αλλάξει “ρότα”, απομακρυνόμενη από την παραδοσιακή συνταγή που επέβαλε το Βερολίνο, ενώ, την ίδια ώρα, μια επενδυτική συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας στοχεύει να επικεντρώσει στην αντιμετώπιση της ανεργίας που έχει λάβει θηριώδεις διαστάσεις στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.

Η νέα στρατηγική κατά της κρίσης που φαίνεται να δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με τη Μαδρίτη, το Παρίσι και τη Λισαβόνα, είναι αποτέλεσμα αφενός των αμφιβολιών των ηγετών για την  αποτελεσματικότητα των πολιτικών λιτότητα που έχουν επιβληθεί έως τώρα, αφετέρου της οργής και της εξάντλησης των χωρών που έχουν υποστεί σκληρά μέτρα. Σημαντικό ρόλο έπαιαξε και η “αποκαθήλωση” της μελέτης των Ρογκόφ – Ράινχαρτ που απετέλεσε “οδηγό” για την επιβολή λιτότητας στις χώρες το χρέος των οποίων ξεπερνά το 90%.
Η Ισπανία έλαβε ήδη την έγκριση της Κομισιόν και του ΔΝΤ για παράταση δύο ετών στην επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος.
Στην Ιταλία ορκίστηκε επιτέλους νέα κυβέρνηση υπό τον 46χρονο Ενρίκο Λέττα, ο οποίος έκανε συμμαχία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η νέα κυβέρνηση υποσχέθηκε να καταργήσει τμήματα του σχεδίου περικοπών που εφάρμοσε ο Μάριο Μόντι (θυμίζουμε τον περιβόητο φόρο πρώτης κατοικίας που ο Μπερλουσκόνι έλεγε ότι θα καταργήσει) και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο κατά της γερμανικής συνταγής λιτότητας.
Η κατάργηση αυτού του φόρου θα ήταν και μια πρόκληση για τους Ευρωπαίους ηγέτες που επέλεξαν να “σφίξουν το ζωνάρι”, επιδεινώνοντας τελικά την οικονομική δυσχέρεια των λαών τους.    Ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Μ. Μπαρόζο άνοιξε την περασμένη εβδομάδα το θέμα, οι περικοπές στους προϋπολογισμούς έχουν κάνει τον κύκλο τους.
Κι ενώ τα σχόλια Μπαρόζο προκάλεσαν την οργή των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, φωνές κατά της λιτότητας ακούγονται πλέον και εντός των τειχών, όπως για παράδειγμα, από τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος κατηγόρησε τη Μέρκελ ότι οδηγεί την Ευρώπη σε “ανορεξία”, ενώ και η ίδια η γερμανική κυβέρνηση σχολίασε ότι το Βερολίνο είναι σύμφωνο με τις δηλώσεις Μπαρόζο και τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει ευελιξία στο πώς αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.
Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, “πατέρας” της λιτότητας, ταξιδεύει σήμερα στην Ισπανία, με σκοπό να παρουσιάσει σχέδιο τόνωσης των επενδύσεων σε ισπανικές επιχειρήσεις. Αργότερα εντός της εβδομάδας, η ΕΚΤ ενδέχεται να μειώσει περαιτέρω το ήδη χαμηλό βασικό επιτόκιο.
“Πρέπει να αντιδράσουμε στις οικονομικές εξελίξεις – εμείς το κάνουμε αυτό στη Γερμανία. Δεν είμαστε γραφειοκράτες, δεν είμαστε ανόητοι”, είπε ο Σόιμπλε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας ενώπιον των Χριστιανοδημοκρατών της  Άνγκελα Μέρκελ.
Παρ' όλ' αυτά, το ότι η Γερμανία οδεύει ολοταχώς προς τις εκλογές του φθινοπώρου, καθορίζει και τη στάση της Καγκελαρίου. Το να χαλαρώσει τώρα τη στάση της απέναντι στα χρεωμένα κράτη θα αποτελούσε σίγουρα μια πρόκληση γι'αυτήν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα υπερασπίστηκε τον περιορισμό των προϋπολογισμών.
¨Η ανάπτυξη εννοούμενη αποκλειστικά με χρηματοδότηση των κρατών δεν πρόκειται να μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς εδώ στην Ευρώπη”, τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Δρέσδη.
Νέα προειδοποίηση προς το Βερολίνο, απηύθυνε στο  μεταξύ, διαμέσου των Financial Times, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σημειώνοντας ότι, κάθε φορά που η Γερμανία προσπάθησε να “περάσει” την άποψή της, υπέστη καταστροφή.


Πηγή: Διευρύνεται το μέτωπο κατά της Ευρω-λιτότητας | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/10147/dieyrynetai-metopo-kata-tis-eyro-litotitas#ixzz2Rq2RQRft

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου